Gratis hemsida: Topp 7 bästa och enklaste plattformarna

Skriven av

Axel

Publicerad

Hemsideprogram
Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Vill du bygga en gratis hemsida? Då har du kommit till rätt ställe. I den här artikeln kommer vi att ranka de som vi anser är de bästa gratis hemsideprogrammen.

I vårt test var det Wix som avgick med segern som det bästa gratis hemsideprogrammet.

Gratis hemsida – bäst i test

1. Wix

2. Webnode

3. Site123

4. Squarespace

5. Elementor

6. Godaddy

7. Jimbdo

I vårt test har vi bedömt användarvänlighet, funktionalitet, responsiv design, möjligheter till anpassning, eventuella begränsningar samt tillgänglig kundsupport och hjälpresurser.

De 7 bästa hemsideprogrammen

I nästa avsnitt kommer vi att titta närmare på de olika gratis hemsideprogram som vi anser vara bäst för nybörjare. Vi går även igenom vad du behöver för att komma i gång och vad hemsideprogrammet innehåller i form av funktioner. Slutligen hittar du mer om vad vi har använt som underlag för våra bedömningar så att du enkelt kan ta ett eget beslut.

Wix – Bäst för de flesta

star icon

Priser från: Gratis – $35/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

9.5

Vår bedömning

Fördelar

 • star iconVäldigt bra för nybörjare
 • star iconStort utbud av abonnemang
 • star iconStöd för webbshoppar
 • star iconMånga bra mallar
 • star iconBra tillägg

Nackdelar

 • star iconNågot begränsande för mycket stora sidor
 • star iconNågra av verktygen är lite komplicerade

Wix har länge varit en av de populäraste tjänsterna för att skapa hemsidor, och det beror utan tvekan på deras enkla drag och släpp-teknik. Plattformen gör det möjligt för alla att enkelt skapa en snygg och funktionell design. Utöver det kan du enkelt redigera din webbplats direkt i webbläsaren så att sidan alltid är live.

En av de saker som får oss att lyfta fram Wix som den bästa plattformen är leverantörens förmåga att utöka tjänsten i takt med att ditt företag växer. Företaget bakom Wix arbetar ständigt med nya funktioner och har redan gjort det möjligt att koppla det till en rad olika CRM, inbound marketing och bokningssystem.

Om du vill lansera en webbshop kan Wix erbjuda egna abonnemang för detta, vilket gör det möjligt att anpassa de funktioner du kan behöva till din webbshop. Dessutom gör det processen att skapa en funktionell webbplats mycket enkel.

För en startup kan det finnas många onödiga funktioner i Wix, men de kommer väl till pass för de allra flesta användare då man får mer trafik, innehåll på sin blogg och behovet av olika produkter tillgodosett. Wix är därför en utmärkt, skalbar plattform som passar alla från små startups till medelstora företag.

Mer om Wix:

 • Vill du läsa mer om Wix bör du ta en titt på vår recension.
 • För mer information om Wix paketlösningar och priser går du in på deras hemsida.
 logo

Bäst för de flesta

Webnode – Bäst för enkla sidor

star icon

Priser från: Gratis – 179 kr/mån

star icon

Gratis provperiod: Ja

9.2

Vår bedömning

Fördelar

 • star iconEtt bra alternativ för nybörjare
 • star iconBra priser
 • star iconBra utbud av mallar

Nackdelar

 • star iconFinns bättre alternativ för webbshoppar
 • star iconBegränsad för avancerade användare

Webnode är mycket mer än bara ett hemsideprogram, och i sina prenumerationer erbjuder företaget även ett antal smarta verktyg för SEO och marknadsföring. Det här är med andra ord en utmärkt plattform för dig som vill ha en one-stop-shop i början av lanseringen av din webbplats. Här får du även enkla geobaserade verktyg som kan ändra språket på din webbplats och tjänst automatiskt.

En av de saker vi gillar särskilt med Webnode är de olika verktyg leverantören erbjuder för att öka din synlighet online. Först kan du bygga en enkel webbplats med hemsideprogrammet, och sedan kan du använda de olika verktyg de erbjuder för att optimera SEO för din webbplats. De här tilläggen är mycket användarvänliga och kräver få eller inga förkunskaper om SEO och sökmotorer.

