Fullständig granskning av Squarespace – Erfarenheter från 2024

Skriven av

Axel

Publicerad

Laga Squarespace hemsida
Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Många tror att man med hemsideprogram får en tråkig och föråldrad hemsida, men det är långt ifrån sant. Detta gäller särskilt Squarespace, ett företag med ett särskilt öga för detaljer. Här kan du hitta mer än 140 olika typer av mallar som alla är optimerade för mobila enheter. 

Det hjälper också att företaget har fått stöd av superstjärnor som Zendaya, Idris Elba och inte minst Keanu Reeves. Plattformen började som ett hemsideprogram för designers med öga för detaljer, men har nu blivit en mångsidig och användarvänlig plattform. Vår huvudfråga är därför om Squarespace lever upp till förväntningarna. 

I vår granskning av Squarespace delar vi med oss av våra erfarenheter av Squarespace, tittar på vad systemet kan erbjuda – och inte minst vad du kan förvänta dig av denna populära tjänst. 

Överväger du att använda Squarespace? Då bör du definitivt läsa vår recension först. 

star icon

Priser från: $14 – $49/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

8.4

Vår bedömning

Fördelar

 • star iconBra kundservice
 • star iconMycket fina mallar
 • star iconUppdatera hemsidan via mobilappen

Nackdelar

 • star iconDet är inte alltid så lätt att anpassa mallarna

Fördelar och nackdelar med Squarespace

Vår erfarenhet är att det ofta kan vara bra att börja med en liten jämförelse när man testar en ny plattform. Därför har vi listat vad vi anser vara för- och nackdelar med Squarespace som en utgångspunkt för vår granskning. 

Fördelar med Squarespace

 • Stort urval av mallar – Squarespace erbjuder fler än 140 olika mallar som du enkelt kan anpassa till dina egna önskemål. På så sätt kan du snabbt skapa en hemsida med ett professionellt utseende. 
 • Bloggning –  Om du vill ha en blogg som en del av din webbplats erbjuder Squarespace ett stort antal funktioner. Här kan du lägga till kommentarer, författare, schemalägga inlägg och mycket mer. 
 • Kundtjänst – Squarespace har support på högsta nivå, så du får snabba svar på dina frågor. Vi fick till och med bilder och videor som bättre förklarade lösningarna. 
 • Mobilapp – Företaget erbjuder en egen applikation som gör att du kan kontrollera alla aspekter av din hemsida från din iOS- eller Android-enhet. 
 • Stort antal sidor – När det gäller antalet sidor du kan ha på din hemsida är Squarespace bättre än konkurrenterna. Wix erbjuder maximalt 100 sidor, medan Squarespace teoretiskt sett kan rymma upp till 1 000 sidor. De rekommenderar dock högst 400 för att förhindra att hemsidan blir för långsam. 
 • Verktyg – Som ett användbart verktyg för utvecklare erbjuder Squarespace ett brett utbud av verktyg. Här kan du länka till sociala medier, publicera innehåll och analysera resultat, allt från Squarespace-plattformen. 

Nackdelar med Squarespace

 • Användarvänlighet – Även om Squarespace har en mycket bra plattform, har de ett hemsideprogram som inte är riktigt bra. Det saknar automatisk lagring och vissa redigeringsprocesser är onödigt komplicerade jämfört med konkurrenterna. 
 • Navigation – Squarespace erbjuder endast en undernavigation, vilket gör plattformen olämplig för mer komplexa hemsidor med stora strukturer. 
 • Hastighet – Baserat på Google Page Speed Tool har Squarespace långt ifrån den snabbaste hastigheten. Detta kan återigen leda till en sämre upplevelse, vilket tyvärr påverkar dina resultat negativt.

