Det talas fortfarande om så kallade phishing-försök på nätet. Phishing är en scam där bedragare använder falska hemsidor för att få tag i information. Dessa hemsidor är ofta baserade på tjänster som vi använder varje dag, t.ex. en bank eller en offentlig hemsida.
Hur vet vi då om hemsidan vi besökt är säker eller inte? Det ska vi titta på i den här artikeln. Här har vi samlat några bra tips som du kan använda för att verifiera att du faktiskt är på rätt hemsida.
Riktig webbadress
Det första du ska kontrollera när du går in på en hemsida är adressen. På så sätt kan du försäkra dig om att du verkligen har hamnat på den hemsida du ville besöka. Ett typiskt exempel på phishing är att använda en nästan identisk webbadress.
Det kan till exempel vara webbskapar3n.nu i ställe t för vår faktiska adress webbskaparen.se. Även man tydligt ser dessa detaljer om man läser adressen, är det inte något som de flesta tänker på om de inte kontrollerar den noggrant.
Några bra tips för dem som vill undvika phishing:
- Kontrollera alltid webbadressen innan du laddar upp känslig information.
- Undvik länkar som skickas till dig, eller sök upp hemsidan direkt – eller genom att skriva in URL:en själv.
- Undvik stavfel i webbadressen – bedragare använder ofta domäner med vanliga stavfel.
Kontrollera att hemsidan har uppdaterad SSL
När du klickar på en hemsida sker kommunikation mellan servern (där sidan lagras) och din enhet. För att förhindra att obehöriga kan avlyssna denna trafik är det viktigt att hemsidan krypterar kommunikationen.
Detta görs med hjälp av SSL-certifikat. Det enklaste sättet att se om en hemsida har detta är att se om hemsidan har HTTPS istället för endast HTTP i sin URL. På vissa nyare webbläsare visas detta också med ett grönt hänglås på webbadressen.
Även om en hemsida har HTTPS är det viktigt att komma ihåg att detta endast skyddar kommunikationen och inte mot bedrägliga hemsidor. En bedragare kan ha en hemsida med ett giltigt SSL-certifikat, och du bör därför alltid göra en helhetsbedömning. Ett bra tips är att trycka på hänglåset, eftersom det ger information om vem som äger hemsidan. Om detta inte stämmer överens med övrig information på sidan bör detta ses som en varningsflagga.
Bedöm innehållet
Om du är osäker på om du befinner dig på en äkta hemsida eller inte kan det vara bra att bedöma innehållet. Här kan du se om innehållet är skrivet av en människa eller om det innehåller typiska fel från maskinöversättning. Många bedragare använder sig av automatisk översättning av innehåll till olika språk, vilket ofta kan leda till dåligt språk.
Det kan också vara bra att söka information om företaget som driver hemsidan. Här kan du leta efter e-postadresser, adresser, telefonnummer och organisationsnummer. Om allt detta stämmer överens med annat innehåll ökar hemsidans trovärdighet.