Starta blogg: En komplett guide (2024)

Webbskaparen finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.

Är du intresserad av att skriva och vill skapa din egen blogg? Att starta blogg är både kul, intressant och stimulerande. Det är också väldigt lätt att komma igång.

I den här guiden går vi igenom hur du startar din egen blogg billigt, eller till och med helt utan kostnad. Hur mycket du måste investera i din blogg beror på vilken plattform du vill ha, men vi kommer in på detta senare.

Kom snabbt igång med att starta egen blogg

Gå till sammanfattningen av inlägget här >

Plattform För- och nackdelar Score

#1

Bäst för de flesta

star icon

Priser fra: Gratis – $35/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

 • star icon Väldigt bra för nybörjare
 • star icon Stort utbud av abonnemang
 • star icon Stöd för webbshoppar
 • star icon Många bra mallar
 • star icon Bra tillägg
 • star icon Något begränsande för mycket stora sidor
 • star icon Några av verktygen är lite komplicerade

9.5

Vår bedömning

#2

Bäst för enkla sidor

star icon

Priser fra: Gratis – 179 kr/mån

star icon

Gratis provperiod: Ja

 • star icon Ett bra alternativ för nybörjare
 • star icon Bra priser
 • star icon Bra utbud av mallar
 • star icon Finns bättre alternativ för webbshoppar
 • star icon Begränsad för avancerade användare

9.2

Vår bedömning

Hur gör man en blogg så billig och enkel som möjligt? Vi tar upp allt du behöver veta för att starta en egen blogg på nätet. Vi går också igenom några vanliga misstag som du bör undvika så att du får en så bra start som möjligt på din blogg.

Syftet med den här guiden är att göra det så enkelt som möjligt för dem som vill starta en egen blogg eller för dem som bara undrar hur man får en bra blogg.

Genom att göra rätt val från början kan du spara pengar och få en blogg som passar både dina behov och läsare.

Du bör ta dig tid att läsa alla steg i guiden. Om du följer guiden har du en blogg på bara 30-40 minuter.

Tjej som Skapa blogg

Hur man startar en blogg i 3 enkla steg

Nu kör vi! Här är de viktigaste stegen du bör ta för att starta din egen blogg. Genom att följa dessa steg kan du spara både tid och pengar. Du undviker också att skapa en blogg som ingen kommer att tycka är intressant att läsa. Ingen bloggare vill ha en anonym blogg.

De tre stegen:

 1. Välj en nisch – Det viktigaste steget är att begränsa bloggen till ett ämne du har intresse för och kunskap om.
 2. Välj en lämplig plattform (program) eller ett lämpligt verktyg för att skapa din blogg. Här rekommenderar vi att du väljer en plattform som Webnode eller Wix om du är helt ny på webbdesign.
 3. Börja med att skriva och designa din blogg. Lägg till innehåll, bilder och dela detta med dina läsare!

#1 Välj en nisch för din blogg

Om det är första gången du skriver en blogg kan du börja med att ta fram ett tomt vitt papper och skriva fyra svar på följande frågor:

 1. Vad kan jag blogga om (ämne)?
 2. Vem skriver jag för (målgrupp)?
 3. Finns det ett långsiktigt intresse för denna typ av information (uppföljning)?
 4. Finns det andra bloggare som redan skriver om samma ämne (konkurrenter)?
Lage blogg

Välj inte en för bred nisch

Ett misstag många gör är att inte ha en tydlig nisch innan de börjar skriva. Du har förmodligen redan en uppfattning om vad din blogg handlar om; Kanske har du precis startat en blogg – men innan du börjar lägga upp innehåll måste du ha en nisch. Att skriva om t.ex. mode eller träning är svårt eftersom det redan finns så mycket information om detta på internet.

För att du ska få trogna läsare och följare och för att din blogg ska dyka upp i Googles sökmotor rekommenderas att du börjar med en undernisch för ämnet du vill skriva om.

“You don’t have to be big. You have to be remarkable.”

Joe Pulizzi

Du kan till exempel välja att skriva om en speciell typ av mode (skandinaviskt mode, mode för tonåringar etc.) Detsamma gäller träning, välj en mer specifik typ av träning (viktminskningsträning, mental träning etc).

Du kan alltid börja med en undernisch och utöka med en annan undernisch senare (alternativt starta en ny blogg för den nya nischen).

