Webnode recension: Våra 6 bästa tips som alla bör känna till

Skriven av

Axel

Publicerad

Webnode recension
Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Webnode är en av de största och mest populära plattformarna i världen. Det är ett väletablerat företag som har blivit en populär tjänst även i Sverige.

Webnode anses idag vara en av världens ledande plattformar för hemsidor och bloggar. Det var från början ett litet schweiziskt företag, men har idag vuxit till att bli en internationell hemsideplattform med flera miljoner användare världen över.

Webnode har också funnits på den svenska marknaden i några år. Företaget har blivit ett populärt alternativ över hela världen eftersom de har lyckats skapa en extremt användarvänlig tjänst. 

Vem som helst kan skapa en hemsida, blogg eller till och med en webbshop med Webnode; du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet. Resultatet är ofta att du får en professionell hemsida utan att behöva koda.

En annan anledning till att plattformen har blivit populär är att Webnode har en konkurrenskraftig prismodell. Användarna kan testa systemet gratis och den kostnadsfria versionen är så bra att många nöjer sig med att använda den tjänsten. Om du väljer att uppgradera till en betaltjänst är priserna också mycket lägre än många andra alternativ på marknaden.

star icon

Priser från: Gratis – 179 kr/mån

star icon

Gratis provperiod: Ja

9.2

Vår bedömning

Fördelar

 • star iconEtt bra alternativ för nybörjare
 • star iconBra priser
 • star iconBra utbud av mallar

Nackdelar

 • star iconFinns bättre alternativ för webbshoppar
 • star iconBegränsad för avancerade användare

Med den här plattformen kan du lansera din blogg eller hemsida på nätet på bara några minuter.

Webnode anses av många vara den bästa plattformen bland hemsideprogram, och i den här recensionen ska vi titta närmare på vad som har gjort den här plattformen så populär. Vi kommer även gå igenom några för- och nackdelar med plattformen, samt titta närmare på vad du får om du väljer Webnode.

Om du hellre vill gå direkt till sammanfattningen av detta inlägg kan du klicka här.

1. Fördelar och nackdelar med denna plattform

Fördelar:

 1. Du slipper reklam och annonser på din hemsida: Många andra plattformar som erbjuder kostnadsfria hemsideprogram visar reklam och annonser på hemsidor som skapats kostnadsfritt, medan gratisanvändare av Webnode bara får en diskret annons i sidfoten. Det är en mycket liten notering i sidfoten på din hemsida. Den här funktionen försvinner förstås om du väljer att uppgradera till en premiumtjänst.
 2. Bra kundservice och användarvänlighet: Systemet känns intuitivt med ett modernt användargränssnitt. Det finns också en bra användarhandbok och tillgång till kundtjänst om du behöver hjälp, men till en början känns det enkelt att komma igång och förstå sig på hur tjänsten fungerar. Du lägger till text och bilder genom att dra och släppa “block” av det innehåll du vill använda.
 3. Bra sökmotoroptimering: Webnode är utformad så att du enkelt kan optimera innehållet i din blogg eller webbplats (SEO). Systemet är också integrerat med Google Analytics, vilket innebär att du kan övervaka utvecklingen av din blogg eller hemsida och skapa rapporter för att analysera vilka sidor besökarna klickar på osv. 

Kort sagt måste din hemsida byggas upp enligt en viss struktur för att den text du skriver på din blogg ska kunna sökoptimeras i Google, och Webnode är väl lämpad för detta. 

Du kan enkelt ändra och lägga till så kallade “metataggar” med de nyckelord som du vill att Google ska förknippa varje specifik webbsida med. Om du skriver om ett visst tema på en hemsida kan du lägga till nyckelord för den sidan i Webnode-systemet så att personer som söker efter dessa ord kan hitta din sida på Google.

