Är du intresserad av att skriva och vill skapa din egen blogg? Att starta blogg är både kul, intressant och stimulerande. Det är också väldigt lätt att komma igång.
I den här guiden går vi igenom hur du startar din egen blogg billigt, eller till och med helt utan kostnad. Hur mycket du måste investera i din blogg beror på vilken plattform du vill ha, men vi kommer in på detta senare.
Kom snabbt igång med att starta egen blogg
- Tid för att komma igång: ca 40 min
- Kostnad: 0–9 kr/mån (beror på vilken bloggplattform du väljer)
- Svårighet: Enkelt – Superenkelt (också beroende på vilken plattform du väljer)
Gå till sammanfattningen av inlägget här >
Plattform | För- och nackdelar | Score |
---|---|---|
#1 Bäst för de flesta Priser fra: Gratis – $35/månad Gratis provperiod: Ja |
|
|
#2 Bäst för enkla sidor Priser fra: Gratis – 179 kr/mån Gratis provperiod: Ja |
|
Hur gör man en blogg så billig och enkel som möjligt? Vi tar upp allt du behöver veta för att starta en egen blogg på nätet. Vi går också igenom några vanliga misstag som du bör undvika så att du får en så bra start som möjligt på din blogg.
Syftet med den här guiden är att göra det så enkelt som möjligt för dem som vill starta en egen blogg eller för dem som bara undrar hur man får en bra blogg.
Genom att göra rätt val från början kan du spara pengar och få en blogg som passar både dina behov och läsare.
Du bör ta dig tid att läsa alla steg i guiden. Om du följer guiden har du en blogg på bara 30-40 minuter.
Hur man startar en blogg i 3 enkla steg
Nu kör vi! Här är de viktigaste stegen du bör ta för att starta din egen blogg. Genom att följa dessa steg kan du spara både tid och pengar. Du undviker också att skapa en blogg som ingen kommer att tycka är intressant att läsa. Ingen bloggare vill ha en anonym blogg.
De tre stegen:
- Välj en nisch – Det viktigaste steget är att begränsa bloggen till ett ämne du har intresse för och kunskap om.
- Välj en lämplig plattform (program) eller ett lämpligt verktyg för att skapa din blogg. Här rekommenderar vi att du väljer en plattform som Webnode eller Wix om du är helt ny på webbdesign.
- Börja med att skriva och designa din blogg. Lägg till innehåll, bilder och dela detta med dina läsare!
#1 Välj en nisch för din blogg
Om det är första gången du skriver en blogg kan du börja med att ta fram ett tomt vitt papper och skriva fyra svar på följande frågor:
- Vad kan jag blogga om (ämne)?
- Vem skriver jag för (målgrupp)?
- Finns det ett långsiktigt intresse för denna typ av information (uppföljning)?
- Finns det andra bloggare som redan skriver om samma ämne (konkurrenter)?
Välj inte en för bred nisch
Ett misstag många gör är att inte ha en tydlig nisch innan de börjar skriva. Du har förmodligen redan en uppfattning om vad din blogg handlar om; Kanske har du precis startat en blogg – men innan du börjar lägga upp innehåll måste du ha en nisch. Att skriva om t.ex. mode eller träning är svårt eftersom det redan finns så mycket information om detta på internet.
För att du ska få trogna läsare och följare och för att din blogg ska dyka upp i Googles sökmotor rekommenderas att du börjar med en undernisch för ämnet du vill skriva om.
“You don’t have to be big. You have to be remarkable.”
Joe Pulizzi
Du kan till exempel välja att skriva om en speciell typ av mode (skandinaviskt mode, mode för tonåringar etc.) Detsamma gäller träning, välj en mer specifik typ av träning (viktminskningsträning, mental träning etc).
Du kan alltid börja med en undernisch och utöka med en annan undernisch senare (alternativt starta en ny blogg för den nya nischen).
