Gå online snabbt och enkelt

Hej och välkommen till Webbskaparen.se – min blogg som jag skapat för att dela med mig av mina erfarenheter och tips till alla som vill skapa en egen hemsida, blogg eller webbutik.

Varför skriver jag om detta?

Jo, pga. att jag har testat många olika system på olika plattformar och många av dessa har varit dåliga och/eller onödigt dyra.

Den här bloggen är därför skapad för människor som är som mig och som vill testa att skapa en hemsida på egen hand, utan att det nödvändigtvis behöver kosta så mycket.

För att skapa din egen webbplats behöver du inte:

 • Ha några förkunskaper. Mina tips är riktade och blogginläggen är för alla (nybörjare eller mer erfarna webbansvariga).
 • Anlita en dyr onlinebyrå. De flesta av systemen jag rekommenderar är enkla att använda, och du kommer att kunna skapa en webbplats som ser lika professionell ut som om en onlinebyrå hade byggt webbplatsen åt dig.
 • Betala höga avgifter/stora kostnader. Du kan faktiskt skapa en enkel webbplats gratis; alternativt väldigt billigt.

“Du kan enkelt skapa din egen hemsida, blogg eller webbutik. Genom att göra rätt första gången sparar du både pengar och tid. Dessutom får du ett fantastiskt bra resultat!”

Jag har delat in mina inlägg i följande kategorier utifrån de behov man kan ha:

 1. Skapa din egen webbplats gratis
        Gratis via ett webbplatsprogram
 2. Starta din egen blogg
         via CMS (jag rekommenderar WordPress). Kostnaden för en enkel webbplats är cirka 320 SEK.
 3. Starta en webbutik
        Det finns olika lösningar beroende på vad du behöver. priset ligger mellan 75–320 kr.

Innan du börjar – tänk på att det inte finns någon plattform eller tjänst som är bäst när det kommer till allas behov och önskemål. Olika plattformar är bra för olika människor.

Vill du till exempel bygga en webbplats för ett mer standardiserat eller vanligare behov?

Till exempel en företagswebbplats, en restaurang, konsult-, yoga- eller fitnesswebbplats ? Då rekommenderar jag att använda en webbplatsbyggare som kommer med färdiga designmallar för att få bästa möjliga resultat.

Är du dock beredd att spendera lite mer tid, eller har ett tekniskt intresse? Då är det nog bättre att bygga en hemsida med ett CMS och ett fristående webbhotell.

För att skapa en webbutik på egen hand bör du välja den plattform som passar din affärsmodell, men som också ger mest valuta för pengarna. Det finns olika plattformar riktade till olika typer av användare. Jag ska gå igenom vad du behöver tänka på för att göra ett smart val från början.

# 1 Skapa din egen webbplats utan kostnad

Nuförtiden behöver du inte anlita dyra webbdesigners för att skapa en vanlig hemsida.

Om du till exempel vill skapa en företagswebbplats (restaurang, konsultation, förening, coach, etc.) eller en personlig webbplats (CV, hobby, träning etc.) bör du först överväga att använda ett gratisprogram.

Det finns flera olika plattformar att välja mellan, och några av dem är lite bättre än andra. Denna typ av plattform ger dig vanligtvis endast begränsad tillgång till systemet gratis.

Innan du bygger en gratis hemsida – Varför ska du tänka på vilken typ av hemsida du vill skapa, vilken funktionalitet du behöver etc.? Det är bra att välja en plattform som ger dig mest design och funktionalitet gratis, men som också har bra priser om du väljer att uppgradera för att bli premiumkund i framtiden.

Läs hela mitt inlägg: De 4 bästa programmen för att skapa din egen webbplats gratis

Kostnad: 0 SEK (Gratis för enklare webbplatser. Du måste dock räkna med att betala en månadsavgift om du vill skapa en mer avancerad webbplats. Oavsett bör du alltid testa gratisversionen för att säkerställa att du är nöjd).

Lämplig för? Nybörjare (företagswebbplats och personlig hemsida)

Vilken plattform är bäst? Välj en internationellt erkänd plattform. De har ett bättre urval av funktionalitet och designmallar, och de har även bättre priser om du senare bestämmer dig för att bli en betalande kund. Den bästa plattformen jag känner till är Webnode. Läs mer om hur Webnode fungerar här.

