Företagshemsida: Hur man skapar den perfekta hemsidan för företag

Skriven av

Axel

Publicerad

Företagshemsida
Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Oavsett om du är frilansare, äger en liten butik eller driver ett annat företag är en hemsida viktig. Det kan dock vara svårt att veta var man ska börja, och det är precis vad vi vill klargöra med den här guiden. Här har vi sammanställt tio enkla steg som ger dig en solid grund för din hemsida. 

Så om du är redo att starta en ny hemsida har vi sammanställt vad du bör tänka på först. Vi tar dig genom hela processen med en ny hemsida så att du kan lansera ditt företag på ett effektivt sätt. 

 logo

Skapa en företagswebbplats med Wix gratis!

Är du redo att ta första steget mot en ny företagshemsida? Låt oss sätta igång.

1. Ett bra domännamn

Många underskattar hur viktigt det är att hitta ett bra domännamn. Här bör man komma ihåg att detta är din första kontaktpunkt med potentiella kunder och din permanenta webbadress. Därför bör det vara lätt att komma ihåg, väl anpassat för sökmotorer och relevant för verksamheten. Låter det komplicerat? Vi har några tips för att göra det enklare.

 • Håll det enkelt – ett bra domännamn är lätt att stava, så undvik komplicerade ord, ordlekar och siffror.
 • Håll det kort – ju kortare, desto bättre. Ett kort domännamn är lättare att skriva och därför lättare att komma ihåg. 
 • Använd rätt domäner – Det finns numera ett antal domäner att välja mellan, till exempel .net, .com, .se, .biz, .co osv. Här rekommenderar vi att du håller det enkelt, för företag med internationella ambitioner är .com bäst, medan ett svenskt företag kan använda .se. Organisationer kan använda .org-domäner. 
 • Undvik siffror och bindestreck Siffror och bindestreck kan snabbt göra en domän svår att komma ihåg, så försök att undvika detta om det inte är en tydlig del av varumärket. 
 • Använd ett allmänt domännamn – Ett misstag som många företag gör när de väljer domäner är att välja ett begränsande domännamn. Välj därför ett bra domännamn som gör det möjligt för företaget att växa. 
 • Se till att det är minnesvärt – Det finns miljontals hemsidor på nätet, så se till att det är lätt att komma ihåg ditt domännamn. 
 • Undersök ditt domännamn – Innan du väljer vad som ska bli ditt permanenta namn på nätet bör du göra lite efterforskningar. Gör några snabba sökningar för att se om du hittar några befintliga företag. Du kan också kontrollera om det finns eventuella varumärken eller befintliga rättigheter som är knutna till domänen. 
 • Kontrollera priset – Ibland kan den perfekta domänen redan vara registrerad, men inte användas. Det kan då vara möjligt att köpa den av befintliga ägare, men se till att priset är rätt. 
 • Undvik varumärken – Även om Google och Yahoo är varumärken finns det en enorm marknadsföringsinsats bakom dessa varumärken. Om du inte har ett likvärdigt bud bör du försöka skapa ett domännamn som är mer relevant för din verksamhet. 

Gör den SEO-vänlig – Synlighet på nätet blir allt viktigare, och det gäller även din webbadress. Se därför till att du väljer ett domännamn som är lätt att bygga SEO på.

2. Hitta ett pålitligt och skalbart webbhotell

Nu när du har ett unikt domännamn redo för världen är det dags att skaffa ett webbhotell. Du behöver ett webbhotell för att lansera en hemsida. Vi kan se det som en lagringsplats för din webbplats på internet, och du kopplar denna lagringsplats till ditt domännamn. Det innebär att när folk skriver in domännamnet kommer de att hänvisas till din hemsida. 

Det finns stora skillnader i kostnaden för sådana tjänster, men det är vanligt att de kostar mellan 2 och 100 dollar per månad. Det slutliga priset kommer förmodligen att baseras på de tjänster som du behöver, vilket vi kommer att titta närmare på. Det finns många olika webbhotellstjänster, vilket innebär att du måste ha en bra bild av vad ditt företag verkligen behöver. 

