Hemsida för bröllop: Komplett guide för gratis bröllopshemsida

Skriven av

Axel

Publicerad

Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Idag finns det flera olika gratistjänster som kan användas för att skapa hemsidor för evenemang, fester och andra sammankomster.

En av de mest populära anledningarna till att skapa en webbplats är bröllop, så vi ska visa dig hur du gör det så enkelt och billigt som möjligt.

Ett bröllop är ofta en väldigt dyr affär, men få har avsatt stora summor för en hemsida. Därför är det viktigt att hitta de bästa lösningarna för att göra detta kostnadsfritt – och det är vad vi kommer att visa dig i den här guiden.

Kriterierna för en bröllopswebbplats är vanligtvis följande:

 • Måste vara billig (helst gratis)
 • Snygg (det ska vara en design som passar bra för tillfället)
 • Måste vara enkel att skapa (få människor är motiverade att lägga ner timmar på en hemsida som bara kommer att användas för en enda händelse)
 • Måste ha funktioner för karta, inloggning och språk (särskilt om gästerna kommer från flera länder)

Huvudsyftet bör vara att göra det lätt att nå ut med information till medborgarna. En hemsida kan därför vara ett bra sätt även om något i planeringen skulle ändras.

Naturligtvis ger en bröllopshemsida också ett professionellt och elegant intryck. Men som sagt, det gör det även lättare för dina gäster att få tillgång till information om bröllopet via nätet.

Av de olika system som erbjuder färdigmallar – är Webnode vår favorit

Webnode kan användas helt gratis (det finns även betaltjänster, men du får faktiskt mycket som gratisanvändare), och gratisversionen fungerar mer än tillräckligt bra för att skapa en enkel hemsida för bröllop.

Via den här länken kan du försöka skapa en gratis bröllopshemsida med Webnode. Det går snabbt att komma igång och de erbjuder ett bra urval av färger som är speciellt designade för bröllop.

Vad behöver du tänka på när du skapar en bröllopswebbplats?

När du skapar din egen bröllopshemsida finns det flera saker du bör ta hänsyn till. Du måste till exempel bestämma om du vill använda en webbplatsbyggare eller låta skapa en webbplats från grunden, om du vill ha möjlighet att ändra innehållet osv. 

Vi rekommenderar dock att de flesta som behöver skapa en bröllopshemsida använder antingen Webnode eller Wix. Båda plattformarna är mycket användarvänliga hemsideprogram, vilket innebär att vem som helst kan skapa en vacker hemsida för sitt speciella tillfälle. 

I de följande avsnitten kommer vi att titta på några av de punkter som du bör tänka på innan du gör ditt slutliga val av lösning. 

Använd ett gratisprogram för bröllopssidan

Du bör inte välja en betaltjänst för att skapa din bröllopssida. För det första är syftet med din hemsida mer tillfälligt. Efter bröllopet kommer du förmodligen inte längre att behöva sidan längre.

Vi har tidigare nämnt lösningar som WordPress och andra CMS-system, men eftersom alla dessa kräver hosting och olika licenser är de sällan värda investeringen för en bröllopssida. Dessa plattformar kräver också viss specialistkunskap, vilket innebär att det kan ta ett tag att komma igång. 

Men för ett så enkelt behov som att skapa en bröllopssida behöver du ingen komplex plattform. 

Med en kostnadsfri tjänst som har allt på ett ställe får du bättre resultat utan att behöva betala onödiga kostnader. En annan fördel med hemsideprogram är att du gör allt på samma plattform, helst i webbläsaren – så att du inte behöver installera servrar och göra olika konfigurationer.

Allt du behöver göra är att registrera din användare, logga in, välja en mall (bröllopsmall), lägga till bilder och text och anpassa med färger och typsnitt. Vipps så är din hemsida på plats!

Så vad ska du tänka på när du väljer en plattform för ditt bröllop?

Bilde til Bröllopshemsida

#1 Snygga mallar för att göra en hemsida för ett brudpar

Det finns flera program som har bröllopsmallar. Några av de bästa för Sverige är: Wix, Weebly och Webnode. Som vi nämnde tidigare kan du använda Webnode kostnadsfritt, så det är detta som vi främst rekommenderar. 

