Dropshipping i Sverige: Mina viktigaste lärdomar och råd (2024)

Skriven av

Axel

Publicerad

Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Dropshipping är en affärsmodell som används mycket, särskilt på den asiatiska och amerikanska marknaden. Men de senaste åren har dropshipping fått ett brett fotfäste även på den svenska och skandinaviska marknaden.

Studier visar att Sverige idag anses vara ett av de länder där trenden att jobba med dropshipping växer snabbast i världen. En anledning till detta är förmodligen att köpkraften är stor i Sverige. Produkter som säljs via dropshipping kännetecknas vanligtvis av att vara lågprisprodukter från Asien, även om det finns vissa undantag.

Därför kan e-handlare erbjuda produkter till relativt låga priser på en marknad med stor efterfrågan och köpkraft.

En annan anledning till att dropshipping blir allt vanligare på den svenska marknaden kan förklaras av att dropshippingprodukterna blir mer tillgängliga än tidigare.

Idag anses dropshipping vara en av de enklaste affärsidéerna på marknaden för alla som vill starta en webbshop. Detta beror på att det finns flera dropshippingmarknadsplatser där leverantörerna skapar och erbjuder sina produkter, och återförsäljarna kan välja vilka produkter de vill sälja.

I det här inlägget kommer vi att ta upp vad du ska tänka på för att lyckas med dropshipping i Sverige. Vi kommer att titta på själva konceptet, vad dropshipping är och dela med oss av tips och erfarenheter om vilka system och plattformar som är bäst lämpade för dropshipping i Sverige.

Klicka här för att komma till sammanfattningen av detta inlägg.

Vad är dropshipping?

Dropshipping har varit ett fenomen under en relativt lång tid och har haft en stor inverkan på den internationella detaljhandelsmarknaden på nätet. 

Följden är att detaljisterna marknadsför och säljer produkter utan att ansvara för logistiken (inköp, lagring och leverans). Det är leverantören som tar hand om detta.

Med andra ord kan både återförsäljaren och leverantören “förgrena sig” och fokusera på kärnverksamheten.

drop-1

Dropshipping anses vara en bra metod för säljare som vill testa en ny marknad för en viss typ av produkt. Eftersom dropshipping kan genomföras med låga eller inga investeringskostnader kan produkter erbjudas på en marknad med mycket låg risk för säljarna.

Så fungerar dropshipping:

 1. Säljaren hittar en leverantör som erbjuder samarbete för dropshipping.
 2. Säljaren bestämmer själv vilka produkter hen vill sälja i sin webbshop.
 3. Säljaren marknadsför produkten till en målgrupp.
 4. När en kund köper en produkt av säljaren skickas beställningen direkt till säljarens leverantör.
 5. Säljaren och leverantören får betalt och leverantören levererar de beställda produkterna till kunden. (Vanligtvis anger återförsäljaren det pris hen tar för produkten. Priset är exakt detsamma som för vanliga distanshandelsleverantörer + tilläggsavgift).

Leverantörer och produkter

För några år sedan, när dropshipping fortfarande var ovanligt i Sverige, verkade det som om säljarna själva kontaktade leverantörer som sedan levererade de produkter som säljarna var intresserade av att sälja. Detta kan i vissa fall vara början på ett samarbete för dropshipping. 

Idag är det förmodligen vanligare att både säljare och leverantörer använder en portal eller marknadsplats där säljare kan hitta produkter och priser som olika leverantörer erbjuder.

Anledningen till att det blir allt vanligare bland både leverantörer och återförsäljare att använda en marknadsplats är att fördelarna är många. Återförsäljare kan snabbt jämföra priser på liknande produkter/ersättningsprodukter från olika leverantörer; du har allt på ett ställe. Men den största fördelen är att marknadsplatsen fungerar som en förmedlingstjänst där villkor, priser, leveranstider osv. redan är överenskomna.

