Elementor Erfarenheter: Fullständigt test och granskning (2024)

Skriven av

Axel

Publicerad

Elementor Erfarenheter
Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Elementor har länge varit ett av de bästa dra-och-släpp-verktygen för dem som vill bygga professionella hemsidor. Här får du en enkel plattform, bra verktyg och ett antal element utan behov av kodning. Frågan är därför vad du kan förvänta dig av Elementor, och inte minst vem och vad det passar bäst för? Om du ställer dig denna fråga har du kommit till rätt ställe. Här har vi tittat närmare på vad detta populära mjukvaruföretag har att erbjuda, samt vad du kan förvänta dig första gången.

Det är värt att notera att Elementor är ett tillägg för WordPress, vilket innebär att du inte kan använda det på plattformar som Wix, Squarespace och Site123. I skrivande stund har mjukvaran installerats hela 5 miljoner gånger, och kan referera till 4,8 stjärnor på WordPress.org:s appbutik. Med andra ord råder det ingen tvekan om att programvaran är populär, men är den verkligen så bra som det verkar? 

Lär dig allt du behöver veta om Elementor och dess tillägg med vår omfattande Elementor-granskning nu!

För- och nackdelar med Elementor

Fördelar med Elementor

  • Gratis programvara med hög funktionalitet
  • Användarvänlig
  • Stort community för designers och utvecklare
  • Regelbundna uppdateringar
  • Kompatibel med stort utval av mallar

Nackdelar med Elementor

  • Inte det största urvalet av mallar
  • Har en viss inlärningskurva
  • Saknar några viktiga SEO- och marknadsföringsfunktioner

Priser hos Elementor

En av de saker vi gillar med Elementor är att du kommer ganska långt innan du måste uppgradera till en betald prenumeration. Du kan faktiskt skapa en fullfjädrad hemsida utan att betala ett öre för Elementors tjänst. Men om du vill lägga till mer avancerade funktioner måste du betala för premiumversionen. Här kan du välja mellan tre olika abonnemang som du hittar i översikten nedan. 

  • Personal – 49 USD/år – licens för en hemsida
  • Business – 99 USD/år – licens för tre hemsidor
  • Unlimited – 199 USD/år – licens för obegränsat antal hemsidor

Oavsett vilken prenumeration du väljer får du tillgång till samma innehåll. Dessa inkluderar 50 olika Elementor-widgetar, 300 mallar och en mer avancerad redigerare. Skillnaden mellan prenumerationerna är därför antalet hemsidor som du vill ha en aktiv Elementor-tjänst på. För dem som behöver skapa sin första hemsida är prisplanen Personal en bra utgångspunkt. Men om du ska jobba med flera sidor samtidigt så lämpar sig planen Business bättre. Sist men inte minst är Unlimited en bra utgångspunkt för dig som kommer att arbeta på ett antal sidor, eller erbjuda webbdesign som tjänst.

Elementor användarvänlighet och funktionalitet

Elementor är en imponerande drag-and-drop-tjänst som låter dig skapa professionella hemsidor utan att behöva programmera. Här kan du välja mellan mer än 300 olika mallar eller börja från början med en tom duk. Tjänsten är designad för icke-professionella användare, men god användarvänlighet har gjort att även många professionella designers och utvecklare har valt att använda Elementor i sitt vardagliga arbete.

Tjänsten har ett antal funktioner och i följande stycken ska vi titta närmare på vad du kan förvänta dig av denna programvara.

Färdiga mallar

När du använder Elementor med WordPress är det viktigt att välja mallar som är kompatibla med Elementor. I gratisversionen är urvalet av mallar begränsat, men om du väljer att uppgradera till Elementor Pro utökas det till fler än 300 olika mallar. Du kan också välja att köpa mallar från webbplatser som ThemeForest, men se till att kolla upp kompatibiliteten innan du köper dem. 

Reklam

Eftersom Elementor endast är ett tillägg för WordPress finns det ingen reklam för tjänsten. Om du inte lägger ut reklam på din egen sida kommer du därför inte att uppleva att vattenstämplar och liknande placeras. På detta sätt är Elementor mycket bättre än Wix, Site123 och andra kostnadsfria program. 

Språk

Du kan ändra språket i Elementor genom settings i WordPress under general. Tjänsten är tillgänglig på flera språk, bland annat svenska. Detta har dock ingen inverkan på din hemsida, eftersom endast Elementor-programvaran översätts, liksom användarpanelen du använder. Om du behöver översätta innehållet på din hemsida måste du göra det manuellt genom det innehåll du laddar upp. 

SEO 

När det gäller SEO saknar Elementor vissa funktioner, men de mest grundläggande finns tillgängliga. Om du väljer att bygga en hemsida med Elementor rekommenderar vi att du installerar ett SEO-plugin som Yoast för att komplettera det som saknas i Elementor. 

Mobilapp

Det finns ingen mobilapplikation för Elementor eftersom tillägget installeras direkt i WordPress. Det innebär att du måste logga in på WordPress-användarpanelen för att göra de nödvändiga ändringarna i Elementor. På så sätt är Elementor inte lika kraftfull som till exempel Wix och Squarespace, som båda låter dig redigera din hemsida med din mobiltelefon.

Domän

Elementor erbjuder inga domäner eller webbhotell. Du måste därför ha webbhotell och domäner hos en tredje part som sedan installerar WordPress CMS innan du kan använda Elementor. Nu säger ryktena att de så småningom kommer att börja erbjuda detta själva, men för tillfället är detta inte en tjänst som är tillgänglig i Sverige.

Statistik

Du hittar ingen statistik i Elementor och måste därför installera ett eget tillägg för detta. Här rekommenderar vi att du använder MonsterInsight eller Google Analytics om du vill ha en inblick i trafiken på din hemsida. 

Webbshop

Om du väljer att uppgradera till ett betalabonnemang får du tillgång till Elementor för WooCommerce. Detta är en av de mest kraftfulla tjänster vi har sett och erbjuder imponerande flexibilitet. Du kan skapa en professionell webbplats med enkla dra-och-släpp-element som sedan länkas till din WooCommerce-lösning.

Sammanfattning

Elementor har länge varit en av de mest innovativa och mest använda drag-and-drop-tjänsterna för enkel webbdesign. Den är dock inte lika bra som Wix och Squarespace. Detta beror på att Elementor endast är ett tillägg, så du behöver ytterligare domäner, webbhotell och liknande. Vår slutsats är därför att Wix kan vara en bättre utgångspunkt för nybörjare, men om du vill lära dig mer om webbdesign är Elementor utan tvekan ett av de bästa verktygen för det ändamålet.