Det är också värt att notera att Webnode tillåter både funktioner för  blogg och webbshop på sin plattform, men är förmodligen inte den mest lämpade för detta ändamål. Webnode är ett bra nybörjarverktyg men om du vill lansera en större webbshop och avancerad webbsajt är Wix eller Squarespace troligen mer skalbart.

 logo

Bäst för enkla sidor

Site123 – Bäst för kundservice

star icon

Priser från: Gratis – $7,8/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

8.5

Vår bedömning

Fördelar

 • star iconGratis provperiod
 • star iconBra kundservice
 • star iconBra responsiva mallar

Nackdelar

 • star iconInte mycket spelrum när det kommer till design

Site123 är ett mycket enkelt hemsideprogram som låter dig lägga upp snygga hemsidor, helt utan onödiga extra funktioner. Det vi gillar med Site123 är att du kan få hemsidor som ser professionella ut, men som kostar en bråkdel av det andra leverantörer erbjuder.

Här är det viktigt att poängtera att Site123 är bäst för dig som vill ha en enkel hemsida, men inte behöver en webbshop. Du hittar inte många av de nödvändiga funktionerna för onlinebutiker på Site123, men du har tillgång till ett utmärkt bibliotek med färdiga mallar.

Hemsideprogrammet är utvecklat och uppbyggt på ett sådant sätt att du bygger din webbplats i tre enkla steg. Här anger du vilken bransch som är mest relevant för dig, vad hemsidan ska heta och eventuellt innehåll du vill ha på hemsidan. När du är nöjd med utkastet klickar du på publicera och så blir din webbplats tillgänglig för alla som vill besöka den.

 logo

Bäst för kundservice

Elementor – Bäst för WordPress

star icon

Priser från: $49/år – $999/år

star icon

Gratis provperiod: Ja

8.4

Vår bedömning

Fördelar

 • star iconBra samarbete med Astra-tema
 • star iconAttraktiva priser
 • star iconNybörjarvänlig

Nackdelar

 • star iconHemsideprogrammet kan verka långsamt för avancerade användare
 • star iconFungerar endast med WordPress

Något vi rekommenderar till nästan alla är WordPress med ett skräddarsytt tema. WordPress är en plattform som gör det möjligt att hantera din webbplats på ett enkelt sätt, samt använda olika mallar och plugins för att lägga till funktioner efter behov. Det finns otaliga möjligheter att skräddarsy hemsideprogrammet i WordPress, men vi har valt att ta itu med den mycket populära darg-and-drop-lösningen Elementor.

Vi har även använt ett av de mest populära teman du hittar för WordPress (som är kompatibelt med Elementor), nämligen Astra. Dessa gör det enkelt att få på plats din unika design, samtidigt som allt du vill skapa är optimerat för SEO och användbarhet. Det bästa av allt är att båda kommer med en gratisutgåva, så att du kan bygga din egen webbplats och blogg utan att behöva investera i dyra tjänster.

Du kan dock välja att uppgradera till “PRO”-varianten av både Elementor och Astra om du vill ha ett större urval av mallar och mer avancerade verktyg. Denna kombination gör att du enkelt kan skapa webbplatser med alla funktioner på olika sidor inkluderade. Det är också möjligt att implementera ett antal tredjepartsfunktioner som MailChimp, kontaktformulär, sliders, blogg, Google analytics och mycket mer på din webbplats.

Tjänsten finns även på norska, vilket gör den till ett enkelt verktyg att lära sig utan speciella förkunskaper. Har du frågor på vägen kan du använda dig av dess enorma forum och erfarna community som gärna hjälper till att snabbt hitta bra lösningar.

 logo

Bäst för WordPress

Squarespace – Bäst för elegant design

star icon

Priser från: $14 – $49/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

8.4

Vår bedömning

Fördelar

 • star iconBra kundservice
 • star iconMycket fina mallar
 • star iconUppdatera hemsidan via mobilappen

Nackdelar

 • star iconDet är inte alltid så lätt att anpassa mallarna

Det är inte möjligt att bygga en hemsida gratis med Squarespace, men du kan komma igång helt kostnadsfritt innan du börjar betala. Med andra ord kan du göra hemsidan först och när den är så som du vill ha den kan du välja det abonnemang som täcker dina behov.