Välj ett tema som ligger dig varmt om hjärtat
Bli inte en sell-out. Det ska vara roligt att blogga, och det är svårt att locka till sig läsare om du skriver om något som du inte är särskilt intresserad av. Tänk på andra kända bloggare som finns på internet. De är kända för att skriva om något som de känner till väl.
Det räcker alltså inte att vara en bra författare. Du måste ha kunskap och intresse för det du skriver om. Du bör komma med nya infallsvinklar och reflektioner.
Samtidigt bör du involvera dina läsare på olika sätt (“Subscribe” (prenumerera), kommentarsfunktioner, logga in på diskussionsforum, dela-knappar för forum och sociala medier osv.)
Att skriva texter och inlägg som är tidlösa
En blogg är i princip samma sak som en webbplats, men oftast med en mycket enklare struktur. I en blogg visas vanligtvis det senaste inlägget först – till skillnad från en webbplats som vanligtvis visar den äldsta sidan först.
Det betyder inte att du bara ska skriva om sådant som är aktuellt idag. Om du till exempel skriver en modeblogg där du recenserar ett visst märke är det mycket troligt att ingen kommer att vara intresserad av ditt inlägg om några år när nya kollektioner släpps på marknaden.
Om du däremot skriver en hundblogg om hur du tränar din hund kommer dina inlägg att vara minst lika intressanta för läsarna även under de kommande åren.
#2 Välj den bästa bloggplattformen för dina behov
Innan du väljer vilken bloggplattform du ska använda kan det vara bra att känna till skillnaderna mellan de olika plattformarna och på så sätt få en uppfattning om vad som är bäst för dig.
Om du är nybörjare tycker jag att du ska välja en produkt som är lätt att komma igång med och som också har en låg inlärningskurva, men som ökar gradvis.
Det ska vara enkelt och billigt att börja blogga, och du ska kunna komma igång snabbt.
Välj ett system som är enkelt att använda men som ger dig en hög grad av flexibilitet. När din blogg växer i antal sidor, inlägg och följare är det viktigt att den produkt du använder ger dig möjlighet att lägga till mer avancerade funktioner etc.
Om du gör ett bra val från början behöver du inte oroa dig för att byta plattform senare när din blogg växer och dina behov förändras. Ett bra system är bra för både proffs och nybörjare.
Det finns i princip tre olika alternativ för dig som vill starta en blogg, men vi rekommenderar bara två av dem:
- WordPress – Enkel både för erfarna bloggare och för nybörjare. Har en lite längre inlärningskurva, men är bäst i längden.
- Ett komplett hemsideprogram – bäst för nybörjare, superenkla plattformar, bäst när det gäller design och enkelhet – kan dock vara ett sämre alternativ än WordPress på lång sikt).
- Gratis bloggplattform – Det sista alternativet är kostnadsfria plattformar som blogg.se och blogspot.com, men de är inte särskilt pålitliga att använda på lång sikt. Vi avråder därför från att använda dessa för din blogg, eftersom det kan vara svårt att flytta till en annan plattform när du har en större blogg med mer trafik.
2.1 Hur man skapar en blogg med WordPress
WordPress är den mest populära bloggplattformen, inte bara i Sverige utan i hela världen. Om du väljer att testa WordPress måste du skaffa en webbserver.
Du bör också registrera en domän. (Domänen är din unika webbadress. Läs mer här om hur du väljer en domän och vad du ska tänka på).
Detta kan göras via Hostinger och kostar inte mycket, en .com domän kostar cirka 90 kronor per år. Men om du vill ha en större plan får du det första året gratis!
Det finns flera företag som erbjuder både servrar för enklare hemsidor där du också kan registrera din domän. Du behöver inte registrera din domän hos samma företag som erbjuder webbhotell.
Vi rekommenderar dock att du väljer ett bra webbhotell från början, och då kan du lika gärna registrera din domän hos samma företag. Det är lite svårt att byta leverantör, men det är fullt möjligt. Välj därför ett webbhotell som har bra priser och bra kvalitet.
