Webbhotell: Det här är de bästa tjänsterna vi har testat (2024)

Skriven av

Axel

Publicerad

Bästa Webbhotell
Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Webbhotell är något som alla behöver när de startar en hemsida, men det är ofta en generisk tjänst som få människor tänker på. Fel val av webbhotell kan dock få katastrofala konsekvenser för din hemsida. Här ser vi ofta att många nykomlingar väljer det billigaste alternativet, men det leder ofta till en tjänst av sämre kvalitet.

Därför har vi valt att skapa den här guiden, som sammanfattar de många webbhotell som vi har testat under det senaste året. Här kan du hitta en lista över de bästa leverantörerna, samt en summering av vad de har att erbjuda. Du kommer också att se att priserna på dessa är konkurrenskraftiga, vilket innebär att du faktiskt kan hitta kvalitet till ett ganska bra pris. 

Läs vidare om du vill veta mer om olika webbhotell och vilka vi anser vara de bästa för din hemsida idag.

8 bästa webbhotellen i Sverige (2024)

Vi har testat, granskat och betygsatt ett antal webbhotell under det senaste året, och många av dem är i bästa fall mediokra. Det finns en hel del företag som inte lever upp till förväntningarna, vilket kan göra det svårt att hitta de bästa utan att lägga ner mycket tid på forskning. 

För att göra detta lite enklare har vi därför valt att samla de åtta bästa webbhotellen från våra recensioner under det senaste året. Som alltid tar våra betyg hänsyn till hur användarvänlig en plattform är och hur mycket värde du får för pengarna. Det är ingen hemlighet att nya projekt ofta har en liten budget, och det hjälper inte om du måste betala onödiga belopp för hosting. 

Innan vi börjar är det viktigt att notera att den här listan INTE är sammanställd i någon speciell ordning. Det betyder att alla kandidater på denna lista är bra  alternativ, men att du bör läsa vad de har att erbjuda innan du väljer. På så sätt kan du hitta den leverantör som har en tjänst som passar bäst för dina individuella behov.

Hostinger

Hostinger är ett företag som vi har nämnt vid ett flertal tillfällen och inte utan anledning. Företaget är en av de mest pålitliga och användarvänliga leverantörerna av webbhotell och erbjuder mycket konkurrenskraftiga priser. De billigaste paketen börjar på endast 14,90 kr per månad och når upp till cirka 39,90 kr per månad. 

Detta webbhotell är perfekt för dig som ska starta en egen blogg eller bara behöver hosting för en liten företagshemsida. Du kan också välja att låsa priset för flera år i taget och på så sätt få en rabatt på dina driftskostnader. Detta kan vara särskilt relevant för företag eller bloggar som har för avsikt att ha webbplatsen i många år. 

 logo

Bra serverpaket till konkurrenskraftiga priser!

Om vi ska välja ut något som skiljer Hostinger från sina konkurrenter måste det vara hPanel. De har utvecklat en egen kontrollpanel för hemsidor, vilket har gjort det ännu enklare för nybörjare att hitta nödvändig funktionalitet. Detta är i linje med Hostingers allmänna vision att erbjuda prisvärda och enkla webbhotell till sina kunder. 

Priser hos Hostinger

  • Single Shared Hosting: 14,90 kr/mån
  • Premium Shared hosting: 29,90 kr/mån
  • Business Shared Hosting: 39,90 kr/mån

One.com

Om du vill ha en allt-i-ett-lösning är One.com ett bra ställe att börja på. Denna leverantör erbjuder inte bara webbhotell, utan även hemsideprogram till sina kunder. Det innebär att du kan bygga hemsidan på One.coms eget ramverk och sedan ladda den direkt på ditt webbhotell. 

Även om du söker efter ett hemsideprogram kan detta vara en bra utgångspunkt. Det är dock viktigt att notera att du måste köpa eller överföra den domän du vill använda till One.com. Detta är en nackdel som har gjort vissa erfarna användare skeptiska till att använda tjänsten. Priserna är också något som börjar bli lite huvudvärk på one.com, men bara för att det är lite oklart.

 logo

Webbhotell med en allt-i-ett-lösning!

Vi har upprepade gånger kritiserat användningen av introduktionserbjudanden på One.com och behovet av att läsa det finstilta för att ta reda på vad något faktiskt kostar. Om du är villig att bortse från detta får du utan tvekan en bra affär. One.com erbjuder mycket valuta för pengarna, speciellt under den första perioden då du får introduktionspriser. 

Startpriser hos One.com

  • Nybörjare: 29 kr/mån 
  • Utforskare: 29 kr/mån
  • Entusiast: 9 kr/mån
  • Expert: 79 kr/mån
  • Guru: 99 kr/mån

Cloudways

Innovation har länge varit ett fokus för Cloudways, och det gäller även hur de erbjuder sina tjänster. Företaget erbjuder molnlagring över flera olika leverantörer i branschen. För dig som kund innebär det att du får tillgång till något av det bästa inom webbhotell, men behöver inte själv styra vilken leverantör du vill använda.

