Shopify vs. Wix: Vilken tjänst är bäst för webbshoppar år 2024?

Skriven av

Axel

Publicerad

Shopify vs. Wix
Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Om du ska starta din första webbshop står valet ofta mellan Shopify vs. Wix – och det är inte utan anledning. Båda plattformarna är utmärkta för att komma igång med en webbshop, men vilken du ska välja beror i hög grad på din utgångspunkt. Vi skulle förmodligen rekommendera Wix som det bästa alternativet om du startar en ny webbshop utan befintliga intäkter, medan Shopify är bäst för webbshoppar med en befintlig kundbas och som redan har en del trafik. 

Vi har därför tagit oss an den nästan omöjliga uppgiften att ta reda på vilken av dessa populära plattformar som är bäst. Som utgångspunkt för detta har vi skapat två nya webbshoppar så att vi kan jämföra hela processen på de olika plattformarna. Här är förväntningarna är höga här, så låt oss börja med denna spännande duell.

Shopify vs. Wix: En snabb jämförelse

Har du bråttom med att lansera din nya webbshop? Nedan har vi sammanställt en praktisk sammanfattning av hela vårt test. 

WixShopify
AnvändarvänlighetWix drag-and-drop-redigerare är praktiskt taget oslagbar. Här kan du ändra hela designen i frontend utan att veta något om kodning.Shopify är otroligt enkelt att använda och du kan snabbt få en överblick över lagret. Den har dock en lite brantare inlärningskurva än Wix.
DesignmöjligheterMer än 800+ mallar som du enkelt kan anpassa till dina egna önskemål.Stort urval av mallar, men alla är skräddarsydda för onlineförsäljning. Kan därför behöva ändras för större områden.
Pris och valuta för pengarnaDu kan bygga en webbshop gratis, men det finns också flera skalbara planer som börjar på låga nivåer.Gratis testversion innan du måste betala, kan kräva extra betalning för vissa funktioner när webbshoppen blir större. 
Produkt och funktionalitetDu kan sälja ett stort antal digitala och fysiska produkter med enkla verktyg.Marknadens bästa försäljningsverktyg som låter dig sälja i en mängd olika kanaler och plattformar. 
BetalningsmetoderAlla vanliga betalningsmetoder i Sverige utom PayPal.Mer än 100 olika betalningsalternativ, så du kan fritt välja vilka lösningar du vill acceptera. 
FraktWix har inget eget system för detta, så du måste använda tredjepartsleverantörer och program.Shopify erbjuder ett eget system som är kopplat till ett antal populära fraktalternativ.
Skattemässiga ställningstagandenWix erbjuder endast grunderna för skatteplanering, vilket är tillräckligt bra för små webbshoppar – men snabbt kan bli krävande för större butiker med hög omsättning.Shopify erbjuder ett brett utbud av skattealternativ som gör det enkelt att ställa in de nödvändiga alternativen i det land du befinner dig i. 
MarknadsföringHär får du ett utmärkt urval av marknadsföringsverktyg, särskilt för bloggare och innehåll på din hemsida.Shopify lämpar sig väl för marknadsföring i sociala medier, men marknadsföring utöver detta kan kräva lite mer omfattande SEM.
App StoreStort urval av program, men lite fokuserat på webbshoppar och den nödvändiga funktionaliteten i samband med detta. Utmärkt utbud av applikationer som alla är skräddarsydda för användning i webbshoppar. 
SäkerhetGratis SSL-certifikat och omfattande säkerhet på hela plattformen. Liknande erbjudande som Wix – här får du allt nödvändigt skydd för din webbshop på plattformen. 
KundserviceE-post, sociala medier och telefonsupport. Det finns för närvarande inget chattbaserat alternativ, vilket innebär att det kan ta lite tid att få svar. 24/7 chattbaserad lösning och telefon, men ett mindre urval av hjälpartiklar för deras produkter.
Vill du prova dig fram?Prova Wix gratisProva Shopify gratis

Användarvänlighet

Användarvänlighet är viktigt när du startar din första webbutik, men det finns inte mycket att peka på hos de två konkurrenterna. Både Wix och Shopify är en otrolig användarvänlig plattform som kan ge dig en möjlighet att skapa din egen webbshop på nolltid. Den enda skillnaden vi märkte är att designmöjligheterna i Wix är mycket simplare.

Detta beror förmodligen delvis på att de har ett eget hemsideprogram, medan du i stor utsträckning måste använda befintliga mallar när du skapar en webbshop på Shopify. Med det sagt borde det inte vara någon utmaning så länge du inte letar efter något särskilt specifikt när det gäller design och funktionalitet. 

Designmöjligheter

Vid det här laget var vi lite exalterade, men det råder dock ingen tvekan om att Wix kommer att gå hem med vinsten här. Shopify kan helt enkelt inte matcha det enorma urvalet av mallar som Wix erbjuder sina kunder. Du kommer säkert att hitta ett bra urval av mallar hos Shopify också, men dessa är nära 100 olika mallar – och du kommer att få betala för många av dem.