Squarespace är en trevlig plattform för dig som bland annat vill sälja produkter online. Hemsideprogrammet gör det lekfullt enkelt att bygga en fantastisk webbshop med tillhörande hemsida och blogg tillgänglig. Det här har gjort Squarespace populärt som hemsideprogram för frilansare och egenföretagare som är verksamma på nätet i ett stort antal länder.

Liksom de andra tjänsterna vi har nämnt erbjuder Squarespace ett antal mallar som du kan använda på din webbplats. Squarespace har dock ett mycket högre fokus på elegant design, vilket gör att det ofta finns fler element tillgängliga i dina mallar och designer. Det gör i sin tur att du kan skapa vackra webbsidor utan behov av bildredigering, kodning eller programmering.

Squarespace är populärt att använda för professionella aktörer som behöver bra mallar för sin portfölj. Här kan du enkelt förvandla hemsidor till den perfekta portföljen, och på så sätt visa upp olika produkter och tjänster som har skapats.Vi vill också betona att Squarespace är mycket skalbart för ytterligare funktioner om din webbplats har sådana behov. Du kan lägga till alla kontaktformulär, mötesbokningar, nyhetsbrev och olika plugins direkt på din webbplats utan att göra några större ändringar. Du kan med andra ord bygga en unik webbplats enligt dina önskemål.

 logo

Bäst för elegant design


#6 Godaddy

GoDaddy erbjuder en gratis hemsideprogram med begränsade funktioner och möjligheter. Medan plattformen är enkel att använda och ger tillgång till moderna mallar, är det viktigt att vara medveten om att gratisversionen har GoDaddy-märkning och begränsad anpassning. Dessutom är användning av en GoDaddy-underdomänadress och inkludering av annonser oundvikliga. Om du behöver avancerade funktioner och en mer professionell webbplats måste du uppgradera till en betald plan.

#7 Jimbdo

Bra lösning för att skapa gratis hemsidor. Plattformen erbjuder ett begränsat urval av mallar och designalternativ, vilket kan påverka flexibiliteten i anpassningen av webbplatsen. Gratisversionen inkluderar även Jimbdo-märkning på webbplatsen, vilket kan påverka det professionella utseendet.

Vad ska du tänka på när du ska bygga en hemsida?

När du ska bygga din hemsida är det viktigt att veta vilka alternativ som finns. Det kan vara stora skillnader i pris och de funktioner du hittar i ett hemsideprogram. Därför ska vi titta närmare på vad du ska leta efter i ett hemsideprogram och vilka lösningar som vi anser är de bästa när du ska skapa en ny hemsida.

Varje tjänst erbjuder olika funktioner och kräver varierande nivåer av förkunskaper för effektiv användning. De mest grundläggande av de hemsideprogram som finns tillgängliga innehåller en drag- och släppfunktion,. Det innebär att du väljer objekt och placerar dem där du vill ha dem.

Drag och släppfunktionen är ett enkelt sätt att skapa en design och du behöver bara några få eller inga förkunskaper för att komma i gång. Det här är vanligtvis den typ av hemsideprogram som de flesta börjar med när de producerar sin första hemsida. Fördelen är att du kommer igång på några minuter och inte behöver kunskaper i vare sig kodning eller programmering.

Vad bör du titta efter när du väljer ett hemsideprogram?

Vanligtvis är det två saker som är avgörande när du lanserar din första webbplats – pris och funktion. För de flesta som inte har en rejält tilltagen budget och många års erfarenhet av webbdesign, kommer ett hemsideprogram vara det bästa valet. Därför har vi tittat närmare på vad du bör leta efter gällande  funktionalitet och värde innan du väljer den bästa hemsidebyggaren för ditt projekt.

Om du ska lansera en helt ny webbplats behöver du en domän och ett webbhotell. Domänen kommer vara adressen som besökarna använder för att hitta din webbplats, och webbhotellet kommer att vara platsen där du underhåller och lagrar din webbplats. Flera leverantörer av hemsideprogram erbjuder både domän och hosting som en del av sin tjänst, vilket gör att du kan spara en dryg tusenlapp per år om du har tur.

