Pris för hemsida: Fullständig översikt med pristabeller (2024)

Skriven av

Axel

Publicerad

Pris för hemsida
Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

En fråga som ofta dyker upp när du skapar en hemsida är hur mycket den kommer att kosta. Det finns många olika faktorer som spelar in, men vi ska försöka ge dig det bästa möjliga svaret på den stora frågan. Därför har vi skapat en översikt över vad det innebär att skapa en hemsida och vilka tre olika metoder du kan välja mellan. 

Det finns fler än ett sätt att bygga en hemsida, och den metod du väljer har stor påverkan för den slutliga kostnaden. Det första alternativet är att använda ett hemsideprogram som Webnode, Wix eller Squarespace. Dessa kostar vanligtvis mellan 30 och 250 kr i månaden att använda. Sedan kommer WordPress, som är ett lite dyrare alternativ, men som ger bättre flexibilitet på din hemsida. Här kan du räkna med att betala mellan 100 och 450 kr i månaden. Sist men inte minst kan du välja att använda en professionell byrå för att bygga din hemsida. Det är den som har den största prislappen och kan lätt kosta uppåt 100 000 kronor.

Hur mycket kostar det att skapa en hemsida?

När man beräknar priset på en hemsida spelar många faktorer in. Den första är startkostnader (vanligtvis design, domäner osv.) och den andra är kostnader för underhåll och drift av hemsidan. Du kan vanligtvis räkna med en kostnad på cirka 1 500 kr för att lansera en webbplats och cirka 450 kr per månad för underhåll. Denna uppskattning är lägre om du använder ett hemsideprogram och högre om du väljer att använda en professionell designer. Vi återkommer till de olika alternativen senare i den här guiden.

HemsidefunktionerPreliminär kostnad för hemsidan
Domännamn100–500 kr
Hosting300–6 000 kr
SSL-certifikat0–1 750 kr
Designmall0–1 750 kr
Webbshop-funktion150–200 000 kr
Hemsidans innehåll0-45 000 kr
Utökningar och integration0–875 kr
SEO och marknadsföring0–800 kr

Som vi nämnde tidigare finns det tre olika sätt att bygga en hemsida på: med ett hemsideprogram, WordPress eller med hjälp av en professionell byrå. Vilken metod du väljer har stor betydelse för kostnaden för en hemsida. Ett antal hemsideprogram erbjuder till exempel en gratis version av sin tjänst, medan en hemsida som produceras av en professionell designer kan kosta omkring 100 000 kronor. 

Om du har en liten budget är ett hemsideprogram det bästa alternativet för att skapa en hemsida. WordPress är också gratis att använda, men det tillkommer kostnader för webbhotell, design och eventuella tillägg som du kan behöva. Du kan också låta professionella designers skapa en webbplats för WordPress, men det medför ytterligare kostnader. 

Sist men inte minst kan du välja att anlita en professionell byrå för att bygga din hemsida. Detta är särskilt viktigt om du lanserar en webbplats som kräver full kontroll eller en hemsida som kräver mycket anpassning. Vanligtvis kostar detta från 45 000 upp till över 100 000 kronor, men om du behöver en avancerad hemsida är detta väl värt pengarna. Du bör försöka undvika att anlita byråer som erbjuder extremt låga priser, eftersom du ofta kan få ett nedslående resultat på din webbplats.

Det viktigaste är att du väljer den lösning som passar bäst för din situation. De flesta håller med om att det är dyrt att anlita professionella designers, men om din webbplats kräver det bör du definitivt överväga att göra det. Ett hemsideprogram är utan tvekan det enklaste alternativet, men de har ofta fler begränsningar. WordPress erbjuder större flexibilitet än hemsideprogram, men är också en mer krävande lösning som kräver ett praktiskt tillvägagångssätt. 

Nu när vi har gått igenom det mest grundläggande ska vi titta närmare på vad de olika tjänsterna innehåller – och vilka kostnader du kan förvänta dig.

Hur mycket kostar en hemsida med ett hemsideprogram?

Kostnader för hemsideprogramNödvändig?PrisFörklaring
Månatlig prenumerationJa30–450 kr i månadenDette täcker webbhotell, designmallar och tillägg
Tillägg (plugins)Ja0–180+ i månadenUtöka funktionaliteten på din hemsida med gratis eller betalda tillägg (appar)
Tema (designmallar)Nej0,-Du behöver inte betala för mallar på ett hemsideprogram
WebbhotellNej0,-Du behöver inte betala för webbhotell eftersom det ingår i din prenumeration.
SäkerhetNej0 krDu behöver inte betala extra för säkerheten – den ingår som en del av din prenumeration och ditt webbhotell.
Professionell hjälpNej0 krDu slipper de kostnader som är förknippade med professionella designers eftersom dra-och-släpp-verktygen gör att du enkelt kan göra det själv.