 1. En plattform för internationell användning: Systemet är optimerat för flerspråkiga webbplatser. Du kan enkelt översätta dina sidor till mer än 20 olika språk.
 2. Skapa webbplatser för alla typer av behov: Du kan välja mellan en mängd olika mallar som täcker alla möjliga behov, och alla dessa mallar kan anpassas. Det är bara att lägga till, ta bort eller flytta runt de delar du behöver. Det är lätt att redigera mallen så att du får en mer personlig och snyggare blogg.
 3. Smarta funktioner som kontaktformulär, nyhetsbrev och funktionalitet för att dela till sociala medier. Integrera med Google Maps eller Youtube.
 4. Mobilvänlig layout: Din hemsida ser lika bra ut oavsett om besökarna använder en mobil eller en bärbar dator för att komma åt din webbplats/tjänster. 

Detta kan låta självklart, men faktum är att det kan vara ganska komplicerat om du till exempel bygger en WordPress-hemsida. Med Webnode är dock alla mallar redan mobilanpassade. (Du kan göra manuella justeringar, men du behöver inte göra det.)

 1. Du får en gratis domän som gäller det första året (gäller inte för gratispaketet).
 2. Snabb och enkel bildredigering. Du får ett brett utbud av estetiska tjänster. Du kan till exempel ändra färgerna på dina bilder med hjälp av filter eller så kallade “overlays”. På samma sätt kan du enkelt ändra och anpassa bakgrunden till dina bilder.
 3. Funktioner för att lägga till en egen e-handelsbutik. Om du senare vill utöka din hemsida med en webbshop är det otroligt enkelt att göra det. Alla dessa funktioner är redan tillgängliga för Webnode-användare, och du behöver inte söka på internet för att lära dig hur man gör.

Nackdelar:

 1. Endast underdomäner: För att få en huvuddomän måste du uppgradera till ett betalpaket (ca 35 SEK/månad). När du testar systemet kostnadsfritt får du en subdomän. Detta innebär att din URL kommer att se ut så här: www.yoursite.webnode.com.

Många väljer att uppgradera till ett av betalpaketen för att få en egen domän (utan Webnode i namnet), men för enklare behov spelar det ingen roll att det står “Webnode” i din URL. (Det är ändå bra att ha i åtanke innan du registrerar dig)

 1. Gratisanvändare har inte tillgång till säkerhetskopiering. Som gratisanvändare kan du inte ta säkerhetskopior av din hemsida. 

Detta är lite olyckligt eftersom det är nybörjare som behöver en automatisk säkerhetskopiering av sina hemsidor om något går fel. Säkerhetskopiering är en bra funktion för att kunna återställa förlorad information.

2. Både för proffs och nybörjare utan erfarenhet

Plattformen är utformad så att vem som helst enkelt kan bygga en hemsida eller blogg. Den innehåller också en funktion för att starta en webbshop med Webnode (men e-handelsfunktionen ingår inte i den kostnadsfria versionen).

Plattformen är en perfekt tjänst för nybörjare. Tjänsten innehåller allt på ett och samma ställe och inkluderar: webbhotell, CMS (Content Management System), hemsideprogram, SSL, domänregistrering, e-handelsmodul, applikationer osv. 

Det är därför lätt att komma igång och du behöver inte lägga tid på att ta reda på vilket webbhotell eller vilket CMS du behöver. Allt ingår redan i tjänsten, så du kan börja bygga din hemsida direkt.

 logo

Skapa din egen webbplats, gratis och enkelt!

Webnode låter dig bygga en fin hemsida eller blogg och du kan komma igång snabbt. Liksom många andra populära hemsideprogram har Webnode en drag-och-släpp-funktion. På så sätt kan du enkelt anpassa hemsidan efter dina egna önskemål. Du kan dra in text, bilder eller vad du vill, ändra typsnitt, färger, lägga till visuella animationer och mycket mer.

