Vad är en sitemap? En komplett guide (2024)

Skriven av

Axel

Publicerad

Vad är en sitemap
Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

När man ska lansera sin egen hemsida dyker det upp många begrepp som ingen lyckas förklara särskilt bra, bland annat ordet sitemap. Alla är överens om att detta är viktigt för din hemsida, men vad är en sitemap och varför behöver vi den? Det är vad vi kommer att titta på i den här guiden, så att du vet exakt vad du behöver för din webbplats. 

Vad är en sitemap? Kort sagt är en sitemap precis vad namnet antyder – en karta över sidor. En sitemap kan dock vara en lista över alla underliggande sidor på din hemsida eller en lista över bilder, filer och artiklar som publicerats på din hemsida. Detta innebär också att många hemsidor har flera sitemaps samtidigt, en för hemsidan och en för de olika mediefiler som laddats upp. 

Syftet med sådana kartor är att göra det så enkelt som möjligt att navigera på hemsidan. Dessutom visar den hur de olika sidorna förhåller sig till varandra, vilket är viktigt för indexeringen av din hemsida. Särskilt det sistnämnda är ett viktigt skäl till varför alla hemsidor bör ha en aktuell sitemap.

Är du redo att göra en djupdykning i vad en sitemap är? Vi har samlat allt du behöver veta. 

Olika typer av sitemaps

Det första du behöver känna till är att det finns olika typer av sitemaps. De två typerna vi pratar om här är vanligtvis XML– och HTML-format. För att ge en bättre förståelse för hur de olika typerna fungerar kommer vi att individuellt titta närmare på var och en av dem här nedan.

Vad är en XML-sitemap?

Den vanligaste formen av sitemap som du kommer att stöta på är en XML-sitemap. Detta är det format som föredras av sökmotorerna, och därför har det blivit den vanligaste standarden som används. Det som kännetecknar en XML-sitemap är att sidan vanligtvis ser ut som en lista över vanliga URL:er med viss tilläggsinformation.

Du hittar bland annat information om prioritet, när sidan senast uppdaterades och hur många bilder den aktuella sidan innehåller. En annan viktig aspekt av en XML-sitemap är att den visar hur din hemsida är strukturerad. Detta gör det enklare för GoogleBot att indexera hemsidorna i den ordning du har tänkt dig. 

Det är sant att en sitemap är viktigare på större hemsidor, men som en bra tumregel bör du ha en sitemap redan från början. Detta är ett element som GoogleBot föredrar, och du får några extra guldstjärnor i kanten om du fokuserar på detta. Det vanligaste är att ha en enkel hänvisning till sitemapen i sidans sidfot så att den är länkad till din förstasida. 

Ett viktigt skäl till detta är att GoogleBot utvärderar information baserat på när en sida senast uppdaterades. Om en sida har uppdaterats sedan den senast indexerades gör GoogleBot en bedömning av om det är nödvändigt att indexera sidan på nytt. Detta är särskilt relevant för dem som arbetar aktivt med SEO och vill att deras hemsida ska placeras i en ny eller utökad kategori. 

Vad är en HTML-sitemap?

Det andra alternativet är HTML-sitemaps. Detta kan vara en mer visuell struktur än XML-sitemaps, men utgångspunkten är densamma. En HTML-sitemap visar alla huvudsidor på din hemsida och hur de är strukturerade i hierarkin. Sådana sitemaps är ofta enklare att använda än en XML-sitemap, särskilt på hemsidor med många olika kategorier. 

HTML-sitemaps är dock inte lika effektiva för GoogleBot som XML-sitemaps, eftersom de inte innehåller samma djupgående information. Därför är det mycket ovanligare att hitta en hemsida som använder en HTML-sitemap. 

Om du måste välja mellan de två alternativen rekommenderar vi definitivt att du väljer en XML-sitemap. Inte bara för att de är bättre för GoogleBot, utan också för att de är mycket enklare att underhålla. Det finns ett antal plugins som automatiskt skapar och uppdaterar XML-sitemaps, medan en HTML-sitemap kräver mycket underhåll. Särskilt när din hemsida börjar växa till en viss storlek blir detta en nästan omöjlig uppgift.

Behöver jag en sitemap?

Det finns inget slutgiltigt svar på detta, men de allra flesta hemsidor bör ha en sitemap. Detta gäller särskilt för hemsidor med många olika webbadresser, t.ex. webbshoppar och uppslagsverk. Då kommer det väl till pass att kunna kategorisera webbadresserna i en sitemap och på så sätt ta reda på det snabbare.

Den vanligaste uppdelningen för traditionella XML-sitemaps är mellan sidor och inlägg. Den här uppdelningen kan vara särskilt användbar eftersom inlägg tenderar att ha en mycket högre uppdateringsfrekvens än statiska sidor på din hemsida. En annan bra poäng är att en webbplats vanligtvis inte har fler än 10-15 sidor, men kan ha flera hundra inlägg. 

XML-sitemaps gör det utan tvekan lättare att navigera på hemsidan, men det är inte där som den viktigaste funktionen kommer in. Som vi har nämnt tidigare anger en XML-sitemap när en hemsida senast uppdaterades och informerar Google om att den måste gå igenom sidan igen med Googlebot. Här har de lanserat ett smart verktyg, Google Search Console. Här kan du lägga upp din nya sitemap på andra större enheter, för att Google ska få beskedet att du måste skicka Googlebot i din riktning. 

På så sätt kan du uppnå en snabbare indexering av det nya innehållet, jämfört med att sitta och vänta på att GoogleBot ska dyka upp. För dem som vill ha snabbare resultat av sin SEO-strategi är detta utan tvekan ett viktigt verktyg att lära sig. 

Hur skapar jag en sitemap?

Det finns flera olika sätt att skapa en sitemap, men det vanligaste är genom tillägg i WordPress. Detta kräver dock att du använder WordPress CMS på dina hemsidor, men statistiskt sett är detta osannolikt. Fördelen med WordPress är att plattformen har en automatiskt uppdaterad sitemap-fil inbäddad i sitt system. 

Du kan naturligtvis välja att använda ett tillägg som Yoast som är lite mer användarvänligt, men de flesta klarar sig bra med den automatiska filen utan Yoast. Om du vill använda ett annat verktyg kan du använda SEO Sprider från Screaming Frog. Här kan du lista upp till 500 sidor i den kostnadsfria versionen, vilket borde vara mer än tillräckligt för de flesta nya hemsidor. 

Detta ger dig en nedladdningsbar fil som du sedan kan ladda upp på din hemsida. Vi föredrar att använda tillägget Yoast, eftersom det automatiskt uppdaterar din sitemap när nytt innehåll läggs till.

Sammanfattning – Vad är en sitemap?

Även om de flesta har hört talas om en sitemap, kan de flesta inte förklara vad det egentligen är. Därför har vi samlat några viktiga punkter för dig som vill lära dig mer om värdet av en sitemap på din hemsida. Vi har svarat på vad en sitemap är, samt tittat på några olika typer av sitemaps du bör känna till. Slutligen har vi tittat på fördelarna med en sitemap och hur du kan lansera en enkel sitemap på din webbplats. Syftet med den här artikeln var att ge en introduktion till ämnet sitemap, och vi hoppas att du är nöjd med det du har lärt dig.