Läs också: De 4 bästa programmen för att skapa din egen webbplats gratis

# 2 Skapa din egen blogg

För att skapa din egen blogg bör du använda något annat än en bloggportal eller liknande medioker plattform. Anledningen till detta är att du inte får din egen domän, utan då bara skriver gratis för någon annan.

Skaffa istället en egen blogg med bättre funktionalitet, lagringskapacitet och hastighet etc. Du äger då din egen blogg, bestämmer exakt hur den ska vara, vad som ska visas och publiceras och slipper att sidan fylls med reklam.

Det finns flera sätt att starta en egen blogg. WordPress är den populäraste bloggplattformen både i Norge och i andra delar av världen.

Denna plattform är populär av många olika anledningar. Det är gratis (“open source”), plus att du har tillgång till ett oändligt antal “tillägg” (program du kan använda på din blogg.)

En nackdel med WordPress är att det tar lång tid att lära sig jämfört med vissa andra, jämförbara alternativ. Du måste betala för ett webbhotell och skaffa ett tema som du laddar ner och installerar på egen hand.

Här går jag igenom olika alternativ för att starta en egen blogg.

Läs hela mitt inlägg: Hur du skapar din egen gratis blogg

Kostnad: 0–50 kr/mån

Lämplig för vem? Det beror på vilket system du använder. Här kan du se vilka alternativ jag rekommenderar för att starta en blogg. WordPress är lite mer avancerat och passar dig som är villig att investera mer tid.

Vilken plattform är bäst? WordPress kan vara ett bra alternativ, men om du vill komma igång med din blogg snabbare måste du välja en annan plattform.

Läs också: Så skapar du din egen gratisblogg

# 3 Hur man startar en webbutik

Det är superenkelt att starta en webbutik, men du bör ta dig tid att förstå vad dina behov är och vad marknaden har att erbjuda. Ett vanligt misstag är att välja en plattform som inte ger dig rätt förutsättningar att växa.

Precis när du börjar skapa din webbutik kanske du inte vet exakt vad du kommer att behöva sen när försäljningen börjar ta fart på allvar. Min rekommendation är därför att välja en plattform som du kan växa med. Att byta plattform är svårt och kan också vara dyrt. Gör därför ett klokt val från början.

Några frågor du kan ställa dig själv:

 1. Hur ser din affärsmodell ut? Har du endast några få produkter eller tjänster, eller vill du kunna sälja tiotusentals produkter via till exempel dropshipping?
 2. Ska du bygga och förvalta din webbutik på egen hand eller ta hjälp av partners? Vill du ha en mer flexibel lösning eller en enklare plattform med färdiga lösningar?
 3. Var är du om 3–5 år och vilka behov kommer du ha då? Vilka marknader vill du fokusera på? Vilka länder vill du sälja till ?
 4. Hur ser din budget ut?
 5. Vill du bygga en hemsida eller blogg med möjlighet att sälja varor, eller vill du bygga en komplett webbutik?

Det finns flera bra plattformar att välja mellan på den norska marknaden.

Generellt brukar jag rekommendera att välja en internationellt väletablerad plattform som har bra funktionellt stöd även för den svenska marknaden.

På så sätt får du det bästa marknaden har att erbjuda, samtidigt som du kan växa med din plattform.

Sammantaget är Shopify den bästa plattformen för Sverige.

Shopify är en av världens ledande e-handelsplattformar. Konceptet är byggt kring användbarhet. Det är väldigt enkelt att använda Shopify, samtidigt som du som användare har tillgång till mer funktionalitet än något jämförbart system.

Shopify passar både nybörjare och proffs. Därför rekommenderar jag nästan alltid plattformen när jag får frågan vilken plattform som är bäst.

Det finns dock undantag. Läs hela mitt inlägg där jag går igenom de bästa plattformarna för att starta nätbutiker i Sverige: Viktiga tips för att starta en nätbutik

Kostnad för att starta en webbutik: ca. 30–320 SEK/mån

Vilken plattform är bäst? Det beror på vad du behöver, vilken affärsmodell du använder och hur mycket teknisk erfarenhet du har.

Generellt sett är Shopify den bästa plattformen för Sverige. Plattformen kan testas gratis – läs hela mitt inlägg om Shopify här.

Läs hela mitt inlägg om hur du startar en webbutik för Sverige här.