Shopify vs. WooCommerce: Borde man sikta på en gratistjänst?

Skriven av

Axel

Publicerad

Shopify vs. WooCommerce
Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Vad händer när du ställer de två mest populära webbshopstjänsterna mot varandra? Det är precis vad vi kommer att hitta svaret på när vi ställer Shopify vs. WooCommerce. Detta är inte bara en duell mellan två mycket populära plattformar, utan också en kamp mellan en gratis och en betallösning.

Shopify används för närvarande av fler än 500 000 olika webbshoppar världen över, medan WooCommerce beskriver sig självt som en av de mest populära tjänsterna för webbshoppar. Tyvärr har vi inte hittat några konkreta siffror på hur många som faktiskt använder WooCommerce, men det råder ingen tvekan om att WooCommerce ligger högt upp på listan. 

Båda plattformarna kan erbjuda kraftfulla verktyg för din webbshop, men enligt vår åsikt är Shopify bäst. Även om detta är en prenumerationsplattform har den en mycket mer tillförlitlig och användarvänlig upplevelse för sina användare.

Undrar ni hur vi har kommit fram till denna slutsats? Läs vidare för att se vår fullständiga jämförelse nu.

WooCommerce vs. Shopify: Snabb sammanfattning

Har du inte tid att läsa hela vårt test? Inga problem! Nedan har vi samlat de viktigaste punkterna i denna sammanfattande tabell. 

ShopifyWooCommerce
AnvändarvänlighetEn allt-i-ett-lösning som gör att du snabbt och enkelt kan skapa din egen webbshop utan att behöva programmera.Inte särskilt användarvänligt för nybörjare. Här måste du veta lite om WordPress och design om du vill ha en professionell hemsida. 
Hur lång tid tar det att starta upp webbshoppenEnkel vägledning som snabbt tar dig igenom hela processen för att starta din egen webbshop. En lite krävande start som kräver kunskap om WordPress eller ett erbjudande om att hyra en design.
Design och utseende70 betalda mallar som du kan välja mellan och sedan anpassa som du vill – mer modernt utseende än många andra mallar för WooCommerce.Obegränsad anpassning och design, men kräver att du kan kodning om du vill anpassa dina egna hemsidor. Du kan också köpa mallar från tredje part. 
FunktionalitetAllt du behöver för att driva din webbshop ingår i prenumerationen. Du får full insyn i de olika aspekterna av din hemsida utan att behöva installera något extra.Kräver olika plugins om du vill lägga till funktioner i din webbshop. Kan ofta leda till extra kostnader under processen. 
TilläggShopify har en egen appbutik där du kan välja mellan mer än 3200 olika appar.WooCommerce är kompatibelt med mer än 55 000 tillägg som finns tillgängliga i WordPress. 
MarknadsföringShopify erbjuder integrerad multi-channel-marknadsföring som gör det enkelt att marknadsföra dina produkter via olika kanaler. WooCommerce har ingen integrerad marknadsföring, vilket innebär att du måste använda externa plugins om du vill ha detta. 
BetalningsalternativTransaktionsavgifter för alla betalningsmetoder om du inte använder deras egna Shopify Payments. WooCommerce erbjuder ett stort antal betalningsmetoder och tar inte ut några andra transaktionsavgifter än de som leverantörerna själva tar ut. 
SEODen har vissa funktioner för SEO, men är långt ifrån lika optimal som WooCommerce. Optimerad för SEO, vilket gör det snabbt och enkelt att få resultat genom rätt strategi. 
KundserviceTillhandahåller kundservice dygnet runt för alla abonnerade kunder.Har ingen egen kundsupport, men Bluehost och vissa leverantörer erbjuder support för sina kunder. Det finns också ett stort antal forum med användbar information. 
PrisDet är ingen hemlighet att Shopify är ett dyrt alternativ, men du får också vad du betalar för. WooCommerce erbjuder utmärkt kvalitet för en gratis applikation
SäkerhetShopify har alla certifikat och PCI-DSS som du behöver för att skydda personuppgifter i enlighet med gällande bestämmelser. WooCommerce är open source, så du måste själv skaffa de nödvändiga licenserna, inklusive SSL- och PCI-DSS-riktlinjerna. 
Vill du prova dig fram?Prova ShopifyProva WooCommerce

Användarvänlighet

Om du ska starta din första webbshop vill du att det ska gå så smidigt som möjligt. Det råder ingen tvekan om att denna seger går till Shopify utan någon särskild konkurrens. WooCommerce är en otroligt bra tjänst, men den är helt enkelt bra och ger en del möjligheter att få ut en av dem. 

Shopify, å andra sidan, låter dig snabbt och enkelt sätta upp en ny webbshop utan att behöva veta något i förväg. Eftersom detta är en heltäckande lösning behöver du inte tänka på webbhotell, domännamn och allt annat – du kan bara konfigurera det utseende du vill ha. Det bästa av allt är att Shopify håller din hand hela vägen genom en praktisk guide.

Upprätta webbshop 

Vi har försökt skapa en onlinebutik med båda plattformarna, men det råder ingen tvekan om att Shopify är det enklaste alternativet. Plattformen är betydligt mer innovativ och upplagd på ett sådant sätt att du inte behöver kunna något om webbdesign eller liknande. Tvärtom kan du fokusera på utseendet med deras enkla editor och fler än 70 olika mallar.