Välj ett tema som ligger dig varmt om hjärtat

Bli inte en sell-out. Det ska vara roligt att blogga, och det är svårt att locka till sig läsare om du skriver om något som du inte är särskilt intresserad av. Tänk på andra kända bloggare som finns på internet. De är kända för att skriva om något som de känner till väl.

Det räcker alltså inte att vara en bra författare. Du måste ha kunskap och intresse för det du skriver om. Du bör komma med nya infallsvinklar och reflektioner. 

Samtidigt bör du involvera dina läsare på olika sätt (“Subscribe” (prenumerera), kommentarsfunktioner, logga in på diskussionsforum, dela-knappar för forum och sociala medier osv.)

Att skriva texter och inlägg som är tidlösa

En blogg är i princip samma sak som en webbplats, men oftast med en mycket enklare struktur. I en blogg visas vanligtvis det senaste inlägget först – till skillnad från en webbplats som vanligtvis visar den äldsta sidan först.

Det betyder inte att du bara ska skriva om sådant som är aktuellt idag. Om du till exempel skriver en modeblogg där du recenserar ett visst märke är det mycket troligt att ingen kommer att vara intresserad av ditt inlägg om några år när nya kollektioner släpps på marknaden.

 logo

Skapa en blogg med Wix helt gratis!

Om du däremot skriver en hundblogg om hur du tränar din hund kommer dina inlägg att vara minst lika intressanta för läsarna även under de kommande åren.

#2 Välj den bästa bloggplattformen för dina behov

Innan du väljer vilken bloggplattform du ska använda kan det vara bra att känna till skillnaderna mellan de olika plattformarna och på så sätt få en uppfattning om vad som är bäst för dig.

Om du är nybörjare tycker jag att du ska välja en produkt som är lätt att komma igång med och som också har en låg inlärningskurva, men som ökar gradvis.

Det ska vara enkelt och billigt att börja blogga, och du ska kunna komma igång snabbt.

Välj ett system som är enkelt att använda men som ger dig en hög grad av flexibilitet. När din blogg växer i antal sidor, inlägg och följare är det viktigt att den produkt du använder ger dig möjlighet att lägga till mer avancerade funktioner etc.

Om du gör ett bra val från början behöver du inte oroa dig för att byta plattform senare när din blogg växer och dina behov förändras. Ett bra system är bra för både proffs och nybörjare.

Det finns i princip tre olika alternativ för dig som vill starta en blogg, men vi rekommenderar bara två av dem:

 1. WordPress – Enkel både för erfarna bloggare och för nybörjare. Har en lite längre inlärningskurva, men är bäst i längden.
 2. Ett komplett hemsideprogram – bäst för nybörjare, superenkla plattformar, bäst när det gäller design och enkelhet – kan dock vara ett sämre alternativ än WordPress på lång sikt).
 3. Gratis bloggplattform – Det sista alternativet är kostnadsfria plattformar som blogg.se och blogspot.com, men de är inte särskilt pålitliga att använda på lång sikt. Vi avråder därför från att använda dessa för din blogg, eftersom det kan vara svårt att flytta till en annan plattform när du har en större blogg med mer trafik.
 logo

Skapa en blogg med Wix helt gratis!

2.1 Hur man skapar en blogg med WordPress

WordPress är den mest populära bloggplattformen, inte bara i Sverige utan i hela världen. Om du väljer att testa WordPress måste du skaffa en webbserver.

Du bör också registrera en domän. (Domänen är din unika webbadress. Läs mer här om hur du väljer en domän och vad du ska tänka på). 

Detta kan göras via Hostinger och kostar inte mycket, en .com domän kostar cirka 90 kronor per år. Men om du vill ha en större plan får du det första året gratis!

Det finns flera företag som erbjuder både servrar för enklare hemsidor där du också kan registrera din domän. Du behöver inte registrera din domän hos samma företag som erbjuder webbhotell. 

Vi rekommenderar dock att du väljer ett bra webbhotell från början, och då kan du lika gärna registrera din domän hos samma företag. Det är lite svårt att byta leverantör, men det är fullt möjligt. Välj därför ett webbhotell som har bra priser och bra kvalitet.

Här är vad du bör tänka på när du väljer webbhotell:

Olika webbhotell har vanligtvis olika laddningstider för olika länder. Den bästa webbservern i USA är inte nödvändigtvis det bästa valet för Sverige. Det finns dock undantag, det vill säga webbhotell som har bra laddningstider oavsett var användarna befinner sig. Dessa inkluderar till exempel Hostinger som levererar bra priser.