Den som vill testa dropshipping kan därför bli medlem av en marknadsplats eller portal och snabbt söka upp de varor som är intressanta. Några av de största och mest populära dropshippingmarknaderna har hundratusentals artiklar från olika leverantörer att välja mellan.

Idag finns det flera olika portaler och marknadsplatser, varav vissa är bättre än andra. Om du vill fokusera på den svenska marknaden och norra Europa rekommenderar vi att du tittar på Oberlo eller Alidropship.

Oberlo är enligt vår åsikt bäst för nybörjare, eftersom Oberlo kan användas utan kostnad. Utbudet är annars mycket likartat på de två marknadsplatserna. Till exempel är både Alidropship och Oberlo kopplade till AliExpress.

Det finns också dropshippingplattformar och portaler som kan vara fördelaktiga att använda utanför Europa. I USA är till exempel Commercehub, Nuorder och Gearbest populära marknadsplatser, medan SalesHoo är ett populärt alternativ på Nya Zeeland.

För Sverige och Europa är Oberlo och Alidropship de bästa alternativen att välja mellan.

Oberlo används mycket på den svenska marknaden. Applikationen är utformad på Shopify och du kan enkelt hantera skatt, valuta och andra krav för att kunna sälja på den svenska marknaden.

Bästa plattformen för Nordeuropa

Om du vill fokusera på den svenska eller nordeuropeiska marknaden är Oberlo oftast det bästa alternativet. 

Den främsta anledningen till att vi gillar Oberlo är att plattformen kan användas utan kostnad, men det finns också några andra fördelar med plattformen som vi kommer att gå igenom nedan.

Oberlo – Bästa alternativet för Sverige

Det här är en plattform som lämpar sig för dem som ännu inte har någon webbshop, men som vill testa dropshipping. 

Orsaken till detta är att Oberlo bara är kompatibelt med Shopify. Eftersom både Oberlo och Shopify kan användas kostnadsfritt är detta den bästa tjänsten för dig som vill testa dropshipping.

oberlo

Om du redan har en webbshop som du har designat med en annan e-handelsplattform, till exempel WooCommerce, kan du använda AliDropship (observera att endast AliDropships egna teman tillåter användning av AliDropship. Andra WooCommerce-teman fungerar inte för den här applikationen.)

Det vi gillar med Oberlo som bara är kompatibelt med Shopify är:

 • Stort urval av produkter att välja mellan (hundratusentals)
 • Du kan importera de produkter du vill sälja direkt från Oberlos dropshippingmarknadsplats med bara några få klick. (Du behöver inte lägga ner tid på att lägga upp bilder, produktinformation etc. – det är otroligt enkelt och bekvämt.)
 • Billigt för Sverige. (Även om dropshipping ger låga marginaler, säljs många produkter lätt eftersom du kan erbjuda låga priser jämfört med andra återförsäljare i Sverige.)
 • Dynamiskt: Med några få klick kan du byta ut varor som inte säljer så bra som du hade hoppats på.
 • Kostnadsfri användning (upp till 500 artiklar)
 • Anpassningsbar (du kan ändra priser eller produktinformation)
 • Du kan beställa produktprover (Beställ och kontrollera kvaliteten innan du säljer produkten i din webbshop. På så sätt kan du försäkra dig om att ditt varumärke inte skadas och att de produkter som du vill sälja är av hög kvalitet.)
 • Lätt att använda.

Några saker du bör veta innan du testar Oberlo:

 • Du får prova Oberlo utan kostnad så länge du vill, men Shopify är bara kostnadsfritt i 14 dagar. Du måste därför se till att du har avsatt tid när du börjar så att du kan testa både Shopify och Oberlo i lugn och ro.
 • Oberlo länkar dig främst till leverantörer från AliExpress. Du måste räkna med att många leverantörer kan ha långa leveranstider.

Här kan du ladda ner programmet utan kostnad och finner även mer information om Oberlo.