Det råder ingen tvekan om att ett hemsideprogram är det billigaste alternativet och kan vara en bra utgångspunkt för:

  • Dig som skapar din första hemsida
  • De som behöver lansera en webbplats snabbt
  • Personliga hemsidor (bloggar) och portföljer 

Det finns ett antal olika hemsideprogram och kostnaden för dessa varierar från 0 till närmare 3 000 kr per månad. De mest populära hemsideprogrammen ligger dock på mellan 30–250 per månad beroende på behov. 

Du kanske har lagt märke till att det också finns kostnadsfria planer hos de flesta stora hemsideprogrammen? Det stämmer, men om du vill bygga en hemsida som någon kan se rekommenderar vi att du köper gratisversionen. Anledningen till detta är att de kostnadsfria varianterna har ett antal begränsningar som snabbt kan förstöra din hemsida:

  • Det förekommer ofta reklam på din webbplats, vare sig du vill det eller inte. 
  • Du måste använda en “subdomän”, till exempel https://www.minblogg.wix.com.
  • Kostnadsfria planer har ofta begränsad funktionalitet och begränsat lagringsutrymme.
  • Ingen möjlighet till webbshop, så du kan inte sälja produkter online.
  • Mycket begränsad tillgång till kundtjänst

Med det sagt har den kostnadsfria planen definitivt en användbar roll för dem som bara vill testa ett hemsideprogram. Du har möjlighet att testa användbarhet och grundläggande funktionalitet utan att behöva använda ett kreditkort, så det är värt att veta att de finns. Hemsidor som byggs med kostnadsfria planer tenderar dock att vara av dålig kvalitet, och det är just detta som har gett hemsideprogram ett dåligt rykte. Det hemsideprogram du väljer har mycket har stor betydelse, och vi har testat de tre som vi anser vara de bästa.

Hur mycket kostar de bästa hemsideprogrammen?

De tre hemsideprogram som vi kommer att titta på i det här avsnittet är Wix, Webnode och Squarespace. Både Wix och Webnode har kostnadsfria alternativ, medan Squarespace erbjuder en gratis provperiod på 14 dagar. Du kommer dock inte att ha tillgång till funktioner för webbshop i de kostnadsfria planerna från Webnode eller Wix. Dessa kräver också att du förbinder dig att använda en underdomän, så om du vill ha ett eget domännamn måste du uppgradera till en betald plan.

Det mest prisvärda alternativet hos de olika tjänsterna:

  • Wix: 39 kr/mån
  • Webnode: 30 kr/mån*
  • Squarespace: 122 kr/mån

*Det billigaste alternativet från Webnode inkluderar inte gratis domäner, och du kommer fortfarande att se annonser på din hemsida. Vi rekommenderar därför att du börjar med MINI (54 kr/mån).

Översikt över olika paket av webbplatsbyggare

Professionell designer: 0 kr

Fördelen med hemsideprogram är att de använder enkla drag-och-släpp-verktyg, så du behöver inga professionella designers för att skapa din webbplats.

Domäner: 0-100 kr/år

De flesta hemsideprogram erbjuder en gratis domän under det första året, men därefter tar många av dem ut det ordinarie priset. Då kan du räkna med att betala cirka 100 kr per år för rätten till en domän.

Tillägg: 30-500 kr/mån

Ibland är det nödvändigt att utöka din hemsida för att ge den vissa funktioner. Det finns både kostnadsfria och betalda varianter, men för att få full funktionalitet kan du behöva betala en liten prenumerationsavgift. 

Design, webbhotell och säkerhet: 0 kr

Fördelen med ett hemsideprogram är att olika färger, hosting och säkerhet ingår i din prenumeration. Du behöver därför inte räkna med några extra kostnader för detta. 

Sammanfattning av priset på en hemsida med ett hemsideprogram

Genomsnittlig kostnad: 30–450 kr/mån

Våra rekommenderade hemsideprogram:

  • Wix: från 39 kr/mån
  • Webnode: från 34 kr/mån
  • Squarespace: från 122 kr/mån

Vad betalar du för?

  • Prenumeration: 30–450 kr/mån
  • Domännamn: Ca 100 kr/år
  • Tillägg: Från 20–550 kr/mån

Hur mycket kostar en hemsida med WordPress?