Squarespace priser

När du skapar en prenumeration hos Squarespace kan du välja mellan fyra olika paket som baseras på dina egna behov. Här är det viktigt att du inte bara väljer utifrån priset, utan också tar hänsyn till vilka funktioner du behöver på din hemsida. Du kan välja mellan följande fyra olika priser:

 • Personal: 11 euro per månad – Detta är en bra utgångspunkt för dig som vill ha en professionell hemsida, men inte behöver webbshopmodulen. 
 • Business: 17 euro per månad – Lägger till några coola funktioner som popup-fönster och meddelandefält. Du får också tillgång till webbshopmodulen, men den har en transaktionsavgift på 3 %. 
 • Online Store: 24 euro per månad – Detta är det bästa valet för dig som vill starta en webbutik och slippa transaktionsavgiften som krävs för Business-lösningen. 
 • Online Store (Advanced): 36 euro per månad – Det mest omfattande paketet för Squarespace. Här får du tillgång till allt som ingår i de andra paketen, samt mer avancerade eCom-funktioner. 

Det är värt att notera att dessa priser är baserade på ett ettårigt avtal. Du får också gratis domäner det första året, men det kostar att förnya dem året därpå.

Observera: Det är endast möjligt att använda nya domäner på en Squarespace-hemsida. Om du vill använda en befintlig domän måste du omdirigera den från en annan registrator. 

Användarvänlighet och funktionalitet i Squarespace

Sanningen att säga hade vi höga förväntningar på användarvänlighet när vi började vårt test av Squarespace. Det beror troligen på att konkurrenter som Webnode och Wix har utvecklat mycket användarvänliga plattformar under lång tid. Det är trots allt en del av syftet med att använda ett hemsideprogram – att du inte behöver ha stor kunskap om avancerade verktyg.

 logo

Squarespace är ett bra val för en snygg webbplats!

Vi försökte därför skapa en hemsida så att vi kunde få en helhetsbedömning av plattformen. Här stod vi kvar med känslan av att Squarespace är väldigt enkelt, men kanske inte det mest innovativa verktyget. Deras navigering är väldigt minimalistisk, men användarupplevelsen kan vara lite klumpig.

Det var också en genomgående upplevelse att redaktören höll tillbaka vår effektivitet. Detta beror på att du ständigt var tvungen att spara ändringar som gjorts i designen manuellt, snarare än att det fanns en autosave-funktion. Sådan funktionalitet finns hos flera konkurrenter, så vi skulle vilja se detta förändrat.

Färdiga mallar

En av de saker som imponerade mest på oss var det stora urvalet av högkvalitativa färger. Här kan du välja mellan mer än 140 olika utseenden som alla kan implementeras automatiskt. Här var editorn lätt att använda, och vi kunde snabbt ändra det vi ville ändra.

Vad som dock var en liten nedgång var det faktum att du inte kan byta från en mall till en annan. Du måste därför ladda in en ny mall och sedan skapa sidan igen om du vill ändra utseendet. Mer positivt är att alla mallar är helt optimerade för mobila enheter, vilket är praktiskt.

Reklam

En irriterande funktion som vi ofta ser på de mest rättvisa alternativen till hemsideprogram är reklam. Särskilt Wix har den här funktionen, där annonser placeras på olika ställen på din webbplats. Det ser inte bara oprofessionellt ut, utan kan också förstöra en annars bra design. 

Lyckligtvis är detta inte fallet med Squarespace. Alla dina prenumerationer är helt utan reklam, så du kontrollerar utseendet på din hemsida till 100 % själv.

Språk

Språk är ofta en viktig del av plattformar, och här blev vi verkligen imponerade av funktionaliteten hos Squarespace. Användarpanelen finns på sex olika språk (EN, ES, FR, DE, IT och PT) – men du kan också använda Weglot-tillägget

Detta gör att du kan erbjuda din hemsida på ett stort antal språk med hjälp av en enkel språkknapp i huvudmenyn. Det är värt att notera att större hemsidor behöver en betald Weglot-prenumeration, och att flera språk kan innebära vissa SEO-utmaningar. 

