Redesign av hemsida: Vad du bör tänka på (2024)

Skriven av

Axel

Publicerad

Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Det kan ofta vara frestande att ändra designen på din hemsida i takt med att trenderna förändras, men det finns några saker att tänka på först. Ändringar av det visuella eller innehållet kan påverka den framtida prestandan. Därför har vi sammanställt en lista med punkter som du bör tänka på innan du gör en omdesign av din hemsida. 

Här går vi igenom vilka uppgifter som bör bevaras, vilka ändringar som är användbara och vad som bör undvikas. Din hemsida är den visuella representationen av ditt företag och bör ändras med försiktighet. Därför bör du överväga följande innan du påbörjar en omarbetning av din befintliga hemsida. 

1. Kartlägg dina nuvarande resultat

Innan du börjar utforma din nya hemsida bör du dokumentera vad du redan har. Vi talar inte nödvändigtvis om hemsidan, utan snarare om de resultat du har uppnått hittills. Detta ger dig en god förståelse för vad som fungerade med den ursprungliga hemsidan och vad som kan göras bättre. Som utgångspunkt för detta bör du analysera månadsdata för följande värden:

  • Antal besök
  • Bounce rate
  • Användningstid 
  • Nyckelord som används
  • Genererad försäljning (om tillämpligt)
  • Antal indexerade sidor (i sökmotor)
  • Nyckelsidor som genererar mest trafik 

Om du inte redan har tillgång till denna information kan kostnadsfria verktyg som Google Analytics vara en bra utgångspunkt. 

2. Bestäm syftet med omformningen

Att planera en ny webbplats kan vara en spännande uppgift, men det är viktigt att veta varför du gör det. Här är det viktigt att notera att det inte bara handlar om hur webbplatsen ser ut, utan också hur den fungerar. Du bör därför närma dig frågan på ett objektivt sätt och titta på hur en omdesign kan förbättra användarupplevelsen, prestanda eller annat. För att underlätta detta har vi sammanställt några vägledande frågor som du kan utgå från:

Vi kommer att genomföra en redesign eftersom det kommer att:

  • Öka trafiken till vår hemsida
  • Minska bounce rate
  • Förbättra upptiden för enskilda användare
  • Öka domänens auktoritet 
  • Generera nya ledtrådar
  • Öka antalet försäljningar online

3. Kartlägg varumärket och budskapet

Som vi har diskuterat i flera andra artiklar är din hemsida den visuella presentationen av ditt företag. Du bör därför tänka noga på hur en ny hemsida kan bidra till att stärka det budskap och den profil du redan har. Dessutom bör det finnas en röd tråd som gör det lätt för besökarna att förstå vad ditt företag handlar om. 

Ofta är det inte nödvändigt att ändra hemsidans budskap, utan snarare ge den en uppdatering. Om du redan har en hemsida som tydligt förmedlar detta budskap kan det vara en bra idé att fortsätta i samma stil. 

Dessutom är det viktigt att inte göra budskapet onödigt komplicerat. De flesta människor som klickar på en hemsida skannar snabbt igenom för att få lite information innan de går vidare. Du kan därför inte förvänta dig att en ny användare ska ta sig tid att läsa sida efter sida med text vid första anblicken. 

4. Kartlägg din målgrupp

Ett misstag som många gör idag är att sikta för brett. Du vill inte utesluta potentiella kunder, men se till att du inte gör det på bekostnad av din målgrupp. Designen på din hemsida bör tilltala det du har fastställt som din “buyer person” – de personer som sannolikt kommer att köpa din produkt. 

Om du tydligt profilerar din målgrupp blir det också lättare att utforma ditt budskap. Innehållet och användarupplevelsen kan sedan anpassas för att på bästa sätt rikta sig till gruppen i fråga. Det finns ett antal olika online-verktyg som gör det möjligt att kartlägga olika grupper och vad man bör tänka på på vägen. 

5. Skydda dina SEO-sidor

Synlighet är viktigt för alla hemsidor, men det är något som kan ta lång tid att bygga upp. Därför bör du ta hänsyn till de sidor som redan klarar sig bra i sökresultaten. Därför bör du tänka på följande innan du börjar göra ändringar på din hemsida:

Kartlägg dina mest värdefulla sidor

Innan du gör några ändringar bör du identifiera vilka sidor som för närvarande lockar mest trafik. Du kan ändra eller ta bort dessa – men då är det viktigt att du använder 301-omdirigeringar på rätt sätt så att trafik och inkommande länkar inte går förlorade. Om du är osäker på hur du ska göra detta bör du rådgöra med en SEO-konsult innan du gör några ändringar. 

Skapa en tydlig 301-strategi

De flesta inser inte att de bör ha en strategi för hur de ska använda 301-länkar från den gamla hemsidan till den nya. Detta kan dock vara en viktig strategi för hur man lanserar den nya hemsidan utan att förlora trafik från den gamla. Se därför till att du har en tydlig strategi för hur du ska länka gamla webbadresser till nya webbadresser om detta är tillämpligt. 

6. Analysera dina konkurrenter

Att öppet kopiera konkurrenterna är sällan en bra strategi, men det kan vara värdefullt att analysera vad som fungerar och vad som inte fungerar. Ta dig därför tid att analysera dina konkurrenters webbplatser för att se hur de presterar jämfört med din egen. En sådan analys kan snabbt avslöja om det finns element eller funktioner på din hemsida som du saknar och som bör ingå i en ny förbättrad version av din hemsida. 

Sammanfattning

Det kan vara spännande att göra om din hemsida, men det är viktigt att göra det av rätt skäl. Därför har vi tittat på hur du ska gå tillväga om du tänker skapa en ny version av din hemsida. Vi har också tittat på vilka mätvärden och värden du bör kartlägga innan du börjar planera din resa. På så sätt kan du lättare identifiera vad som redan fungerar och vad som behöver ändras.