 • Det billigaste alternativet för att starta en hemsida är delade serverlösningar. I sådan plan delar du resurserna på en server med andra hemsidor. Detta är utan tvekan det mest rimliga alternativet, men vi rekommenderar starkt att du inte gör det. Detta beror på att serverresurserna då delas mellan de olika hemsidorna, och attacker mot de andra hemsidorna i sin tur kan påverka din webbplats. 
 • De flesta företag kommer därför att välja en plan som inkluderar en dedikerad server. Detta innebär att du har servern för dig själv, vilket också innebär att du får all yta själv. En sådan plan är dyrare än en delad server, men är väl värd investeringen. En sådan plan kostar vanligtvis 100-2000 dollar i månaden, men kan skalas upp på ett effektivt sätt. Särskilt för dem som har en mycket aktiv hemsida med mycket trafik är detta ett måste för att ge en bra användarupplevelse. 
 • En bra kompromiss för de flesta är en VPS eller Virtual Private Server, som det egentligen står för. Detta är en plan där en maskin (server) programmeras för att fungera som flera maskiner. I korthet är detta en delad server som fungerar som dedikerade servrar. För dig som användare innebär det att du får en lägre kostnad, men fortfarande den säkerhet som du får från en dedikerad server. 
 logo

Skapa en företagswebbplats med Wix gratis!

Kontrollera detta innan du väljer ett webbhotell

När du har tagit reda på vilka behov din hemsida har finns det några punkter som du bör kontrollera med den nuvarande leverantören. Du bör till exempel se till att de har livechatt/telefonsupport för kundtjänst och att de erbjuder en panel för en enda användare, till exempel cPanel. Det gör det enklare att sätta upp din hemsida och att göra eventuella ändringar under processen. 

Du bör också undersöka vilka säkerhetsåtgärder de har på sina servrar. Här rekommenderar vi att du som ett minimum undersöker protokoll som SFTP (Secure File Transfer Protocol) och SSL (Secure Sockets Layer). De flesta leverantörer listar de säkerhetsåtgärder som de erbjuder på sin hemsida, så att du enkelt kan jämföra olika aktörer. 

3. Beskriv din verksamhet tydligt

Det är viktigt att besökarna på din hemsida får en god förståelse för vad ditt företag handlar om, och det får de genom en tydlig beskrivning. Du bör därför se till att det första de ser på hemsidan är relevant för ditt företag. Ett bra exempel på detta kan vara en kort presentation av företaget så högt upp på sidan som möjligt. 

Du bör också ha en “om oss”-sida som är lätt att navigera till. Det här är sidan där du presenterar ditt företag och ditt team mer ingående. Kom ihåg att alla bilder som används på hemsidan bör vara relevanta för företaget. 

4. Implementera det bästa systemet för innehållshantering (CMS)

Nu när du har ett webbhotell och ett domännamn är det dags att installera ett CMS. Det är en programvara som låter dig hantera olika delar av din hemsida och publicera innehåll. Ett bra CMS gör det därför enklare att underhålla din webbplats utan att ha omfattande kunskaper. Du bör välja ett CMS-system som är väl lämpat för den användning du har i åtanke. Vi har därför tittat på några av de mest populära CMS-systemen som används idag.