SEO

Ryktet har ofta varit på gång att hemsideprogram har dåliga lösningar för SEO, men detta är inte fallet för Squarespace. Här kan du ändra titeltaggar, metataggar och webbadresser som du vill. Du kan också ändra all text i bilderna, men det var inte alls lätt. Om du vill ha 301-omdirigeringar finns det lösningar för detta, men då bör du ha god kännedom om hur detta påverkar din webbplats. 

Mobilapp

En av de saker som gör Squarespace så optimalt för många är att du kan redigera din hemsida oberoende av enhet. De erbjuder en omfattande applikation för både iOS och Android, så att du enkelt kan redigera sidor, inlägg och mycket mer från din surfplatta eller mobiltelefon. 

E-handel (webbshop)

Squarespace har en egen modul för onlinebutiker, så du kan snabbt och enkelt starta din egen butik online. Detta ingår i de tre huvudprisplanerna, men vi rekommenderar att du väljer Online Store (BASIC) eller Online Store (ADVANCED) – eftersom dessa är fria från transaktionsavgifter. 

Domän

En punkt vi upplevde som lite fånig var det här med domän. Alla seriösa webbplatser måste ha en bra domän, men om du redan har säkrat den hos en annan registrator kan du inte använda den med Squarespace. Du måste alltså köpa en ny domän till din hemsida, och hellre använda en omdirigering från den domän du har hos en annan registrator.

Statistik

Det är viktigt att förstå hur användarna upplever din hemsida och Squarespace erbjuder detaljerade analysverktyg. Här kan du enkelt se nyckeltal för både försäljning och besök samt grundläggande information om din SEO. Det här verktyget är även tillgängligt på mobilen, vilket är praktiskt.

 logo

Squarespace är ett bra val för en snygg webbplats!

Sammanfattning

Squarespace är ett bra alternativ för att skapa en stabil hemsida, men det är långt ifrån det mest innovativa. Vi kan därför säga att Squarespace är bra lämpat för användare som vill ha fokus på design, och inte övergår till de mest avancerade funktionerna. Det är också värt att notera att tjänsten är långt ifrån billigast, så här kan det vara värt att göra en bra jämförelse innan du väljer. 

Ofta ställda frågor om squarespace

Hur kan Webbskaparen hjälpa mig med att bygga en hemsida på Squarespace?

Webbskaparen har erfarenhet av att arbeta med Squarespace och kan hjälpa dig att bygga en skräddarsydd hemsida som uppfyller ditt företags behov och mål. De kan erbjuda design, innehållsskapande, sökmotoroptimering och teknisk support för att säkerställa att din hemsida är attraktiv, funktionell och lätt att underhålla.

Kan jag använda mitt eget domännamn med en Squarespace-hemsida?

Ja, du kan använda ditt eget domännamn med en Squarespace-hemsida. Webbskaparen kan hjälpa dig att koppla ditt befintliga domännamn till din nya hemsida, eller hjälpa dig att välja och registrera ett nytt domännamn om det behövs.

Vilka kostnader är förknippade med att använda Squarespace för min företagshemsida?

Squarespace erbjuder olika abonnemangsplaner beroende på dina behov och önskemål. Dessa planer inkluderar månatliga eller årliga avgifter som täcker webbhotell, domänregistrering, SSL-certifikat, e-handelsfunktioner och tillgång till Squarespace:s kundsupport. Webbskaparen kan hjälpa dig att välja den bästa planen för ditt företag.

Vilken typ av support kan jag förvänta mig från Webbskaparen om jag väljer att använda Squarespace för min hemsida?

Om du väljer att använda Squarespace för din hemsida, kan Webbskaparen erbjuda support genom hela processen, från design och innehållsskapande till teknisk support och sökmotoroptimering. Efter att din hemsida är live, kan de fortsätta att erbjuda hjälp och rådgivning för att säkerställa att din hemsida fungerar optimalt och uppfyller dina förväntningar.