WordPress kostnaderNødvendig?PrisFörklaring
Månatlig prenumerationJa0 krWordPress är ett gratis CMS
Tillägg (plugins)Ja0–900 kr + månadsavgiftDe flesta plugins har både kostnadsfria och betalda versioner beroende på vilken funktionalitet du behöver.
Tema (designmallar)Nej0–450 kr + förskottsbetalningDet finns både gratis och betalda mallar. Du kan köpa licens på de flesta premiumteman med årsabonnemang
WebbhotellNej30–450 kr/månFör att använda WordPress behöver du ett webbhotell. De flesta kräver att du betalar för ett år i taget, så här måste du räkna med en liten kostnad.
SäkerhetNej0–1800 kr årsvisWebbhotell erbjuder ofta säkerhetsåtgärder för din webbplats, men det är aldrig en dålig idé att ha lite extra skydd mot attacker.
Professionell hjälpNej750–1750 kr/månDetta är inte nödvändigt, men alternativet finns om du vill ha något utöver de vanliga mallarna.

Jämfört med ett hemsideprogram ger WordPress dig mycket mer kontroll över din webbplats. Den här lösningen lämpar sig därför bäst för:

  • Du som har lite teknisk kunskap sedan tidigare
  • Du vill ha full frihet att designa din webbplats
  • Större bloggar, företagshemsidor och större hemsidor

När det gäller att bygga en hemsida med WordPress kan det vara svårt att förutse vad det kommer att kosta. Anledningen till detta är att det finns många faktorer som spelar roll, liksom de metoder som du använder för att skapa din webbplats. 

Som utgångspunkt är WordPress som CMS ett gratis program med öppen källkod som alla kan använda. Du kan också hitta gratis tillägg och teman, så du har en bra utgångspunkt för att bygga en hemsida med en liten budget. Du har dock kostnader för webbhotell och domäner samt mer avancerade teman och tillägg att tänka på om du behöver särskilda funktioner. Om du vill göra ändringar i ett tema kan det snabbt leda till att du behöver en professionell designer, vilket medför ytterligare kostnader. 

Genom att använda WordPress är det i första hand två kostnader du måste betala oavsett. Detta är ett webbhotell (där du lagrar din webbplats) och en domän (adressen till din webbplats). Du kan välja att använda gratis tillägg och teman, men domäner och webbhotell kan du inte bli av med. 

Detta leder oss till en viktig fråga: hur mycket kostar det egentligen att hosta en WordPress-webbplats? Här spelar leverantören och storleken på ditt webbhotell en viktig roll, men vi ska titta närmare på några populära alternativ och hur mycket de kostar att använda.

Vilka är de bästa leverantörerna av WordPress-hosting?

Det finns många företag som erbjuder webbhotell för WordPress, men våra klara favoriter är one.com och hostinger.com, eftersom de erbjuder skräddarsydda tjänster för WordPress. Båda leverantörerna erbjuder en mängd olika paket, och det mest prisvärda alternativet börjar på 20 kr per månad. Nedan kan du se de mest prisvärda alternativen från båda leverantörerna.

  • One.com utforskare: 20 kr/mån (kan förnyas till 129 kr/mån)
  • Hostinger.com Single WordPress: 17 kr/mån (kan förnyas till 35 kr/mån)

Fördelen med både Hostinger och One.com är att de erbjuder webbhotell som är dedikerade till WordPress, samt installation av CMS med ett klick. Det sparar tid och gör det enklare att skapa din första hemsida. 

Hur mycket kostar den bästa hostingen?

Pengarna tillbaka-garantiBilligaste Shared hostingBilligaste WordPress hostingBilligaste WooCommerce alternativenAntal planer för WordPress
Hostinger30 dagar17 kr/mån35 kr/mån35 kr/mån4
One.comN/A20 kr/mån20 kr/mån99 kr/mån10

När det kommer till Hostinger och One.com är Hostinger det bästa alternativet totalt sett. Det beror på att One.com förnyar sina priser till mycket högre nivåer trots att tjänsterna är relativt lika. Så om du vill ha en i längden prisvärd hosting på en pålitlig server, skulle vi välja Hostings.

Vilken typ av hosting bör du välja för din hemsida?

När du skapar din första webbplats kan det vara svårt att veta vilket webbhotell du behöver. Vi talar gärna om Managed WordPress, Shared WordPress, Ecommerce hosting och ett antal varianter av dessa. Alla har olika funktioner, men vilken av dem behöver du verkligen? När du har en ny hemsida kan det vara frestande att betala för mer än vad du behöver, så låt oss ta en närmare titt på vilken plan som är rätt för dig.

HostingEstimerad kostnadVem passar det för?
Shared WordPress16–130 kr/mån-Dig som ska skapa din första hemsida-Bloggare-Hobbyutvecklare-Upprättande av en personlig portfölj-Studenter 
Managed WordPress170–500 kr/mån-Större bloggar-Större portföljer (krävande hemsidor)-Företag
eCommerce60–250 kr/mån-Webbshoppar-Företag som sysslar med e-handel

Vilka kostnader är förknippade med användningen av WordPress?