När vi säger att systemet är lämpligt för “nybörjare” kan det tolkas som att plattformen inte är lika bra som andra jämförbara system på marknaden. Men det som är lämpligt för en användare är inte nödvändigtvis lämpligt för en annan. Vad som är “bra” eller “dåligt” är en subjektiv definitionsfråga. Webnode är faktiskt inte bara till för nybörjare. Plattformen är faktiskt kanske ännu mer populär bland mer avancerade användare, företag och digitala marknadsförare mm.

Anledningen till att många nybörjare använder plattformen är att du som användare får tillräckligt med grundläggande funktionalitet utan att behöva betala för det. En nybörjare behöver inte lika mycket funktionalitet, bandbredd eller ledigt utrymme, och då kan den kostnadsfria tjänsten vara ett bra alternativ.

Att låta användarna testa systemet utan att betala är ett smart sätt att locka nya användare och marknadsföra Webnodes tjänster. Men Webnode har också fler professionella användare som bygger större webbplatser med många sidor, och som därför har andra krav än nykomlingar och betalar för att få tillgång till mer utrymme, bandbredd, funktionalitet osv. Användare som betalar för premiumtjänster kompenserar alltså för kostnaden att låta användare använda delar av tjänsten kostnadsfritt.

3. Vilken typ av hemsidor är den här plattformen lämplig för?

Webnode har många olika designer att välja mellan. Några av de mest populära designmallar som detta system lämpar sig för är:

 • Personliga hemsidor: Det finns många mallar som passar för mer personliga hemsidor. Det kan handla om allt från professionella konsulthemsidor (se nedan) till bloggar och mer personliga hemsidor för att presentera t.ex. en person. 

Plattformen är också ett populärt alternativ för utformning av portföljsidor (lämplig för t.ex. frilansare eller för personer som vill nå ut med sina bilder eller rapporter, nyhetssändningar, podcasts och andra medier).

 • Företagshemsidor: Lämpliga för restauranger, kaféer, fitnesscenter, yogastudior, butiker, grossister etc. Både stora företag och nystartade företag kan dra nytta av att använda Webnode för att skapa en professionell webbplats. 

Många mallar har ett försäljningsalternativ – du kan lägga till “call to action”-knappar på strategiska ställen på din hemsida för att öka chansen att komma i kontakt med dina kunder och besökare på din webbplats. 

Naturligtvis får du också inbyggda funktioner för att lägga till kontaktformulär, prenumerationsknappar osv.

 • Evenemangs- och bröllopshemsidor: Webnode har den bästa layouten för bröllopshemsidor av de plattformar vi har övervägt. De har flera genomtänkta mallar att välja mellan för bröllop. Läs mer här vad du bör tänka på för att skapa en bröllopshemsida.
 • Konsultföretagshemsidor: Är du kanske din egen företagare eller konsult utan något annat jobb? Det finns också många mallar att välja mellan för det. Kolla även in Wix som har bra mallar för konsulter.
 • Hemsidor för bostadsrättsföreningar, idrottsklubbar eller föreningar: Här har du till exempel funktionellt stöd för att hantera fler användare, och lösenordsskyddad inloggning.

Bygg en hemsida kostnadsfritt innan du bestämmer dig

Du kan testa den kostnadsfria versionen och skapa en enkel hemsida, men om du planerar att skapa en större webbplats för ett företag eller bygga en egen webbshop med plattformen bör du räkna med att betala för premiumtjänster efteråt. Gratisversionen är bra om du bara vill bygga en liten hemsida eller blogg, men för större webbplatser och företagssajter räcker den här versionen inte till.

Naturligtvis får du begränsat utrymme och hastighet för den kostnadsfria tjänsten, men för att vara en gratisversion är den tillräckligt bra för en enkel hemsida eller blogg. (Observera att den kostnadsfria tjänsten bara ger dig en så kallad subdomän).

Vi rekommenderar att du börjar med att testa gratisversionen. Du kan alltid uppgradera din hemsida vid ett senare tillfälle för att kvalificera dig för premiumtjänster. Du kan också avsluta din prenumeration om du av någon anledning inte gillar plattformen eller om du inte vill fortsätta med din hemsida.