Här är vad du bör tänka på när du väljer webbhotell:
- Värde för pengarna (du får mycket men betalar lite)
- Hastighet (laddningstider)
- Upptid / “Uptime” (Din hemsida måste finnas på säkra servrar som aldrig är nere)
- Kundservice (svårt att betygsätta men jag har testat flera företag som haft dålig kundtjänst)
Olika webbhotell har vanligtvis olika laddningstider för olika länder. Den bästa webbservern i USA är inte nödvändigtvis det bästa valet för Sverige. Det finns dock undantag, det vill säga webbhotell som har bra laddningstider oavsett var användarna befinner sig. Dessa inkluderar till exempel Hostinger som levererar bra priser.
Hostinger räknas inte som bara ett av de bästa webbhotellföretagen i världen (i lågprissegmentet), utan också en av de bästa webbhotellleverantörerna i Sverige.
När du skapar en enkel blogg behöver du inte ha ett bra webbhotell. Det räcker med en i den billiga klassen och då är Hostinger-tjänster de bästa du kan hitta på den svenska marknaden.
Här kan du läsa mer om Hostinger og kolla priserna samt se vad som inkluderas i dem.
2.2 Skapa med ett program som kommer med färdiga mallar
I allmänhet är de bästa plattformarna på marknaden helt gratis – tills du som användare känner att du behöver mer funktionalitet eller vill använda mer lagringsutrymme.
De plattformar som jag rekommenderar har lagt ner stora summor pengar på att utveckla sin produkt. Ett tips är att skapa din egen blogg kostnadsfritt till en början. Sedan kan du räkna med att behöva/vilja uppgradera till en betalversion i takt med att din blogg växer.
Du kan helt enkelt använda de bästa bloggportalerna som finns tillgängliga i Sverige utan kostnad innan du bestämmer dig för att uppgradera.
Om du senare bestämmer dig för att använda ett annat system kan du helt enkelt byta eftersom du inte har betalat någonting.
Betala aldrig för en blogg innan du vet att du gillar plattformen – du kommer att spendera mycket tid på den.
För oerfarna bloggare kan du om du har tur välja ett alternativ som är gratis att använda. Det finns också produkter som du kan testa gratis i några dagar innan du måste betala.
Nedan följer de bloggplattformar som jag tycker är bäst i rangordning. Observera att WordPress inte finns med här eftersom det inte kan jämföras med system som ger dig allt i en helhetslösning. WordPress är annars ett bra alternativ för dem som är villiga att lägga lite mer tid på att komma igång. (Se ovan)
1. Webnode – Den enklaste och bästa allmänna lösningen för bloggande
Jag använder själv WordPress för mina egna bloggar. WordPress är lätt att använda och den mest populära plattformen på marknaden.
Om du inte alls är tekniskt intresserad och vill komma igång snabbt är det näst bästa alternativet (efter WordPress) att använda en färdig setup som Webnode tillhandahåller.
Det betyder att du inte behöver göra någonting alls. Du loggar in på en portal och börjar skriva din blogg direkt.
Den absolut bästa plattformen där du får allt serverat på ett ställe är Webnode.
Det här är min favoritplattform att rekommendera för nybörjare och det bästa tillgängliga alternativet för att starta din blogg direkt.
Produkten briljerar ständigt i internationella recensioner som en av de absolut bästa på marknaden för just bloggare.
Naturligtvis kan du till och med skapa en vanlig webbplats. Plattformen har även stöd så att du kan sätta upp en webbshop.
Jag är dock särskilt imponerad av deras bloggfunktion, då många proffs ger högsta betyg i allt från användarvänlighet till kvalitet och pris.
Skapa din egen blogg som gratisanvändare och få tillgång till fler fantastiska mallar. Det är också lätt att flytta runt bilder, textfält och media. Dessutom kan du snabbt ändra mallen.