En av de saker som har gjort detta till ett populärt och unikt alternativ är att du kan få en hemsida igång på några minuter utan att betala någonting. Företaget erbjuder en gratis provperiod utan att du behöver ange betalningsinformation. Allt du behöver göra är att skapa en användare och välja vilket CMS du vill att din webbplats ska byggas på. Sedan kommer systemet självt att skapa det som behövs och förbereda sidan åt dig.

Det är också värt att notera att Cloudways skiljer sig från ett antal andra leverantörer genom att de förlitar sig på molnlagring i stället för traditionella servrar. Det innebär att du kan välja att ha hosting på uppdrag av en rad stora aktörer som AWS, Google Cloud och DigitalOcean.

Priser hos Cloudways

  • Basic: 120 kr/mån
  • Pro: 260 kr/mån
  • Advanced: 500 kr/mån
  • Expert: 960 kr/mån

Domänshop

Om du letar efter ett norskt alternativ på den här listan är det svårt att inte nämna Domänshop. Vi har testat deras tjänst flera gånger och slutsatsen är alltid densamma. Domänshop erbjuder kostnadseffektivt webbhotell med en relativt användarvänlig kontrollpanel. Här betonar vi relativt eftersom vissa människor troligen kommer att uppleva den här kontrollpanelen som lite föråldrad i sin design. 

Fördelen med Domänshop är att du bara får ett webbhotell och ett domännamn – inga onödiga funktioner som höjer priset ytterligare. För dig som kund innebär detta att du kan hitta bra servrar med hög hastighet till ett konkurrenskraftigt pris. De låter dig också installera flera olika CMS på servrarna – eller registrera så många domäner du vill. 

Priser hos Domänshop

  • Web Starter: 10 kr/mån
  • Web Medium: 25 kr/mån
  • Web Large: 35 kr/mån

Syse

Om du aldrig har byggt en hemsida tidigare kan Domänshops lösning vara lite för teknisk. Som tur är finns det ett annat populärt val i Norge, Syse. Detta är ett annat norskt företag som erbjuder liknande tjänster som Domänshop. Här hittar du 1-klicksinstallation av WordPress, SSL-certifikat, domäner och flera andra funktioner. 

En av de största skillnaderna mellan Syse och Domeneshop är att Syse använder kontrollpanelen Tornado ®. Detta är en otroligt enkel panel som låter dig kontrollera de flesta aspekter av din webbplats utan att du behöver ha kunskap om cPanel och andra program. På prisnivå är de också mycket mer flexibla än de flesta andra företag på den här listan. Här kan du välja hur mycket hastighet och lagringsutrymme du behöver och sedan få ett pris för operationen. 

Priser hos Syse

  • Anpassat efter dina behov: från 49 kr till 1493 kr/mån

SiteGround

Om du har bestämt dig för att använda WordPress på din hemsidaär SiteGround utan tvekan ett bra alternativ. Detta är en ren tjänst för WordPress som erbjuder hög kvalitet till ett bra pris. Siteground använder Google Cloud-teknik och en egen PHP-lösning för alla sina kunder. Detta garanterar hastigheter som är upp till 30 % högre än hos många av deras konkurrenter.

Det ska sägas att du kan använda SiteGround för andra CMS än WordPress, men det är WordPress som är företagets fokus. De flesta av deras tjänster kommer därför att vara anpassade till WordPress CMS, vilket innebär att du bör köra detta om du vill få optimal användning av din tjänst. 

Priser hos SiteGround

  • StartUp: 25 kr/mån
  • GrowBig: 46 kr/mån
  • GoGeek: 70 kr/mån

BlueHost

Ett annat företag som vi har nämnt vid flera tillfällen är BlueHost. Detta är en webbhotell som särskilt erbjuder sina tjänster till nybörjare. För dig som kund innebär det att du får en otroligt användarvänlig lösning som gör det enkelt för dig att skapa din första hemsida. Noe av det vi gillar spelar bra med BlueHost är det att tilbyr veiledning för hela prosessen.

Det innebär att du hittar en steg-för-steg-guide för allt du behöver göra för att skapa en bra hemsida. Dessutom hittar du ett antal informativa artiklar och mycket annat användbart material. Om du får problem kan du alltid kontakta deras chattbaserade kundtjänst eller hitta svaret i deras kunskapsdatabas.

Priser hos Bluehost

  • Shared WP Hosting: Starter på 35,- per måned
  • VPS hosting: Fra 170,- per måned
  • Dedikert hosting: fra 700,- per måned

Pro ISP

Sist men inte minst måste vi ta fram Pro ISP. Detta är en annan norsk leverantör som erbjuder en otroligt konkurrenskraftig plattform till sina kunder. Här kan du få information om webbhotell, virtuella servrar och hemsideprogram som är baserade på dina egna behov. Priserna är konkurrenskraftiga och de har en rad olika funktioner. 