Nästa steg är att titta på vilka funktioner du bör ha tillgång till i det hemsideprogram du väljer. Här nedanför har vi listat några viktiga frågor som du bör ställa dig själv innan du gör ditt slutgiltiga val av hemsideprogram.

 • Prioriterar du en hög användarvänlighet eller avancerade funktioner?
 • Hur viktigt är det att tjänsten har en bra kundtjänst?
 • Ska du lansera en webbshop eller bara en hemsida/blogg?
 • Hur stor del av din budget måste du lägga på ditt hemsideprogram?
 • Behöver du möjligheten att lägga till avancerade funktioner på webbplatsen?
 • Ska webbplatsen uppdateras ofta eller är det en statisk sida?
 • Ska du ladda upp många animationer och bilder på hemsidan?

Vad vi såg på när vi letade efter det bästa hemsideprogrammet

Många onlinetjänster erbjuder dig ett verktyg som kan sätta upp webbsidor på några minuter utan någon form av tidigare kunskap. Även om vi kan vara överens om att detta kan vara användbart har vi fokuserat mer på en helhetsbild i vår bedömning av hemsideprogrammen.

Vi är av uppfattningen att lösningen många behöver för att skapa en hemsida är baserad på behov, och ett verktyg som är lätt att anpassa är därför viktigare än bara snabb publicering.

Samtidigt vill vi vara transparenta med utifrån vilka variabler vi har bedömt de olika hemsideprogrammen på den här webbplatsen. Vårt mål är trots allt att göra det så enkelt som möjligt att välja ett hemsideprogram och därför har vi tagit med de kriterier vi anser är viktiga för bedömningen.

Användarvänlighet

Alla de hemsidesprogram som vi har diskuterat i vårt test erbjuder mycket användarvänliga plattformar. Här har vi betonat att det ska vara enkelt att komma igång, och att lösningen ger bra möjligheter att skapa en bra design till din hemsida. De flesta vill ha professionella webbplatser för att locka kunder, och vi är säkra på att det kommer att uppnås genom att använda dessa program.

Kundservice

Många av oss kommer behöva ett hemsideprogram som ska användas under arbetstid. Av den anledningen anser vi att det är nödvändigt att poängtera att möjligheterna till support på de olika tjänsterna är något olika. Samtliga leverantörer har någon form av kundservice, men många förlitar sig på olika lösningar för frågor och svar när man behöver hjälp. Det kan betyda att leverantören av hemsideprogrammet använder sig av forum och ärendesystem som kundservice, vilket kan innebära att du inte får hjälp eller svar särskilt fort. Vår erfarenhet är dock att man får hjälp hyfsat snabbt och med handen på hjärtat är det få människor som behöver dygnet runt-support på sina projekt.
Av de olika hemsideprogrammen, presenterade Wix den mest skalbara tjänsten både vad gäller priser och antalet sidor du kan välja mellan. Hemsideprogrammet gör det också möjligt att skräddarsy en hemsida för användning av e-post och e-handel för dig som vill sälja produkter på webbplatsen.

Funktioner

Professionella webbplatser innehåller ofta ett urval av funktioner som är nödvändiga för att optimera hemsidegrogrammens användarvänlighet. I alla hemsideprogram som vi har tagit upp i den här artikeln kommer du att ha möjlighet att lägga in funktioner som till exempel frågor och svar, kontaktformulär och element för professionella webbsidor. Det ger goda möjligheter att lägga till tjänster, samt anpassa hemsidan i takt med att antalet besökare och sajtens omfång växer. 


Av de testade hemsideprogrammen, presenterade Wix den mest skalbara tjänsten både vad gäller pris och antal sidor du kan välja mellan. Hemsideprogrammet gör det också möjligt att skräddarsy en hemsida för användning av e-post och e-handel för dig som vill sälja produkter på webbplatsen.

Val av mallar

När du överväger ett hemsideprogram är det viktigt att ha ett bra urval av mallar att välja mellan. Antalet mallar som finns tillgängliga på olika sidor avgör hur snabbt och enkelt du kan skapa din webbplats. Vi rekommenderar att du väljer mallar som är kompatibla med plugins, som Google analytics, och är optimerade för SEO, så att sidan enkelt kan optimeras för mobila enheter.