Huvudfördelar:
Användarvänligheten är suverän. Deras framgång beror på att de förstår värdet av att göra det enkelt för dig som användare. Med Webnode kan vem som helst skapa sin blogg utan att fastna vid “hur bloggar man?”.
Systemet känns intuitivt och logiskt. Jag värdesätter också att det är lätt att flytta runt text och bilder i bloggen.
Idealisk för småföretagare och speciellt bloggare.
Helt gratis – testa så länge du vill utan att betala. Om du önskar utöka funktionaliteten och kunna dra nytta av andra fördelar, kan du enkelt uppgradera till en betaltjänst. Läs mer om Webnodes kostnadsfria tjänster.
Det är lätt att komma igång. Du kan fokusera på att skapa en professionell blogg, du har allt på samma ställe där du loggar in med ditt namn och lösenord. (Du behöver inte bråka med webbhotell, kodning, SSL eller långa köer för att få hjälp.) När du har registrerat dig som användare (utan kostnad) kan du börja skriva och publicera direkt.
Nackdelar:
Gratisanvändare får inte sin egen domän. Som gratisanvändare får du inte en helt egen URL eller “toppdomäner”. Det betyder att din blogg får följande domän: www.dittnamn.webnode.com. För att få en helt egen domän (www.dittnamn.com) måste du betala för någon av Webnodes betaltjänster.
Av den anledningen tycker jag att WordPress är bättre (WordPress är alltid helt gratis om man inte har större behov än vanligt bloggande).
Vissa tycker dock att det är värt att betala för Webnode eftersom plattformen är så enkel och för att resultatet, designen blir proffsigare än med WordPress. Här kan du se priserna för Webnodes paket. Du kan också testa Webnode gratis här.
Begränsad funktionalitet: Som icke betalande användare har du endast begränsad tillgång till plattformens funktioner (“appar”). Det är inget du märker direkt, men när din blogg växer i storlek kommer du förmodligen att behöva uppgradera för att få tillgång till vissa program som bara är tillgängliga för premiumanvändare.
Annonser: För gratisanvändare visas annonser som du inte kan ta bort på hemsidan.
E-handel är inte det bästa alternativet. Webnodes e-handel har flera begränsningar precis som andra webbshopstjänster (om du ska starta din egen webbshop bör du kolla in Shopify, som är plattformen jag vanligtvis rekommenderar).
Kostnad: 0 kr så länge du inte uppgraderar till betaltjänsterna.
Priser från: Gratis – 179 kr/mån
Gratis provperiod: Ja
Vår bedömning
Fördelar
- Ett bra alternativ för nybörjare
- Bra priser
- Bra utbud av mallar
Nackdelar
- Finns bättre alternativ för webbshoppar
- Begränsad för avancerade användare
2. Blogger är den internationella blogg.se
Som du kan se av namnet är Blogger ett system som är utformat för bloggare som bara vill skriva bloggar. Till skillnad från till exempel Webnode, som erbjuder både webbplatsmallar och e-handel, är Blogger ett system som uteslutande riktar sig till bloggare.
Vem är Blogger för? Systemet lämpar sig främst för bloggare som vill skriva för en mindre publik. Du kanske vill skriva en träningsblogg eller dela dina erfarenheter från utlandet med läsare på internet.
Många nybörjare väljer att börja med Blogger eftersom det är både gratis och lätt att komma igång.
Precis som med andra jämförbara och kostnadsfria alternativ kan du inte välja dina egna domäner. Med denna produkt får du en bloggdomän som slutar på blogspot.se.
Systemet är skapat av Google, vilket i sig innebär en viss kvalitetsgaranti. En av de viktigaste sakerna med Blogger är att du inte kan använda alla funktioner som är tillgängliga på till exempel Webnodes plattform.
