Hur man skapar en hemsida med Wix: En enkel guide (2024)

Skriven av

Axel

Publicerad

Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Om du ska bygga din egen hemsida finns det få verktyg som lämpar sig lika bra som Wix, men om du aldrig har använt ett hemsideprogram tidigare kan det vara svårt att veta var du ska börja. Därför har vi skapat den här enkla guiden för att bygga en egen hemsida med Wix i bara sex steg. 

Vi har nått en punkt där din hemsida ofta kan vara avgörande för att få kontakt med de kunder du söker. Detta gäller oavsett om du säljer tjänster eller produkter, men många drar sig fortfarande för att köpa en ny hemsida. Det beror förmodligen på att många tror att det är krävande och dyrt att skapa en hemsida, men att skapa en hemsida med Wix är allt annat än svårt. 

När vi skriver de här guiderna  är det många som kommenterar att det finns andra hemsideprogram än Wix där ute, och detta stämmer helt klart. Det finns dock inte många av dessa som kan konkurrera med Wix när det gäller användarvänlighet, och det är därför vi rekommenderar Wix. Så om du letar efter det perfekta verktyget för att skapa hemsidor rekommenderar vi att du följer vår guide om Wix.

Varför bör man välja Wix framför andra alternativ?

Marknaden för hemsideprogram har vuxit snabbt de senaste åren och det finns nu ett antal olika alternativ. Vi har granskat många av dessa tidigare, men faktum är att vi alltid återkommer till Wix. Om du vill läsa recensioner av hemsideprogram kan du läsa mer om dem här:

Det finns också ett antal andra lösningar som WordPress, One.com och liknande – men dessa är definitivt inte lämpliga för nybörjare. Detta beror på att de kräver mycket kunskap om kodning och HTML, eller en betydande budget för att anställa någon med denna kunskap. 

En annan anledning till att vi rekommenderar Wix framför andra aktörer på marknaden är deras AI-verktyg. Wix erbjuder Wix ADI – ett verktyg som utifrån några enkla frågor skapar en hemsida åt dig. Detta kan vara utmärkt för dig som inte riktigt vet vad du letar efter, men som vill ha en professionell hemsida. Vi kommer att gå in på hur detta fungerar senare i texten. 

Bygg en Wix-hemsida i 6 enkla steg

Det är otroligt enkelt att bygga en hemsida i Wix, men för att göra processen så tydlig som möjligt har vi delat in den i sex olika steg. På så sätt kan du lättare hoppa fram och tillbaka om du stöter på problem, eller bara hitta den del som är relevant för dig. Du kan till exempel gå direkt till steg 2 om du redan har ett Wix-konto. 

Steg 1: Skapa ett konto

För att använda Wix måste du skapa ett konto, men det är en relativt enkel process. Du kan slutföra hela registreringsprocessen på bara några sekunder, så det är bara att navigera till Wix webbplats. Här hittar du en knapp Get started som tar dig till registreringsformuläret. 

Om du har navigerat till Wix-bloggen eller andra delar av sidan har du troligen hittat en knapp som säger något i stil med “get started“, “explore” eller “Create Yours Today“. Alla dessa startar samma registreringsprocess, så tryck helt enkelt på den som är relevant för dig. Om du vill börja om från början är det bara att gå tillbaka till hemsidan och välja Get started som du hittar i mitten av sidan. 

När du registrerar ett konto på Wix frågar de bara efter två saker;

 • E-postadress
 • Lösenord

Du behöver inte ange något betalkort eftersom Wix erbjuder en gratisversion av sin tjänst. Om du vill kan du ta två minuter på dig att svara på frågorna till Wix ADI. Dessa kommer senare att användas för att snabbare skapa en hemsida med hjälp av artificiell intelligens. Om du planerar att göra jobbet själv kan du hoppa över dessa frågor.

De frågor som uppstår är följande:

 • Vem skapar du en Wix-webbplats åt?
 • Vilken typ av Wix-hemsida bygger du?
 • Vilken expertisnivå har du när det gäller att bygga hemsidor?

Därefter har du två olika alternativ för hur du vill fortsätta att utforma din hemsida. Du kan antingen välja att fortsätta att svara på frågorna till Wix ADI (tar några minuter) innan Wix presenterar ett utkast till webbplats baserat på dina svar. 

Det andra alternativet är att hoppa över den här processen och gå direkt in i Wix-redigeraren för att göra jobbet själv. Vi kommer att gå igenom båda delarna i den här guiden, bara för att illustrera vad du kan förvänta dig av de olika lösningarna. Om du vill göra jobbet själv kan du hoppa till steg 3 för att fortsätta. 

Steg 2: Svar på Wix ADI-frågorna

Om du väljer att använda Wix ADI som grund för hemsidebyggandet kommer du till ett frågeformulär. Här kommer du att tillfrågas om vilket syfte du har med sidan, vilka funktioner den behöver och hur du vill att sidan ska se ut. Du kommer också att bli ombedd ange färgprofil och eventuell logotyp om du redan har en sådan. Om du inte har detta så erbjuder Wix en logomaker som en del av sin tjänst. 

När du har svarat på alla frågor tar Wix några minuter på sig för att hitta den bästa utgångspunkten för dig. Denna hemsida bygger på dina svar, men den är inte på något sätt en färdig produkt. Du kan ändra i stort sett allt, inklusive bilder, färger och innehåll som du vill.