 • WordPress är utan tvekan det mest populära CMS-systemet idag och används av mer än 450 miljoner hemsidor. En klar fördel med det här systemet är att du får stor frihet att utforma din egen hemsida, samtidigt som det är otroligt användarvänligt. Men det är också en av de mer tekniska lösningarna på vår lista, så du får räkna med en lång inlärningskurva. Du måste också vara medveten om att du måste tillhandahålla ditt eget webbhotell, domännamn och eventuella tillägg när du använder WordPress. Det ger dig större valfrihet, men det innebär också att du ansvarar för underhållet. 
 • Webnode är en annan populär plattform som används av många idag. Detta är en mycket enklare plattform än WordPress och du får allt du behöver på ett och samma ställe. Webnode erbjuder faktiskt ett enkelt hemsideprogram som låter dig använda en drag-och-släpp-lösning för att bygga hela din hemsida. På så sätt behöver du inte oroa dig för olika teman och kodning som WordPress ofta innebär. En annan fördel med Webnode är att du får allt inkluderat i ditt abonnemang, så att du inte behöver koordinera mellan olika leverantörer.
 • Weebly är en plattform för dig som vill starta en enkel men ändå elegant webbshop. Plattformen är utvecklad av företaget Square och erbjuder en otroligt enkel lösning. Här kan du snabbt och enkelt designa din webbshop utan kostnad, skapa en tillhörande hemsida och börja sälja produkter. Det bästa av allt är att du kan börja med gratisversionen när du utformar din hemsida och sedan uppgradera när du är redo att lansera den. På så sätt kan du spara lite pengar i början. 
 • Squarespace har länge varit ett populärt val för frilansare och småföretag, men nu börjar även företag välja den här plattformen. Squarespace är en utmärkt lösning för dig som har ett extra öga för detaljer. Med deras hemsideprogram kan du bygga en snygg hemsida med enkla kontroller och hantera webbplatsen med hjälp av deras praktiska CMS-lösning. Du hittar också ett antal marknadsföringsverktyg som kan komma väl till pass för ökad synlighet online.
 • Wix är det sista alternativet på vår lista, men också en av de mest användarvänliga plattformarna. Wix var en av de första CMS-plattformarna att lansera sitt eget hemsideprogram, men de var lite för tidigt ute med sin lösning. Detta ledde till att plattformen fick ett dåligt rykte, men det är något de nu utan tvekan har rättat till. Wix har blivit ett av de mest användarvänliga hemsideprogrammen på marknaden, och erbjuder egna moduler för företag som vill ha en webbshop.
 logo

Skapa en företagswebbplats med Wix gratis!

5. Välj en bra plattform för e-handel

Om du tänker sälja produkter på nätet är en bra plattform viktig. Detta bidrar till en bättre användarupplevelse, men också till en säker handel. För att göra det enklare har vi därför samlat några av de bästa och mest kompatibla plattformarna som du bör utvärdera för att sälja produkter online. 

 • Shopify – Detta är utan tvekan den bästa plattformen för att sälja varor online, men den är tyvärr inte kompatibel med tjänster från tredje part. Detta innebär att webbshoppen måste vara värd, utformad och drivas på Shopifys egna servrar. För de flesta är detta inget problem, men om du vill integrera nätbutiken som en del av din webbplats är Shopify ett dåligt alternativ. 
 • WooCommerce – För dem som använder WordPress är WooCommerce ett bättre alternativ. Det här är ett enkelt tillägg som låter dig lägga till en webbshop på en WordPress-hemsida. En fördel med WooCommerce är att det är en öppen källkod, vilket innebär att du inte behöver betala något för att använda tillägget. 
 • Wix – Wix har en egen modul för webbshoppar, så här kan du integrera en funktionell webbshop på din hemsida. För dem som vill spendera så lite tid som möjligt på design är detta ett utmärkt alternativ för att snabbt starta en fungerande webbshop på din hemsida. 

6. Skapa en intressant, minnesvärd och engagerande användarresa för hemsidan

För att din hemsida ska ge bästa möjliga intryck är det viktigt att den har ett trevligt utseende, men också vissa grundläggande funktioner. I listan nedan hittar du ett antal punkter och funktioner som kan göra din hemsida mer attraktiv.

 • Text som är lätt att läsa (enkla typsnitt).
 • Bilder anpassade för användning på webben (snabb laddning)
 • Undersök potentiella konkurrenter, vilka element använder de?
 • Undersök din målgrupp – vad vill de ha ut av din hemsida?
 • Håll designen enhetlig på hela hemsidan.
 • Använd ett standardnavigeringssystem så att besökarna lätt kan hitta runt.
 • Implementera CTA-knappar under tiden
 • Inkludera de nödvändiga undersidor som förväntas på en hemsida:
 • Hem
 • Om oss
 • Sitemap
 • Produkter/tjänster
 • Team
 • Kontakta oss
 • Användarvillkor 
 • Integritetspolicy
 • Alla andra sidor som är relevanta för din verksamhet