Genom att välja en plattform som Webnode behöver du inte uppfinna hjulet på nytt. De erbjuder redan ett stort urval av färger som gör att du kan välja det utseende du vill ha och sedan anpassa dem med det innehåll du vill ha. Även om du använder en mall kan du fritt ändra typsnitt, färg, bilder, text och flytta runt olika element som du vill. 

Du kan naturligtvis välja att göra detta jobb själv genom att designa den perfekta hemsidan, men enligt vår åsikt är det sällan värt besväret. I dag finns det ett stort utbud av fantastiska färger med många smarta funktioner, och med hjälp av enkla anpassningar kan du skapa en helt unik hemsida för ditt speciella tillfälle.

Om du till exempel vill skapa en bröllopssida med WordPress måste du skapa din sida från grunden utan att använda en färdig mall som är avsedd för bröllop. Känner du redan till WordPress och har du redan ett webbhotell som du kan använda för din hemsida utan att behöva betala extra?

I så fall kan det vara värt att skapa din hemsida i WordPress, men det kommer förmodligen att kosta mer än vad det smakar. (Du måste investera mer tid och får sämre resultat än om du använder ett program som ger dig allt du behöver på ett och samma ställe.)

#2 Hur kan du spara pengar?

Vissa plattformar som marknadsförs gratis kan ha dolda kostnader som inte syns förrän senare. Därför är det bäst att använda en väletablerad plattform (till exempel de stora internationella plattformarna: Wix, Webnode etc.) Genom att välja en internationellt erkänd och beprövad tjänst undviker du automatiskt skrupelfria prismodeller. Dessutom får du alltid bättre kvalitet när det gäller funktionalitet, design, säkerhet osv.

Vi har sammanställt en lista över de bästa plattformarna som kan användas gratis här. Alla system och plattformar som rekommenderas här har testats grundligt och är väletablerade webbplatsbyggare på marknaden. Du kan också hitta recensioner som vi har för varje plattform och se en bedömning av fördelarna och nackdelarna för Norge. (En nackdel med att välja en internationell plattform kan vara att den inte är anpassad till Sverige. Å andra sidan, om du väljer en svensk plattform får du inte heller det bästa värdet baserat på pris, funktionalitet, design osv.)

Generellt sett är Webnode en bra utgångspunkt, men du kan också prova Weebly och Wix. Enligt vår åsikt är Webnode det hemsideprogram som erbjuder det bästa urvalet av mallar för bröllopshemsidor och kan till och med användas gratis. Du kommer snabbt igång med din hemsida och du behöver inte lämna känslig information, kreditkort etc. för att registrera dig. Här kan du både testa och skapa din bröllopssida gratis med Webnode.

#3 Välj en tjänst som har allt på ett ställe!

Det finns flera olika sätt att skapa en hemsida. Men enligt vår åsikt är det inte värt att använda ett komplicerat CMS (WordPress) på bröllopshemsidor. Anledningen till detta är att du då måste skaffa ett webbhotell, installera SSL, skapa ett eget tema osv. Du sparar alltså mycket tid genom att välja en plattform som redan har allt som ingår i tjänsten.

Vad ska du ha med på din bröllopsinbjudan och bröllopssida?

Om du väljer en tjänst som har allt på ett ställe kan du välja färdiga bröllopsmallar. Dessa har färdiga rubriker, avsnitt, sidor osv. och är enkla att ändra. Syftet med att välja en färdig mall är helt enkelt att du inte ska missa att ta med viktig information.

Här har vi listat den viktigaste informationen som du bör ha med på din bröllopssida:

Tid, plats och datum

Självklart ska det tydligt anges datum och tid för bröllopet, men i många fall är det också bra att inkludera mer detaljerad information. Detta omfattar till exempel tidtabeller, möjliga avgångar och transporter. 

Var kommer själva bröllopet att äga rum och hur kommer gästerna att ta sig från bröllopet till din festlokal? 

Ett bra och professionellt sätt att illustrera adresser är att lägga ut en karta på hemsidan där gästerna kan se exakt var bröllopet kommer att äga rum.

Önskemål om gåvor

Bröllopsönskelistan varierar från familj till familj, men det är viktigt att ta hänsyn till detta om det är önskvärt. Lyckligtvis finns det ett antal målare som har enkla, redigerbara mallar som gör det möjligt att skapa en önskelista för bröllopet. 