Anledningen till att många väljer att använda Wix ADI är för att kick-starta igång processen och snabbare komma fram till hur deras hemsida ska se ut. Naturligtvis testade vi Wix ADI och vi var mycket nöjda med det förslag vi fick. Hemsidan var snygg och använde de färger som vi hade valt. Den hade också integrerat vår logotyp och alla andra nödvändigheter som vi hade definierat i vår mall.

Steg 3: Välj en mall

Om du väljer att använda Wix ADI har du redan en färdig mall, men om du föredrar att göra det här jobbet själv är det dags att välja hur din hemsida ska se ut. Här erbjuder Wix mer än 800 olika mallar fördelade på ett stort urval av kategorier. Du kan till exempel titta närmare på populära kategorier som:

 • Automotive & Cars
 • Advertising & Marketing
 • Finance & Law
 • Real Estate
 • Restaurant
 • Service
 • Technology

Eftersom det finns fler än 800 olika alternativ är det en bra idé att hitta den kategori som är mest relevant för din hemsida. Du kommer då att få se de mest lämpliga mallarna för den här typen av hemsida och kan snabbare hitta den du vill arbeta med. Om du vill utforska alla de olika mallarna kan du göra det i menyn till vänster på skärmen. 

Om du vill ha något helt unikt kan du naturligtvis också göra det. Då väljer du helt enkelt att börja med en tom canvas där du kan designa hela din webbplats själv. Det är lite mer arbete, men det garanterar att du får exakt den sida du vill ha. En gyllene medelväg är ofta att välja en mall och sedan göra ändringar i den. På så sätt behöver du inte lägga tid på att sätta upp det mest grundläggande utan kan fokusera på att designa den som du villl.

Steg 4: Redigera din hemsida

När du väljer en mall öppnas den i Wix Editor. Detta är verktyget som du använder för att ändra innehåll, bilder, färger och annat på din hemsida. En av de saker som gör det här otroligt lätt att använda är att du ser sidan framför dig. Du kan därefter klicka runt och välja de element som du vill ändra.

Dessa ändras direkt och du kan se resultatet av detta utan att behöva publicera sidan en massa gånger. Du har många möjligheter i Wix-redigeraren, och du kan också se hur sidan kommer att anpassas till en mindre skärm. Du kan kontrollera detta genom att klicka på mobilskärmen i det övre vänstra hörnet av verktygsfältet. 

Gå igenom din sida och gör de ändringar du vill. Det kan handla om att ändra färgen på knappar, ändra en logotyp från den mall du har använt eller bara ändra några bilder. Du kan också ändra texten om du vill, för att ge sidan en mer personlig prägel. När du är klar med dina ändringar trycker du bara på knappen “publicera” som du hittar i det högra hörnet. 

När du publicerar din hemsida för första gången kopplas den till en automatisk domän från Wix. Du kan därför tryggt publicera den utan att det påverkar den domän som du i slutändan vill använda för din hemsida. Vi återkommer till detta i steg 6. 

Steg 5: Optimera din hemsida för mobila enheter 

Google uppskattar att så mycket som 67% av trafiken på de flesta hemsidor kommer från mobila enheter i form av surfplattor och smartphones. Därför är det viktigt att ha en hemsida som är lika lätt att använda på en smartphone som i en webbläsare. Alla Wix-hemsidor är optimerade för detta, men om du vill se hur din webbplats visas i mobilen kan du ganska engkelt göra det.

Välj bara mobile i aktivitetsfältet. Du hittar det till vänster i form av en mobiltelefonikon. När du klickar på denna, kan du se hu sidan hade sett ut på en smartphone. Här kan du också göra ändringar som endast gäller den här versionen av webbplatsen om du vill.

Vi rekommenderar att surfa igenom hela din hemsida i båda formaten så att du ser hur det visas och fungerar i praktiken. Vissa saker som ser bra ut i webbläsaren kanske inte gör det i mobilen och vice versa. Ett bra exempel på detta är bilder och text som kan vara svåra att få fram på en mindre skärm. 

Steg 6: Anslut din domene

Nu när din hemsida äntligen är klar kan du lägga till din domän med gott samvete. Du kan fortsätta att använda Wix automatiska domäner, men det är sällan bra för en seriös hemsida. Om du har valt att uppgradera till en betald Wix-plan får du fortfarande en gratis domän under det första året, så det finns ingen anledning att vänta. 

Du kopplar enkelt din hemsida till en domän genom att gå till din kontrollpanel. Här väljer du Dashboard och sedan Connect Domain. Om du redan har köpt en domän via Wix kommer den att visas i din lista, annars har du möjligheten att köpa en domän. I de flesta fall har du fått en kod som gör detta åt dig gratis, så sök bara efter den domän du vill ha och välj köp.

Se till att du funderar noga på din domän, eftersom den är en viktig del av din hemsida. En bra domän är något som kommer att följa din webbplats under hela dess livslängd, så tänk noga på vad den ska vara innan du väljer. Vi har en egen domänguide för dem som vill ha lite mer information om detta. 

Sammanfattning

Det går snabbt och enkelt att skapa en hemsida med Wix, vilket vi har visat i den här guiden. Vi har dock valt att illustrera hela processen steg för steg så att du lättare kan hitta det du behöver. På det hela taget är Wix ett utmärkt hemsideprogram för dem som vill ha en professionell och användarvänlig hemsida, men som inte har tid att lära sig HTML, CSS och andra tekniska begrepp. Välj helt enkelt en mall och anpassa den som du vill innan du publicerar den.