Hostinger räknas inte som bara ett av de bästa webbhotellföretagen i världen (i lågprissegmentet), utan också en av de bästa webbhotellleverantörerna i Sverige.

När du skapar en enkel blogg behöver du inte ha ett bra webbhotell. Det räcker med en i den billiga klassen och då är Hostinger-tjänster de bästa du kan hitta på den svenska marknaden.

Här kan du läsa mer om Hostinger og kolla priserna samt se vad som inkluderas i dem.

2.2 Skapa med ett program som kommer med färdiga mallar

I allmänhet är de bästa plattformarna på marknaden helt gratis – tills du som användare känner att du behöver mer funktionalitet eller vill använda mer lagringsutrymme.

De plattformar som jag rekommenderar har lagt ner stora summor pengar på att utveckla sin produkt. Ett tips är att skapa din egen blogg kostnadsfritt till en början. Sedan kan du räkna med att behöva/vilja uppgradera till en betalversion i takt med att din blogg växer.

Du kan helt enkelt använda de bästa bloggportalerna som finns tillgängliga i Sverige utan kostnad innan du bestämmer dig för att uppgradera.

 logo

Skapa en blogg med Wix helt gratis!

Om du senare bestämmer dig för att använda ett annat system kan du helt enkelt byta eftersom du inte har betalat någonting.

Betala aldrig för en blogg innan du vet att du gillar plattformen – du kommer att spendera mycket tid på den.

För oerfarna bloggare kan du om du har tur välja ett alternativ som är gratis att använda. Det finns också produkter som du kan testa gratis i några dagar innan du måste betala.

Nedan följer de bloggplattformar som jag tycker är bäst i rangordning. Observera att WordPress inte finns med här eftersom det inte kan jämföras med system som ger dig allt i en helhetslösning. WordPress är annars ett bra alternativ för dem som är villiga att lägga lite mer tid på att komma igång. (Se ovan)

1. Wix – Den enklaste och bästa allmänna lösningen för bloggande

Jag använder själv Wix för mina egna bloggar. Wix är lätt att använda och den mest populära hemsidebyggaren på marknaden.

Den absolut bästa plattformen där du får allt serverat på ett ställe är Wix.

 logo

Skapa din egen blogg gratis

Det här är min favoritplattform att rekommendera för nybörjare och det bästa tillgängliga alternativet för att starta din blogg direkt.

Produkten briljerar ständigt i internationella recensioner som en av de absolut bästa på marknaden för just bloggare.

Naturligtvis kan du till och med skapa en vanlig webbplats. Plattformen har även stöd så att du kan sätta upp en webbshop.

Jag är dock särskilt imponerad av deras bloggfunktion, då många proffs ger högsta betyg i allt från användarvänlighet till kvalitet och pris.

Skapa din egen blogg som gratisanvändare och få tillgång till fler fantastiska mallar. Det är också lätt att flytta runt bilder, textfält och media. Dessutom kan du snabbt ändra mallen.

Huvudfördelar:

Användarvänligheten är suverän. Deras framgång beror på att de förstår värdet av att göra det enkelt för dig som användare. Med Webnode kan vem som helst skapa sin blogg utan att fastna vid “hur bloggar man?”.

Systemet känns intuitivt och logiskt. Jag värdesätter också att det är lätt att flytta runt text och bilder i bloggen.

Idealisk för småföretagare och speciellt bloggare.

Helt gratis – testa så länge du vill utan att betala. Om du önskar utöka funktionaliteten och kunna dra nytta av andra fördelar, kan du enkelt uppgradera till en betaltjänst.

Det är lätt att komma igång. Du kan fokusera på att skapa en professionell blogg, du har allt på samma ställe där du loggar in med ditt namn och lösenord. (Du behöver inte bråka med webbhotell, kodning, SSL eller långa köer för att få hjälp.) När du har registrerat dig som användare (utan kostnad) kan du börja skriva och publicera direkt.

Nackdelar:

Gratisanvändare får inte sin egen domän. Som gratisanvändare får du inte en helt egen URL eller “toppdomäner”. Det betyder att din blogg får följande domän: www.dittnamn.wix.com. För att få en helt egen domän (www.dittnamn.com) måste du betala för någon av Wixs betaltjänster.

Av den anledningen tycker jag att WordPress är bättre (WordPress är alltid helt gratis om man inte har större behov än vanligt bloggande).

Vissa tycker dock att det är värt att betala för Wix eftersom plattformen är så enkel och för att resultatet, designen blir proffsigare än med WordPress.