Bjuder du in utländska gäster till bröllopet?

Ska du gifta dig utomlands eller bjuda in gäster som inte behärskar svenska flytande? Då ska ni välja en plattform som ger bröllopsfesten funktionellt stöd för att göra det tvåspråkigt. En annan lösning kan vara att endast använda engelska (alla gäster bör dock tala engelska).

Meny och eventuella allergier

Människor är komplexa. Se till att du presenterar menyn på hemsidan. Här bör gästerna i vissa fall ha alternativ (vegetariskt, kött, fisk, drycker osv.). Du bör också informera gästerna om allergier.

Nyckelpersoner i bröllopet

Presentera de personer som kommer att ansvara för vissa uppgifter under bröllopet, t.ex. präst, toastmaster, brudgum, musik och underhållning, koordinator, fästman, kock osv. Du kan ge varje person en bild för att göra det mer personligt. 

Ett bra tips kan vara att ta med kontaktuppgifter till dem som kan hjälpa dig med olika uppgifter.

Skydd av användarnamn och lösenord

Naturligtvis ska endast dina gäster och behöriga personer ha tillgång till din hemsida. Oavsett vilken programvara du använder bör du se till att sidan är skyddad med användarnamn och lösenord.

Presentationssida för bröllopsfesten

Bara för att ni älskar varandra och gifter er betyder det inte att alla gäster kommer att känna er båda. 

Webbplatsen kan därför innehålla en sida om er bakgrund. Här kan ni berätta om hur ni träffades, hur ni förlovade er eller något annat som några av era gäster kanske inte redan vet.

Klädkod

Undvik problem för både dig och dina gäster genom att klargöra vilken typ av kläder som är lämpliga för bröllopet. Exempel på klädkoder är:

 1. Pent: Informell, men inte vardaglig (för män är en lätt klänning eller kavaj och byxor vanligt. För kvinnor innebär denna kod vanligtvis: kjol, klänning eller byxdräkt.)
 2. Mörk kostym: Pent-kostym (men inte smoking eller rock). Män kan bära en svart, grå eller blå klänning. För kvinnor betyder “mörk klänning” en klänning eller en skjorta, men inte lika lång som en långklänning. Klänningar får inte heller vara kortare än knäet, och plaggen ska ha täckta axlar.
 3. Smoking: Män måste bära smoking med svart fluga och vit skjorta, inte rock eller klänning. Kvinnor måste bära en lång eller knälång klänning (men inte kortare än knälängd).
 4. Gala: Den finaste och mest formella klädkoden. Männen bär klänning, vit väst och vit slöja. Kvinnor bär vanligtvis en klänning med fotbeklädnad eller en festklänning/kvällsklänning.

Dela bröllopet i dina sociala kanaler

Vill du dela ditt bröllop med andra eller vill du behålla minnena av denna fantastiska dag för dig själv? Du kan skapa en hashtag så att bröllopsdeltagarna kan dela t.ex. bilder och videor från bröllopsdagen på sociala medier.

Sammanfattning av hemsida för bröllop:

 • Det finns flera sätt att skapa en egen bröllopshemsida. Det enklaste sättet, som också ger ett bra resultat, är att använda ett program för webbplatser som har allt på ett ställe. På så sätt kan du komma igång snabbt och behöver inga tekniska kunskaper.
 • Se till att du väljer ett hemsideprogram som har snygga mallar för bröllop. Det finns flera bra plattformar att välja mellan. När du har valt en mall kan du enkelt ersätta bilderna och texten i mallen med dina egna.
 • Vi rekommenderar att du väljer en plattform som är gratis. En bröllopssida behöver bara inrättas för ett tillfälligt ändamål, och då kan du gå långt med ett gratis hemsideprogram.
 • Webnode är den bästa plattformen som kan användas gratis (det finns även betaltjänster, men gratisversionen är riktigt bra). Du kan testa Webnode gratis här.
 • Andra populära plattformar som också har bröllopsmallar och påminner om Webnode är till exempel Wix. Vi har också gått igenom flera andra plattformar och här hittar du mer information om tillgängliga plattformar. Om du inte har mycket specifika krav täcker Webnodes kostnadsfria plattform det mesta.

Lycka till med din bröllopshemsida!