Nu har vi gått igenom de vanligaste kostnaderna förknippade med att använda WordPress, men vilka eventuella extra kostnader kan du förvänta dig? Här påverkar dina egna krav och specifikationer beloppet, men vi ska titta närmare på några kostnader som du kan förvänta dig att hitta. 

Professionell hjälp: 800–2 600 kr/tim

Fördelen med WordPress är att det finns ett antal praktiska teman som du kan använda, men om du vill ha något unikt måste du anlita en professionell designer. Detta är dock en kostnad som de flesta kan klara sig utan, så vi tar inte med den i vår slutkalkyl. Det är dock bra att veta vad du kan räkna med att betala om du vill ha hjälp av en professionell designer.

Domännamn: 100–450 kr/år

En av nackdelarna med WordPress är att du behöver hosting och domäner utöver din webbplats. Som vi nämnde tidigare är WordPress ett gratis CMS att använda, men du måste betala för ett domännamn oavsett. Lyckligtvis är detta inte särskilt dyrt och du kan hitta användbara webbhotell för cirka 100 kr/år. 

Tillägg (plugins): 0–900 kr + årsavgift

WordPress använder så kallade plugins för att du ska kunna lägga till funktioner på din hemsida. Det finns ett stort urval, men om du väljer den kostnadsfria varianten eller betalversionen beror på vad du behöver. De allra flesta tillägg finns i både kostnadsfria samt betalversioner, så du kan prova dem innan du betalar för en tjänst. 

Ett bra exempel på detta är Elementor, som erbjuder både kostnadsfria och betalda versioner av sin tjänst.

Teman: 0–900 kr per tema

När du behöver välja ett tema för en ny hemsida kan du göra det via WordPress egen marknadsplats eller från tredje part som ThemeForest. Här kan du välja ett standardtema gratis eller ett premiumtema (som kräver betalning). Det finns otaliga teman att välja mellan, men om du vill ha ett tema med flexibel kod och många möjligheter rekommenderar vi Astra Theme. Det finns både gratis- och betalversioner, så du kan prova det och se vad som passar din webbplats. 

Säkerhet: 0–1 750 kr/år

Även om de flesta webbhotell erbjuder olika säkerhetsalternativ för sina kunder är det bra att veta att WordPress är en sårbar plattform. Därför lönar det sig att lägga till lite extra säkerhet för att vara på den säkra sidan, och här rekommenderar vi iThemes-Security. Detta är en enkel plugin som kostar mellan 700 och 1 750 kr per år beroende på vilket paket du väljer.

Pris för WordPress-hemsida: Sammanfattning

I snitt för en WordPress-sajt med sig 1 750 kronor i förskottskostnader och 80–400 kronor per månad i driftskostnader.

Bästa webbhotell:

  • One.com: 20 kr/mån
  • Hostinger.com: 17 kr/mån

Vad betalar du för?

  • Webbhotell: 17–450 kr/mån
  • Domännamn: cirka 100 kr/år
  • Premiumtillägg: 45–900 kr
  • Premiumtema: 450–1 800 kr (Vissa erbjuder engångsbetalning eller så kallat livstidsabonnemang)

Total kostnad

Förskottsbetalning: cirka 2 200 kr

Driftskostnader: 36–1 300 kr/mån

Hur mycket kostar en webbplats om du använder en byrå?

Det sista alternativet för dem som vill skapa en ny hemsida är att anlita en professionell byrå. Detta kan snabbt bli ett mycket dyrt projekt och är sällan värt investeringen om du bara vill lansera din första hemsida. Anledningen till detta är att priset för en sådan hemsida lätt kan uppgå till 45 000–250 000 kr och att det därför krävs en betydande budget för att anlita proffs. 

Det finns dock vissa som bör överväga att använda sig av proffs:

  • Om du behöver en skräddarsydd webbplats
  • Din webbplats kräver särskilda funktioner som måste läggas till från grunden.
  • Du har en större budget och behöver lansera många sidor. 

Kostnaden för att lansera en hemsida med en byrå kan vara svår att förutse, eftersom kostnaderna för varje byrå är olika. Uppskattningen 45 000–250 000 är dock en bra utgångspunkt som bygger på tidigare erfarenheter. Det beror på att de brukar ta betalt för själva utformningen av webbplatsen och sedan har de löpande kostnader för underhåll och utveckling. Nackdelen med att använda en byrå är att du är beroende av att någon hjälper dig med eventuella ändringar varje gång du behöver göra något nytt på din webbplats. 

I praktiken innebär det att du inte bara har kostnader för själva designen, utan även för underhåll och drift om du väljer att anlita en byrå. Om du inte vet att en byrå är nödvändig rekommenderar vi därför att du väljer att prova ett hemsideprogram eller WordPress innan du binder dig till så höga kostnader.