Oavsett vad du vill uppnå med din hemsida kan du testa utan kostnad för att komma igång och enkelt uppgradera till ett bättre servicepaket vid ett senare tillfälle.

En fördel med premiumtjänsterna är att du får din egen domän.

Oavsett om du bygger din hemsida för ett mer professionellt behov eller om du väljer att bara använda Webnodes gratistjänst behöver du inte slösa pengar i onödan. Webnodes betaltjänster är bland de billigaste på marknaden.

 logo

Skapa din egen webbplats, gratis och enkelt!

Du behöver alltså inte använda en dyr byrå. För att skapa din egen hemsida behöver du inte ha någon teknisk expertis eller tidigare erfarenhet. Webnode är användarvänligt och du kommer snabbt att förstå hur du ska göra.

Vilka andra plattformar finns det att välja mellan?

Det finns några andra internationella tjänster som är väldigt lika Webnode. Webnode, Weebly och Wix erbjuder alla kostnadsfria alternativ. Men skulle kunna säga att Webnode är bättre för att bygga hemsidor (företags- eller privata webbplatser), medan Wix är bättre för e-handel (om du främst vill bygga en webbshop rekommenderar vi Shopify som det bästa alternativet i Sverige).

Weebly ligger lite mitt emellan Wix och Webnode; det är en bra plattform, men inte lika bra på designfunktionalitet eller onlineshopping som Wix eller Webnode.

4. Hur bra är plattformens funktionalitet för e-handel?

Som vi nämnde tidigare har Webnode även en e-handelstjänst. Denna tjänst är inte gratis och är definitivt bra, dock inte den bästa på marknaden.

Det kan dock finnas skäl att använda Webnodes e-handelstjänst om du skapar en hemsida eller en blogg och sedan bestämmer dig för att sälja produkter på din hemsida.

Om du i första hand vill skapa en webbshop bör du kolla in Shopify. Det är en av världens ledande e-handelsplattformar och även en av de bästa plattformarna i Sverige. Här kan du läsa om vad du behöver veta innan du testar Shopify i Sverige.

5. Sökmotoroptimering – SEO

Oavsett vilken plattform du väljer för din hemsida, blogg eller webbshop bör du se till att plattformen har stöd för sökoptimering. 

Om du inte gör det så går du helt enkelt inte att hitta. 

Sökoptimering är något som har blivit allt viktigare när man väljer plattform. 

Det är dock få plattformar som erbjuder bra stöd i allmänhet. Webnode ligger också i framkant när det gäller bra sökoptimering.

De mest grundläggande parametrarna är följande:

 • Din hemsida kommer att optimeras för mobiler. Webnode ligger i framkant och är kanske den tjänst som bäst har tagit till sig användarnas krav på sökoptimering av sina webbplatser på Google.
 • Du får funktionellt stöd för att lägga till SEO-optimerade titlar (SEO-titel) och så kallade metadata (Metatext eller metadata är den beskrivande text som visas på Google när människor söker på internet).
 • Bra laddningstider. Om du väljer en plattform som har dåliga laddningstider kommer det att påverka din hemsida negativt ur ett sökoptimeringsperspektiv. Webnode har god täckning och bra laddningstider i Sverige.

6. Mallar för Webnode.se

Design och layout är Webnodes främsta fördelar. Som användare har du tillgång till ett stort urval av färdiga mallar med olika inställningar.

Eftersom plattformen har funnits på marknaden länge har det funnits gott om tid att utveckla och förbättra mallar för alla möjliga behov.

Det bör dock noteras att det är svårt att ändra designmallen vid ett senare tillfälle. Vi rekommenderar därför att du tänker efter extra noga  innan du bestämmer dig för vilken mall som är lämplig för den hemsida du vill skapa. På så sätt behöver du inte oroa dig för att byta mall senare.