WooCommerce erbjuder verkligen mycket bättre flexibilitet än Shopify gör, men detta kräver att du kan designa dina egna hemsidor i HTML, CSS och Java. Du måste skapa ett separat tema baserat på WooCommerce-tillägg, vilket kan vara tekniskt krävande för nybörjare. Sist men inte minst kan du välja att anlita en designer om du har budget för detta.

Design och utseende

En viktig del av inrättandet av en webbshop är utseende och design. Här är det vanligt att olika plattformar erbjuder ett urval av färdiga mallar så att du snabbt och enkelt kan komma igång med ditt ramverk. Även om de flesta erbjuder någon form av sådan mall varierar både kvalitet och urval mycket. 

Inom detta område erbjuder Shopify cirka 70 olika mallar som du kan köpa i deras egen butik. WooCommerce, å andra sidan, erbjuder ett obegränsat antal mallar som kan laddas ner online. Många av dessa kommer verkligen att kräva att du köper dem från marknadsplatser som Themeforest, men de kan ofta anpassas mycket bättre än vad Shopify tillåter.

Funktionalitet

När vi talar om funktionalitet är det ofta verktyg som gör det lättare att övervaka butikens prestanda. Här råder det ingen tvekan om att Shopify är bäst. Detta beror på att WooCommerce inte har någon särskild funktionalitet i sig själv och därför är beroende av olika plugins för att driva webbshoppar. 

Shopify erbjuder ett bra urval av funktioner där du enkelt kan hantera allt från skatt, frakt och dropshipping till inventering och analys. För dig som ska lansera en webbshop innebär det att du snabbt och enkelt har överblick över all information i samma dashboard.

Tillägg

Båda plattformarna använder tillägg i olika syften, men utbudet varierar. Shopify har ett eget programutbud med cirka 3 000 olika tillägg, medan WooCommerce är beroende av i stort sett hela WordPress utbudet. Här hittar du nästan 50000 olika plugins, men långt ifrån alla är av högsta kvalitet. När vi startade vår egen webbshop hittade vi snabbt den funktionalitet vi behövde, så här kommer WooCommerce ut som det bästa alternativet.

Marknadsföring

Det är ingen hemlighet att Shopify är långt ifrån optimalt när det gäller marknadsföring. Du hittar ett bra urval som möjliggör exponering i flera kanaler, men det kräver ofta en tydlig SEM-strategi. WooCommerce har egentligen inget mer att erbjuda här. Du kan installera andra tillägg som gör det möjligt att använda denna funktionalitet, så här tar Shopify segern på walk-over. 

Betalningsalternativ

En av de få saker vi inte gillar med Shopify är betalningsalternativen. De erbjuder alla nödvändiga tjänster, men om du väljer något annat än Shopify Payments (deras egen gateway) tillkommer transaktionsavgifter. WooCommerce erbjuder ett stort urval av populära tjänster och tar inga avgifter. För dig som webmaster innebär det att du bara betalar avgifter till de faktiska leverantörerna när det krävs. 

SEO

När det kommer till SEO är varken Shopify eller WooCommerce optimala, men har du ett tillägg som Yoast kommer WooCommerce vara bäst. Shopify har länge varit ökänt för dålig SEO, något de fortfarande inte har kunnat fixa. Om du tänker attrahera organisk trafik är det därför lämpligast att använda WooCommerce kombinerat med ett tillägg som Yoast.

Kundservice

Skulle det uppstå problem på vägen är det viktigt att veta att du kan få rätt hjälp för att komma vidare. Här erbjuder Shopify chattbaserad kundservice dygnet runt, medan kundtjänsten på WooCommerce till stor del är forumsbaserad. Eftersom WooCommerce är open source finns det inget företag du kan kontakta om du har utmaningar. Du kan givetvis använda dig av olika forum och Facebook-grupper, men här finns ingen garanti för att du får nödvändig hjälp.

Pris

Eftersom WooCommerce är gratis kan det vara svårt för Shopify att konkurrera på pris, men vi lyfter ändå fram några synpunkter här. Det är endast WooCommerce-tillägget som är gratis, vilket innebär att du får kostnader relaterade till domänen, webbhotell, SSL-certifikat och eventuella tillägg du kan behöva. Vår uppfattning är därför att Shopify erbjuder bättre valuta för pengarna med sin prenumerationsbaserade lösning.

Sammanfattning – Shopify vs. WooCommerce

Det kan vara svårt att veta om det är WooCommerce eller Shopify som är den bästa produkten för din webbshop. Därför har vi ställt dem mot varandra för att se hur de konkurrerar på olika områden. Detta har inte bara varit spännande, utan också en ganska krävande uppgift. De två populära plattformarna liknar nämligen varandra på många sätt, så det är lite som att jämföra äpplen och bananer på andra områden. 

Med det sagt skulle vi ändå föredra Shopify framför WooCommerce. Det beror på att du får mycket mer valuta för pengarna och att plattformen är mer användarvänlig än vad WooCommerce är. Sist men inte minst är det bra att ha ett företag man kan luta sig tillbaka på, något man inte får med plattformar med öppen källkod som WooCommerce.