Blogger är lätt att komma igång med och till och med gratis – vilket är den främsta anledningen till att tjänsten har ökat i popularitet.
Om tanken är att “skapa en blogg och tjäna pengar” kan du också tjäna pengar med Blogger genom att placera tillåtna annonser på din blogg via Google AdSense, till exempel.
Om du vill komma igång snabbt och skapa en blogg som riktar sig till en mindre målgrupp av läsare bör du välja den här plattformen! Om du vill investera fullt ut i din blogg är det bättre att välja WordPress eller Webnode.
Fördelar:
Plattformen är gratis att använda.
En bra portal för nybörjare: Du kan komma igång och skriva och publicera med en gång.
Nackdelar:
Det finns bättre kostnadsfria plattformar som ger dig mer funktionalitet och flera designmallar (min favorit är Webnode, se ovan).
Det finns många begränsningar. Du får inte samma urval av appar som jämförbara system.
Du får inte ditt eget domännamn – men får blogspot.se i slutet av det.
Dåligt urval av mallar: det är ett begränsat urval av mallar du kan använda.
Kostnad: 0 kr
3. Yola – ej enkel för nybörjare.
Denna plattform är fortfarande inte särskilt välkänd i Sverige. Med Yola kan du bygga hemsidor med upp till 1 GB utrymme gratis. Det låter kanske inte så mycket, men 1 GB är faktiskt mycket utrymme för en blogg.
Men för att använda mer utrymme än 1 GB måste du uppgradera och betala.
Med Yola är det enkelt att komma igång, och du har även ett brett utbud av mallar att välja mellan som du kan anpassa efter dina behov.
Huvudfördelar:
Gratis att lägga upp blogg (eller hemsida).
Stort lagringsutrymme till din blogg – Kommer med fullt lagringsutrymme på 1 GB
Enkelt att ändra layout och anpassa mallar. Yola är ett modernt system som kommer med drag-och-släpp och snygga mallar.
Nackdelar:
Du får inget eget domännamn. Gratisversionen kommer med “yolasite.com” i slutet av ditt domännamn.
Gratisversionen kommer att visa annonser på din blogg.
Systemet är inte lika lätt att använda som liknande system.
När det gäller layout får du inte samma urval av mallar som i jämförbara gratisversioner.
Kostnad 0 kr
4. Simplesite – en okänd plattform i Sverige
Simplesite är en relativt okänd plattform i Sverige, men än så länge kan du testa den gratis. De har fina mallar för bloggare och systemet är det enklaste jag känner till. Du kan snabbt komma igång med både registreringen och uppstart av bloggen.
Fördelar:
Gratis – upp till 15 sidor (räcker gott och väl för att testa systemet)
Bra för nybörjare. Om du inte är erfaren inom bloggvärlden, tror jag att du kan uppskatta Simplesite. De har ett egenutvecklat system som är enkelt att använda till att skapa hemsidor utan kostnad.
Nackdelar:
Inte lika bra som de största aktörerna: varken funktionalitet, layout eller urval av tilläggstjänster (webbshop, skapa logotyper, hemsideprogram etc.) kan jämföras med de internationella verktyg som finns tillgängliga gratis.
Räkna med att behöva betala så snart du överskrider 15 sidor (går snabbare än du tror).
Priset är väldigt högt om du bestämmer dig för att uppgradera till “Pro” eller använda Simplesites e-handelsplattform.
Funktionaliteten för icke betalande användare är gravt begränsad precis som för exempelvis Webnode eller Wix.
Kostnad: 0 kr (för små bloggar)
#3 Börja skriva och designa!
Oavsett om du väljer att blogga med WordPress eller Webnode (vilket är de två alternativen jag rekommenderar) är det bara själva startprocessen som skiljer dem åt.
Båda är bra bloggplattformar, men Webnode är lite lättare att komma igång med, medan WordPress tar lite längre tid att lära sig men är billigare i längden. När du har satt upp strukturen på din blogg kan du börja skriva.