AliDropship – näst bäst

Alidropship är en helhetslösning som kan vara ett bra val för dem som inte vill lägga ner tid på att bygga sin egen webbshop.

Vad betyder det?

Till skillnad från Oberlo, som bygger på att du redan har en webshop med Shopify, kan du bygga en webbshop med AliDropship. AliDropship är inte bara en enkel applikation som ansluter din webbshop till en produktplattform, utan det är ett komplett system som även möjliggör dropshipping från AliExpress.

Men om du vill bygga en webbshop på egen hand är Shopify ett bättre alternativ. Shopify är helt enkelt enklare att använda och är ett system som anses vara ett av de absolut bästa i världen.

How to start dropshipping in Sweden

Shopify bygger dock på att du kan starta din egen webbshop på egen hand. Det finns naturligtvis konsulter och partners till Shopify som tar betalt för att bygga en webbshop åt sina kunder, men min personliga åsikt är att det inte lönar sig att använda dessa partners. Du betalar mycket för något som är lätt att göra på egen hand.

Men vad kan du göra om du inte har tid att bygga din egen webbshop? Här kan AliDropship vara ett alternativ. De erbjuder sina kunder att skapa skräddarsydda nätbutiker för ett fast pris (från 299 dollar).

En färdig webbshop med AliDropship levereras och monteras enligt dina önskemål.

En nackdel med att slippa frakt med AliDropship är att du måste betala för tjänsten. En engångsavgift på 89 dollar tas ut för alla som vill ladda ner plug-in-modulen till AliDropship. På många sätt får du en tjänst som är likvärdig med Oberlo, men du måste betala för den.

Vi anser därför att AliDropship bara är ett intressant alternativ för dem som redan har en befintlig webbshop som inte är byggd med Shopify, eller för dem som vill beställa en skräddarsydd webbshop för dropshipping.

Sammanfattning

 • Dropshipping är en affärsmodell som används i stor utsträckning, särskilt av e-handlare på den amerikanska och asiatiska marknaden. På senare år har dropshipping också blivit allt vanligare på den svenska marknaden.
 • Dropshipping innebär att säljaren inte ansvarar för att leverera de sålda produkterna till kunden. När en produkt säljs behåller e-handlaren en del av produktens pris + ett tillägg. Leverantören ser till att produkten levereras till slutkunden.
 • Dropshipping innebär att säljarna inte behöver ta någon ekonomisk risk. Eftersom inga produkter behöver köpas och lagras fysiskt kan säljaren prova utan att behöva oroa sig för att investera kapital i form av varukostnader.
 • Idag anses några av de skandinaviska länderna vara bland de största dropshippingmarknaderna i världen (topp 10–20).
 • Det enklaste sättet att komma igång med dropshipping är att använda en marknadsplats eller portal för dropshipping. Genom denna typ av megatjänst får du tillgång till ett stort urval av varor att välja mellan.
 • Den bästa portalen (“applikationen”) för Sverieg är Oberlo. Oberlo kan användas gratis och ger dig tillgång till ett urval av hundratusentals produkter.
 • Oberlo fungerar endast för dem som har skapat en webbshop med Shopify. Läs mer om Oberlo här.
 • Om du inte har en befintlig webbshop kan du skapa en onlinebutik utan kostnad med Shopify här. (Endast kostnadsfritt i 14 dagar, men det räcker för att testa Oberlo). Läs även mitt inlägg om Shopify där jag går igenom för- och nackdelarna med denna plattform.
 • Vill du beställa en webbshop byggd enligt dina instruktioner och testa dropshipping? Då kan AliDropship vara ett alternativ. AliDropship kan också användas av vissa webbshoppar som är byggda på andra plattformar än Shopify. AliDropship kan dock inte testas utan kostnad (89 dollar).
 • Om du ännu inte har skapat en egen webbshop men vill prova dropshipping kan du använda Shopify för det. Se till att du avsätter tillräckligt med tid så att du kan testa Oberlo i lugn och ro under din kostnadsfria period med Shopify.