Begränsad funktionalitet: Som icke betalande användare har du endast begränsad tillgång till plattformens funktioner (“appar”). Det är inget du märker direkt, men när din blogg växer i storlek kommer du förmodligen att behöva uppgradera för att få tillgång till vissa program som bara är tillgängliga för premiumanvändare.

Annonser: För gratisanvändare visas annonser som du inte kan ta bort på hemsidan.

E-handel är inte det bästa alternativet. Webnodes e-handel har flera begränsningar precis som andra webbshopstjänster (om du ska starta din egen webbshop bör du kolla in Shopify, som är plattformen jag vanligtvis rekommenderar).

Kostnad: 0 kr så länge du inte uppgraderar till betaltjänsterna.

star icon

Priser från: Gratis – $35/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

9.5

Vår bedömning

Fördelar

 • star iconVäldigt bra för nybörjare
 • star iconStort utbud av abonnemang
 • star iconStöd för webbshoppar
 • star iconMånga bra mallar
 • star iconBra tillägg

Nackdelar

 • star iconNågot begränsande för mycket stora sidor
 • star iconNågra av verktygen är lite komplicerade

2. Blogger är den internationella blogg.se

Som du kan se av namnet är Blogger ett system som är utformat för bloggare som bara vill skriva bloggar. Till skillnad från till exempel Webnode, som erbjuder både webbplatsmallar och e-handel, är Blogger ett system som uteslutande riktar sig till bloggare.

Vem är Blogger för? Systemet lämpar sig främst för bloggare som vill skriva för en mindre publik. Du kanske vill skriva en träningsblogg eller dela dina erfarenheter från utlandet med läsare på internet.

Många nybörjare väljer att börja med Blogger eftersom det är både gratis och lätt att komma igång.

Precis som med andra jämförbara och kostnadsfria alternativ kan du inte välja dina egna domäner. Med denna produkt får du en bloggdomän som slutar på blogspot.se.

Starta blogg med Inspiration

Systemet är skapat av Google, vilket i sig innebär en viss kvalitetsgaranti. En av de viktigaste sakerna med Blogger är att du inte kan använda alla funktioner som är tillgängliga på till exempel Webnodes plattform.

Blogger är lätt att komma igång med och till och med gratis – vilket är den främsta anledningen till att tjänsten har ökat i popularitet.

Om tanken är att “skapa en blogg och tjäna pengar” kan du också tjäna pengar med Blogger genom att placera tillåtna annonser på din blogg via Google AdSense, till exempel. 

Om du vill komma igång snabbt och skapa en blogg som riktar sig till en mindre målgrupp av läsare bör du välja den här plattformen! Om du vill investera fullt ut i din blogg är det bättre att välja WordPress eller Webnode.

Fördelar:

Nackdelar: 

Kostnad: 0 kr

3. Yola – ej enkel för nybörjare.

Denna plattform är fortfarande inte särskilt välkänd i Sverige. Med Yola kan du bygga hemsidor med upp till 1 GB utrymme gratis. Det låter kanske inte så mycket, men 1 GB är faktiskt mycket utrymme för en blogg.

Men för att använda mer utrymme än 1 GB måste du uppgradera och betala.

Med Yola är det enkelt att komma igång, och du har även ett brett utbud av mallar att välja mellan som du kan anpassa efter dina behov.

Huvudfördelar:

Nackdelar:


4. Simplesite – en okänd plattform i Sverige

Simplesite är en relativt okänd plattform i Sverige, men än så länge kan du testa den gratis. De har fina mallar för bloggare och systemet är det enklaste jag känner till. Du kan snabbt komma igång med både registreringen och uppstart av bloggen.

Fördelar:

Nackdelar: 

Kostnad: 0 kr (för små bloggar)

#3 Börja skriva och designa!

Oavsett om du väljer att blogga med WordPress eller Webnode (vilket är de två alternativen jag rekommenderar) är det bara själva startprocessen som skiljer dem åt.

Båda är bra bloggplattformar, men Webnode är lite lättare att komma igång med, medan WordPress tar lite längre tid att lära sig men är billigare i längden. När du har satt upp strukturen på din blogg kan du börja skriva.

Här är några allmänna tips:

Vad skiljer proffsen åt?

Professionella bloggare som har tiotusentals följare och läsare behöver oftast kunna hantera större mängder data än de som bloggar i rent hobbysyfte. Mer data ställer större krav på att hemsidan (bloggen) hostas på servrar som möjliggör detta.