Här är några allmänna tips:
- Använd nyckelord i titeln på dina blogginlägg. Genom att hjälpa Google att förstå vad ditt inlägg handlar om kan du få en hög placering i Googles sökoptimering. Nyckelord är viktiga att använda eftersom det är de ord som människor använder när de söker på internet. Google har verktyg som du kan använda för att hitta information om nyckelord som är relevanta för din nisch.
- Du vill att andra ska länka till dina artiklar. Med många länkar till dina artiklar kommer dina inlägg att rankas högt i Googles urval av bloggar och hemsidor när folk söker efter relaterade sökningar. Det bästa sättet att få folk att länka till dina inlägg är att involvera människor och ibland även företag i dina inlägg. Ett bra tips är till exempel att intervjua olika personer i dina inlägg eller att hänvisa till olika personer i dina texter. De kommer sedan mer eller mindre automatiskt att dela dina bidrag på sociala medier och liknande.
- Länka internt och externt. När din blogg börjar växa kommer du snart att märka att många av de ämnen du skriver om har berörts i andra inlägg som du har skrivit tidigare. Länka sedan till artiklarna du skrev tidigare. Du kan använda kategorier för att markera olika artiklar, vilket gör det lättare för både sökmotorer och läsare att navigera i din blogg.
- Vem skriver du för? Ta det här inlägget som exempel. Jag skriver för alla som funderar på att skapa en blogg och som förmodligen är nybörjare eller har grundläggande bloggkunskaper. Jag försöker ta med de viktigaste tipsen utan att göra texten alltför komplex och sofistikerad. Om du skriver om ett extremt nischat ämne för läsare som är bekanta med ämnet bör du naturligtvis inte skriva om saker som är för grundläggande och vice versa. (Jag rekommenderar dock inte att du skriver om extremt nischade områden. Skapa en blogg och välj ett område där det finns ett allmänt intresse och en nisch inom det området.)
Vad skiljer proffsen åt?
Professionella bloggare som har tiotusentals följare och läsare behöver oftast kunna hantera större mängder data än de som bloggar i rent hobbysyfte. Mer data ställer större krav på att hemsidan (bloggen) hostas på servrar som möjliggör detta.
Detta kräver att du antingen lägger upp din hemsida på ett förstklassigt webbhotell, eller att du ser till att systemlösningen du använder har kapacitet att hantera en blogg med mycket data och trafik. (Jag brukar rekommendera Google Cloud som det bästa alternativet för den som vill ha en premiumtjänst. För små bloggare är det lika enkelt med ett enklare och billigare webbhotell. För nybörjare rekommenderar jag Hostinger)
För de som väljer att blogga med ett komplett hemsideprogram eller bloggplattform är Webnode det bästa alternativet.
De erbjuder sina användare att betala för den mängd data de vill använda på företagets servrar. Professionella bloggare kan alltså välja en dyrare paketlösning som passar deras behov precis som nybörjare kan använda systemet kostnadsfritt.
På samma sätt kan proffsen som använder WordPress anpassa webbhotellet efter mängden data och önskad hastighet. Om bloggen växer i storlek, flyttar helt enkelt proffsen sina bloggar till bättre webbhotell.
I vissa fall kan de välja ett premiumpaket från sin befintliga leverantör eller koppla upp sig till en så kallad “dedikerad server” för att öka säkerheten och mängden data som kan hanteras på bloggen.
Sammanfattning:
- Innan du börjar blogga bör du välja en “nisch”. Det bör vara ett ämne som du har kunskap om och som du tycker om att skriva om. Här är några riktlinjer att tänka på när du väljer nisch:
- Din nisch bör ha ett stort allmänt intresse, men kanske inte för brett. Välj istället en undernisch.