Det finns hundratals mallar att välja mellan. Inom en typkategori finns det också flera alternativ att välja mellan. Du behöver inte oroa dig för att din hemsida ska se ut som någon annans webbplats eller blogg. Om du till exempel vill blogga om “mode och skönhet” finns det flera mallar att välja mellan för att passa ditt syfte. Dessutom kommer din blogg eller hemsida att se helt unik ut när du har anpassat den med dina egna färger, bilder, typsnitt osv.

Alla mallar som du kan välja mellan är mobilanpassade, så du behöver inte göra några manuella justeringar för att din hemsida ska uppfattas som professionell, även för mobilanvändare. (Du kan också anpassa och skapa egna anpassningar med hjälp av CSS-kod.)

Sammanfattning

 • Webnode är en av världens ledande hemsideprogram med verksamhet och användare i hundratals länder världen över.
 • Vi rekommenderar Webnode som den bästa plattformen för nybörjare.
 • I princip behövs inga förkunskaper om Webnode. Du kan snabbt registrera dig som användare. Dessutom kan plattformen användas kostnadsfritt (med vissa begränsningar).
 • Webnode levereras med färdiga mallar som är baserade på specifika behov. Om du vill välja en design som passar dina behov kan du dra in block med bilder, text och animationer enligt din smak.

Innan du registrerar dig för ett kostnadsfritt konto hos Webnode måste du försäkra dig om att det finns lämpliga mallar för den typ av webbplats du vill skapa. Här hittar du olika mallar att välja mellan.

 • Du kan skapa olika typer av hemsidor med Webnode, och systemet har även en integrerad modul för e-handel. 

Webnode är dock inte det bästa alternativet på marknaden för de som i första hand är ute efter att skapa en webbshop. Då bör du överväga till exempel Shopifys e-handelsplattform.

Webnode är hur som helst den bästa plattformen för att skapa till exempel:

 • Företagshemsidor
 • Personliga hemsidor eller bloggar
 • Restauranghemsidor (kaféer, etc.)
 • Evenemangs- och bröllopshemsidor
 • Hemsidor för konsulttjänster
 • Hemsidor för bostadsrättsföreningar, idrottsklubbar eller föreningar
 • Webnode kan användas kostnadsfritt. Först väljer du en lämplig mall för den typ av hemsida du vill bygga.

För att registrera dig behöver du inte uppge ditt kreditkortsnummer eller annan känslig information. Det går snabbt att komma igång, och du kan till och med ta bort ditt användarkonto om du inte vill fortsätta använda plattformen. Här kan du testa Webnode kostnadsfritt.

Ofta ställda frågor om webnode recension

Vad är fördelarna med att använda Webnode för att skapa en webbplats?

Fördelarna med att använda Webnode för att skapa en webbplats inkluderar enkelhet, användarvänlighet, flexibilitet, funktioner för SEO och e-handel, samt ett stort urval av teman och mallar.

Kan man använda Webnode för att skapa en e-handelswebbplats?

Ja, det är möjligt att använda Webnode för att skapa en e-handelswebbplats. Webnode erbjuder verktyg för att lägga till produkter, hantera order och acceptera betalningar.

Hur användarvänlig är Webnode?

Webnode är känt för sin enkla och intuitiva användargränssnitt, inklusive drag-och-släpp-funktionalitet för att bygga webbplatser utan kodning. Många användare uppskattar den enkla och tillgängliga gränssnittet för att skapa och uppdatera sin webbplats.

Finns det begränsningar för vad man kan göra med sin webbplats när man använder Webnode?

Webnode erbjuder en mängd verktyg och funktioner för att skapa och anpassa sin webbplats, men det finns vissa begränsningar för vad man kan göra, särskilt när det gäller kodning och avancerade anpassningsalternativ. Användare bör överväga sina specifika behov och krav innan de väljer att använda Webnode som sin webbtjänst.