Om du letar efter ett verktyg som låter dig skräddarsy din egen hemsida så kommer Wix därför att vara det bästa alternativet på just denna punkt. Har du en större budget kan du givetvis anlita en designer för att skapa en ny Shopify-look åt dig, men detta kommer vanligtvis att höja priset rejält för den aktuella perioden.

Pris och valuta för pengarna

Shopify erbjuder det billigaste alternativet för 29 dollar per månad, men om du väljer Wix får du gratis domäner det första året. Tar man hänsyn till detta är det några kronor som skiljer de två plattformarna från varandra i pris. Här är det bra att Wix erbjuder en gratisversion, men då får du leva med att ha annonser på din sida.

Om du vill ha mest valuta för pengarna rekommenderar vi därför att du väljer Wix årsabonnemang. Detta är det paket som erbjuder den lägsta totalkostnaden, vilket kan vara mycket viktigt för en nyetablerad webbshop. De har också mycket skalbara lösningar, så du kan enkelt uppgradera under året om du upptäcker att du behöver fler funktioner.

Produkt och funktioner

Det råder ingen tvekan om att både Shopify och Wix har en bra produkt, men att de har styrkor på liknande områden. Wix är bland annat utmärkt om du vill ha ett stort urval av produkter i din webbshop, medan Shopify erbjuder den mest flexibla multi-channel-plattformen. Du bör därför fundera noga på vilka kanaler du vill sälja i, samt vilken utgångspunkt du har för produkter när du väljer.

När det gäller produktpresentation kommer Wix förmodligen att vara bäst, medan Shopify utan tvekan är det bästa alternativet när det gäller lagerhållning och administration. Vår slutsats är därför att Shopify är bäst på det här området om man ser till helheten, medan Wix kan vara bäst om du bara behöver sälja ett brett utbud av digitala produkter. 

Betalningsmöjligheter

Betalning kommer alltid att vara en viktig del av kundupplevelsen, men det kommer också att ha en direkt inverkan på ditt resultat. Många webbshoppar erbjuder ett mindre urval av betalningsalternativ för att säkerställa låga kostnader. Detta kan dock också göra att kunderna väljer en annan butik där deras föredragna betalningsmetod finns tillgänglig.

För dig som ska starta en webbshop blir detta därför en viktig men också känslig punkt där du lätt kan göra fel. Wix har ett något mindre urval än Shopify vad gäller antalet betalningsmetoder, men de tar inte heller ut några transaktionsavgifter. Shopify, å andra sidan, erbjuder över 100 olika metoder, men om du väljer något annat än Shopify Payments kommer detta att medföra en transaktionsavgift.

Frakt

På denna punkt var råder det inga tvivel om att Shopify slår Wix. Detta beror på att de erbjuder ett mycket bredare utbud av fraktlösningar. Du hittar också mer integrerade lösningar med Shopify, medan Wix förlitar sig på olika tredjepartsapplikationer för att koordinera leveransen av produkter som köpts på nätet.

Skattemässiga ställningstaganden

Rätt skatt och avgifter är helt avgörande för att kunna driva en seriös webbshop. Här kan du säkert göra mycket med Wix, men för att få full kontroll bör du ladda ner applikationen Avalara. Shopify däremot låter dig skräddarsy detta direkt i plattformen, vilket gör det enkelt att hålla koll på olika avgifter och kostnader under din verksamhet.

Marknadsföring

Att marknadsföra sig på nätet är helt avgörande för en webbshop, men här är det stora skillnader i vad dessa två plattformar levererar. Här kan Shopify helt enkelt inte mäta sig med de möjligheter som Wix ger på plattformen. Speciellt relaterat till textbaserade inlägg är Wix överlägsen jämfört med Shopifys lösning.

App Store

Ett urval av program är viktigt för att du ska kunna lägga till den funktionalitet du vill ha. Särskilt de som har provat WordPress tidigare vet hur viktigt detta är. Här blir vi faktiskt själva överraskade över hur stor skillnaden är mellan de två konkurrenterna. Wix erbjuder bara 54 olika applikationer som är relevanta för webbshoppar, medan Shopify å sin sida erbjuder 5763 applikationer.

Säkerhet

När det kommer till säkerhet är de två plattformarna relativt lika. Båda erbjuder SSL-certifikat och omfattande kryptering för all information som utbyts när en kund gör ett köp. Utan att gå för djupt in på det tekniska erbjuder båda plattformarna kryptering vilket skyddar integritet och GDPR, samt minskar risken för att din webbshop utsätts för attacker. Du kan hitta mer om säkerheten för de två olika plattformarna i våra Wix– och Shopify-recensioner.

Kundservice

Kundtjänst är viktigt om du får problem med din webbshop. Varje driftstopp kan leda till förlorad försäljning, vilket innebär att utmaningar måste lösas så snabbt som möjligt. Båda erbjuder kundtjänst dygnet runt, men Wix har ingen chattbaserad lösning. För svenska användare innebär detta att de måste skicka en skriftlig begäran eller välja att stå i telefonkö – något som kan kosta dig stora telefonräkningar om det rör sig om ett mer krävande problem. Shopify erbjuder en livechatt dygnet runt, så du kan alltid få snabb hjälp.