De erbjuder bland annat 1-klicksinstallation av flera CMS-system och kundtjänst på norska. Däremot har de något begränsade öppettider för kundtjänst, vilket kan leda till utmaningar om du jobbar mer med din hemsida på fritiden. Utöver detta tillkommer en hel del automatisering vilket gör att din hemsida automatiskt uppdateras med nödvändig mjukvara. Utmärkt för den som vill ha ett norskt alternativ till de många utländska aktörerna på marknaden.

Priser hos Pro ISP

  • Webhotell: 15 kr/mån
  • Virtuell server: 99 kr/mån

Det här är vad du bör leta efter i en webbhotellstjänst

Om du aldrig har valt ett webbhotell tidigare kan det vara svårt att veta vad du ska leta efter. Vi har därför tagit fram en liten checklista som kan göra det lättare att veta vad man ska titta på när man jämför olika webbhotell idag.

Checklista för val av webbhotell

  • Säkerhet – Säkerheten på din hemsida är av största vikt, så se till att operatören regelbundet uppdaterar sina servrar.
  • SSL-certifikat – Många erbjuder SSL-certifikat gratis när du köper webbhotell eller domäner, vilket kan spara några kronor i årsavgift. 
  • 1-klicksinstallation – Se till att du hittar ett webbhotell som erbjuder 1-klicksinstallation av CMS om du aldrig har gjort det förut. 
  • Priser – Akta dig för så kallade lockande erbjudanden. Många operatörer erbjuder artificiellt låga priser under det första året, men höjer sedan priset kraftigt. Läs därför det finstilta noggrant. 
  • Hemsideprogram – Om du behöver ett hemsideprogram för att designa din webbplats ska du se till att det verkligen är vad operatören erbjuder. Långt ifrån alla webbhotell har detta. 
  • Hastighet – Hastigheten är viktig för användarupplevelsen på din hemsida. Se därför till att leverantören har servrar som ligger geografiskt nära din målgrupp. 
  • Kundservice – Skulle det uppstå problem på vägen är det bra att veta att du kan få den hjälp du behöver. Se till att du kontrollerar hur kundservicen som företaget erbjuder är innan du köper tjänsten. 
Plattform För- och nackdelar Score

#1

Bäst för de allra flesta

star icon

Priser fra: 9,99 kr/mån – 39,99 kr/mån

star icon

Gratis provperiod: Nej

  • star icon Mycket attraktiva priser
  • star icon Lätt att komma igång
  • star icon Bra hastighet och prestanda för Sverige
  • star icon Det kan vara långa väntetider på kundtjänsten
  • star icon Lite bristande funktionalitet för säkerhetskopiering

9.6

Vår bedömning

#2

En av de bästa för Sverige

star icon

Priser fra: 15 kr/mån – 60 kr/mån

star icon

Gratis provperiod: Ja

  • star icon Gratis hemsideprogram för dig som vill spara pengar
  • star icon Lätt för nybörjare
  • star icon Bra hastighet för hemsidor i Europa
  • star icon Bristande funktionalitet i de billigaste paketen

9.4

Vår bedömning

Samanfattning

Det kan vara svårt att välja ett webbhotell, men i den här guiden har vi lyft fram de åtta bästa på marknaden. Vi har sammanfattat vad vi tycker om dem, men du kan också läsa de mer omfattande recensionerna på vår hemsida för varje enskilt företag. Se till att du förstår vad du behöver och leta sedan upp det företag som bäst motsvarar dina behov och önskemål.

Ofta ställda frågor om bästa webhotell

Varför är det viktigt att välja rätt webbhotell?

Det är viktigt att välja rätt webbhotell eftersom det påverkar prestanda, säkerhet och tillgänglighet för en webbplats. Ett dåligt webbhotell kan leda till långsam laddningstid, säkerhetsbrister och till och med nerstängning av webbplatsen. Därför är det viktigt att välja ett pålitligt och kvalitativt webbhotell som uppfyller ens specifika behov och krav.

Vad ska man tänka på när man väljer webbhotell?

När man väljer webbhotell är det viktigt att tänka på faktorer som prestanda, säkerhet, support, funktioner, pris och användarvänlighet. Man bör jämföra olika webbhotellstjänster för att säkerställa att man väljer den som bäst möter ens behov och krav.

Vilka är de bästa webbhotellen på marknaden?

Det finns många kvalitativa webbhotell på marknaden, och vilken som är “bäst” beror på ens specifika behov och krav. Välrenommerade webbhotell inkluderar Bluehost, SiteGround, A2 Hosting, InMotion Hosting och GreenGeeks.

Hur hittar man det bästa webbhotellet för en specifik webbplats?

För att hitta det bästa webbhotellet för en specifik webbplats är det viktigt att först identifiera ens behov och krav, inklusive prestanda, säkerhet, support, funktioner, pris och användarvänlighet. Därefter bör man jämföra olika webbhotellstjänster och läsa recensioner från andra använd