- Skriv inlägg som är tidlösa: De inlägg du skriver ska ha ett värde för din målgrupp även i framtiden. (Du är inte en nyhetsbyrå)
- Definiera: Utbud – finns det många bloggar som redan skriver om det du vill skriva om? Efterfrågan – är din målgrupp intresserad av att läsa dina texter?
- För dem som vill starta en blogg finns det två metoder som jag rekommenderar:
1. Du kan välja att använda en kostnadsfri bloggplattform med öppen källkod och skaffa ett webbhotell på egen hand. WordPress är den populäraste bloggplattformen i världen. Du måste först skaffa ett webbhotell.
För en liten bloggare är Hostinger det bästa alternativet i Sverige (Hostinger är en billig och prisvärd tjänst jämfört med jämförbara alternativ på marknaden).
2. (Bäst för nybörjare) – Du kan använda en komplett plattform där du får allt på ett ställe (webbhotell, SSL, domän och designmall för din blogg). Webnode är då det bästa alternativet och kan användas kostnadsfritt. (Räkna med att så småningom behöva skaffa en egen domän och uppgradera till en betaltjänst). Prova Webnode gratis här.
- WordPress bör ses som en mer långsiktig investering. På lång sikt kan det vara väl investerad tid att lära sig plattformen. (I vissa fall kan WordPress dock anses vara lite svårt för nybörjare att komma igång med.)
Den bästa plattformen för den som vill komma igång direkt är Wix och Webnode. Andra populära tjänster i denna kategori är Blogger, Yola och SimpleSite).
Plattform | För- och nackdelar | Score |
---|---|---|
#1 Bäst för de flesta Priser fra: Gratis – $35/månad Gratis provperiod: Ja |
|
|
#2 Bäst för enkla sidor Priser fra: Gratis – 179 kr/mån Gratis provperiod: Ja |
|
När du börjar skriva din blogg ska du komma ihåg följande:
- Använd nyckelord (sökord) som du vill att dina inlägg ska länkas till i rubriken.
- Använd taggar för att kategorisera dina inlägg.
- Länka såklart till tidigare inlägg du skrivit. Länka även externt för att hjälpa din läsare att hitta ytterligare information.
- Det är viktigt att även andra sajter länkar till dina inlägg. Du bör därför involvera andra personer (eller företag) av relevans i dina inlägg. Du kan till exempel intervjua personer som är kunniga inom ett område du skriver om för att få mer publicitet och uppmärksamhet.
- Kom ihåg att skriva inlägg som är på en nivå som passar din målgrupp.
Lycka till och lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet nedan!
Ofta ställda frågor om å starta blogg
Varför ska man starta en blogg?
Man kan starta en blogg av många olika anledningar, inklusive: att uttrycka sig kreativt, bygga en online-närvaro, dela information och kunskap, tjäna pengar genom annonsering eller affiliate-marknadsföring eller för att stärka en personlig eller affärsmässig varumärkesbild.
Vilka är de viktigaste stegen för att starta en blogg?
De viktigaste stegen för att starta en blogg inkluderar: val av en bloggplattform, val av ett domännamn och webbhotell, installation och konfiguration av bloggverktyg, design och utformning av bloggen och publicering av innehåll.
Hur väljer man en lämplig bloggplattform?
För att välja en lämplig bloggplattform bör man överväga sina specifika behov, inklusive budget, teknisk kunskap, möjligheter för tillägg och utvidgningar, SEO-förmågor och support. Gratis plattformar som WordPress.com och Blogger.com är en bra lösning för nybörjare, medan self-hostade bloggar med WordPress.org ofta är en bättre lösning för mer avancerade användare och affärsändamål.
Hur publicerar man innehåll på sin blogg?
För att publicera innehåll på sin blogg måste man först logga in på sin bloggadministrationspanel. Därefter kan man skapa en ny post genom att klicka på lämplig knapp eller menyalternativ och börja skriva text, lägga till bilder och andra mediafiler och publicera inlägget när det är färdigt. Det är också möjligt att schemalägga in