Även om alla plattformar vi har granskat på den här sidan erbjuder ett bra urval av mallar, råder det ingen tvekan om att WordPress är den plattform som har det största urvalet inkluderat. Här kan du välja bland hundratals gratis mallar, men du kan också köpa tillägg som ger bättre möjligheter att anpassa och ändra innehållet efter dina behov.

Sammanfattning – topp 5 hemsideprogram

När det kommer till att skapa din första hemsida finns det få lösningar som är lättare att använda än en tjänst med drag- och släppfunktion. Det finns ett antal gratis hemsideprogram som har den funktionen, men antalet sidor och produkter på webbplatsen varierar kraftigt. Vi har tittat närmare på vad vi anser är bäst för dig som vill lansera din hemsida, inklusive möjligheten att anpassa innehåll och hemsidan efter olika behov.

Plattform För- och nackdelar Score

#1

Bäst för de flesta

star icon

Priser fra: Gratis – $35/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

 • star icon Väldigt bra för nybörjare
 • star icon Stort utbud av abonnemang
 • star icon Stöd för webbshoppar
 • star icon Många bra mallar
 • star icon Bra tillägg
 • star icon Något begränsande för mycket stora sidor
 • star icon Några av verktygen är lite komplicerade

9.5

Vår bedömning

#2

Bäst för enkla sidor

star icon

Priser fra: Gratis – 179 kr/mån

star icon

Gratis provperiod: Ja

 • star icon Ett bra alternativ för nybörjare
 • star icon Bra priser
 • star icon Bra utbud av mallar
 • star icon Finns bättre alternativ för webbshoppar
 • star icon Begränsad för avancerade användare

9.2

Vår bedömning

#3

Bäst för elegant design

star icon

Priser fra: $14 – $49/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

 • star icon Bra kundservice
 • star icon Mycket fina mallar
 • star icon Uppdatera hemsidan via mobilappen
 • star icon Det är inte alltid så lätt att anpassa mallarna

8.4

Vår bedömning

#4

Bäst för WordPress

star icon

Priser fra: $49/år – $999/år

star icon

Gratis provperiod: Ja

 • star icon Bra samarbete med Astra-tema
 • star icon Attraktiva priser
 • star icon Nybörjarvänlig
 • star icon Hemsideprogrammet kan verka långsamt för avancerade användare
 • star icon Fungerar endast med WordPress

8.4

Vår bedömning

#5

Bäst för kundservice

star icon

Priser fra: Gratis – $7,8/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

 • star icon Gratis provperiod
 • star icon Bra kundservice
 • star icon Bra responsiva mallar
 • star icon Inte mycket spelrum när det kommer till design

8.5

Vår bedömning

Ofta ställda frågor om hemsideprogram

Vilka är några populära hemsideprogram som rekommenderas av Görahemsida?

Några populära hemsideprogram rekommenderade av Görahemsida inkluderar Wix, Squarespace, WordPress, Weebly och Shopify. Dessa programvaror erbjuder användarvänliga verktyg och funktioner som hjälper dig att skapa en attraktiv och funktionell hemsida för ditt företag.

Vilka faktorer bör jag överväga när jag väljer ett hemsideprogram för mitt företag?

När du väljer ett hemsideprogram för ditt företag bör du överväga faktorer som användarvänlighet, anpassningsmöjligheter, kostnad, kundsupport och eventuella specifika funktioner som du behöver, såsom e-handelsfunktioner eller bloggverktyg.

Hur kan Görahemsida hjälpa mig att använda ett hemsideprogram för att skapa min företagshemsida?

Görahemsida kan hjälpa dig att välja det bästa hemsideprogrammet för ditt företag och erbjuda support under hela processen, från design och innehållsskapande till teknisk support och sökmotoroptimering. De kan även erbjuda rådgivning och handledning för att säkerställa att din hemsida uppfyller dina förväntningar och fungerar optimalt.

Kan jag byta hemsideprogram om jag inte är nöjd med det jag valt först?

Ja, det är möjligt att byta hemsideprogram om du inte är nöjd med det första valet. Det kan dock innebära en del arbete att flytta din hemsida och allt dess innehåll till det nya programmet. Görahemsida kan hjälpa dig med denna process och ge råd om vilket hemsideprogram som bäst passar dina behov och krav.