Detta kräver att du antingen lägger upp din hemsida på ett förstklassigt webbhotell, eller att du ser till att systemlösningen du använder har kapacitet att hantera en blogg med mycket data och trafik. (Jag brukar rekommendera Google Cloud som det bästa alternativet för den som vill ha en premiumtjänst. För små bloggare är det lika enkelt med ett enklare och billigare webbhotell. För nybörjare rekommenderar jag Hostinger)

För de som väljer att blogga med ett komplett hemsideprogram eller bloggplattform är Webnode det bästa alternativet.

De erbjuder sina användare att betala för den mängd data de vill använda på företagets servrar. Professionella bloggare kan alltså välja en dyrare paketlösning som passar deras behov precis som nybörjare kan använda systemet kostnadsfritt.

På samma sätt kan proffsen som använder WordPress anpassa webbhotellet efter mängden data och önskad hastighet. Om bloggen växer i storlek, flyttar helt enkelt proffsen sina bloggar till bättre webbhotell.

I vissa fall kan de välja ett premiumpaket från sin befintliga leverantör eller koppla upp sig till en så kallad “dedikerad server” för att öka säkerheten och mängden data som kan hanteras på bloggen.

Sammanfattning:

1. Du kan välja att använda en kostnadsfri bloggplattform med öppen källkod och skaffa ett webbhotell på egen hand. WordPress är den populäraste bloggplattformen i världen. Du måste först skaffa ett webbhotell.

För en liten bloggare är Hostinger det bästa alternativet i Sverige (Hostinger är en billig och prisvärd tjänst jämfört med jämförbara alternativ på marknaden).

2. (Bäst för nybörjare) – Du kan använda en komplett plattform där du får allt på ett ställe (webbhotell, SSL, domän och designmall för din blogg). Wix är då det bästa alternativet och kan användas kostnadsfritt. (Räkna med att så småningom behöva skaffa en egen domän och uppgradera till en betaltjänst). Prova Wix gratis här.

Den bästa plattformen för den som vill komma igång direkt är Wix och Webnode. Andra populära tjänster i denna kategori är Blogger, Yola och SimpleSite).

Plattform För- och nackdelar Score

#1

Bäst för de flesta

star icon

Priser fra: Gratis – $35/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

 • star icon Väldigt bra för nybörjare
 • star icon Stort utbud av abonnemang
 • star icon Stöd för webbshoppar
 • star icon Många bra mallar
 • star icon Bra tillägg
 • star icon Något begränsande för mycket stora sidor
 • star icon Några av verktygen är lite komplicerade

9.5

Vår bedömning

#2

Bäst för enkla sidor

star icon

Priser fra: Gratis – 179 kr/mån

star icon

Gratis provperiod: Ja

 • star icon Ett bra alternativ för nybörjare
 • star icon Bra priser
 • star icon Bra utbud av mallar
 • star icon Finns bättre alternativ för webbshoppar
 • star icon Begränsad för avancerade användare

9.2

Vår bedömning

När du börjar skriva din blogg ska du komma ihåg följande:

Lycka till och lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet nedan!

Ofta ställda frågor om å starta blogg

Varför ska man starta en blogg?

Man kan starta en blogg av många olika anledningar, inklusive: att uttrycka sig kreativt, bygga en online-närvaro, dela information och kunskap, tjäna pengar genom annonsering eller affiliate-marknadsföring eller för att stärka en personlig eller affärsmässig varumärkesbild.

Vilka är de viktigaste stegen för att starta en blogg?

De viktigaste stegen för att starta en blogg inkluderar: val av en bloggplattform, val av ett domännamn och webbhotell, installation och konfiguration av bloggverktyg, design och utformning av bloggen och publicering av innehåll.

Hur väljer man en lämplig bloggplattform?

För att välja en lämplig bloggplattform bör man överväga sina specifika behov, inklusive budget, teknisk kunskap, möjligheter för tillägg och utvidgningar, SEO-förmågor och support. Gratis plattformar som WordPress.com och Blogger.com är en bra lösning för nybörjare, medan self-hostade bloggar med WordPress.org ofta är en bättre lösning för mer avancerade användare och affärsändamål.

Hur publicerar man innehåll på sin blogg?

För att publicera innehåll på sin blogg måste man först logga in på sin bloggadministrationspanel. Därefter kan man skapa en ny post genom att klicka på lämplig knapp eller menyalternativ och börja skriva text, lägga till bilder och andra mediafiler och publicera inlägget när det är färdigt. Det är också möjligt att schemalägga in