7. Optimera din hemsida för sökmotorer

För att folk ska hitta din hemsida är det viktigt att den är synlig, och det är här SEO är ett viktigt verktyg. Det handlar om att se till att sökmotorn förstår vad din hemsida handlar om och att den därför rankas så högt som möjligt på relevanta sökord. För att göra detta enklare finns det några element som du kan införa i din strategi:

 • Använd rätt nyckelord strategiskt på webbplatsen.
 • Optimera webbplatsens yta
 • Hastighet
 • Se till att din webbplats har ett uppdaterat SSL-certifikat och säkerhet.
 • Mobiloptimerat utseende
 • Positiv feedback från tidigare kunder
 • Använd sociala medier för att hänvisa till din hemsida
 • Länka internt på hemsidan för att främja innehåll som inte har med saken att göra

8. Uppdatera regelbundet med relevant innehåll

En annan viktig punkt för SEO är innehållet, och här är det viktigt att du regelbundet uppdaterar hemsidan med relevant innehåll av hög kvalitet. Det kan handla om inlägg, uppdateringar av befintliga sidor och tillägg till din hemsida. Genom att lägga till nya blogginlägg hjälper du sökmotorn att uppfatta hemsidan som aktiv och relevant vilket stärker den övergripande SEO-bedömningen ytterligare. 

9. Installera de nödvändiga verktygen

För att veta vad som händer med din hemsida är det viktigt att ha en god inblick i aktiviteten. Du bör därför installera de nödvändiga verktygen så att du har full kontroll över vad som händer. Här rekommenderar vi verktyg som Google Search Console, Google Analytics och eventuellt Bing Webmaster Tools. Dessa gör det lättare att förstå hur sökmotorn utvärderar din hemsida och att upptäcka fel och brister, t.ex. trasiga länkar, driftstopp på hemsidan eller andra felmeddelanden som kan skada din SEO-klassificering. 

10. Fastställ en underhållsplan

Det kanske inte verkar så, men en webbplats kräver faktiskt mycket underhåll. Vi har redan nämnt att sökmotorn tittar på relevans när man lägger till nytt innehåll, men föråldrade tillägg och certifikat är också av stor vikt. Du bör därför se till att hemsidan är uppdaterad, funktionell och underhållen på ett effektivt sätt. Detta inkluderar uppdatering av tillägg, förnyelse av licenser och en tydlig innehållsstrategi.

star icon

Priser från: Gratis – $35/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

9.5

Vår bedömning

Fördelar

 • star iconVäldigt bra för nybörjare
 • star iconStort utbud av abonnemang
 • star iconStöd för webbshoppar
 • star iconMånga bra mallar
 • star iconBra tillägg

Nackdelar

 • star iconNågot begränsande för mycket stora sidor
 • star iconNågra av verktygen är lite komplicerade

Ofta ställda frågor om hemsida

Är det möjligt att integrera e-handel och andra försäljningsfunktioner på företagets hemsida?

Ja, Webbskaparen kan integrera e-handelsfunktioner och andra försäljningsverktyg på företagets hemsida, så att du enkelt kan sälja produkter eller tjänster online och nå nya kunder på ett effektivt sätt.

Hur lång tid tar det för Webbskaparen att skapa en hemsida för mitt företag?

Tidsramen för att skapa en hemsida för ditt företag varierar beroende på projektets omfattning och dina specifika krav. Webbskaparen strävar efter att leverera din nya hemsida inom 1-2 veckor efter att all nödvändig information och material har mottagits.

Kan Webbskaparen hjälpa till med att förbättra min företagshemsidas sökmotoroptimering (SEO)?

Ja, Webbskaparen erbjuder sökmotoroptimering (SEO) som en del av deras tjänster. De arbetar aktivt med att optimera din hemsida för att förbättra dess synlighet och ranking i sökmotorer som Google, vilket kan leda till ökad trafik och fler potentiella kunder.

Vilken typ av support erbjuder Webbskaparen efter att hemsidan är klar och lanserad?

Efter att hemsidan är klar och lanserad, erbjuder Webbskaparen grundläggande support för att hjälpa dig med eventuella frågor eller problem som kan uppstå. De kan också erbjuda ytterligare support och underhållstjänster om det behövs, för att säkerställa att din hemsida fortsätter att fungera smidigt och effektivt.