Webnode vs. Squarespace: Vilket hemsideprogram är bäst?

Skriven av

Axel

Publicerad

Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Ett hemsideprogram är ofta det första steget mot en professionell hemsida, men vilken ska du välja för ditt projekt? Det är en fråga som många har ställt sig, men svaret kan vara svårt att hitta. Under de senaste åren har det funnits otaliga lösningar som låter dig bygga en snygg hemsida, men vilken är den bästa?

I den här artikeln har vi lyft fram två starka kandidater, nämligen Webnode och Squarespace för en jämförelse. Under hela artikeln har vi jämfört de två på en rad olika punkter så att du lättare kan se vilken som är bäst för ditt kommande projekt. För även om både Webnode och Squarespace är utmärkta tjänster levererar de på olika punkter. 

Undrar du vilken som är bäst för ditt projekt? Läs då vidare nu!

Webnode vs. Squarespace: En snabb jämförelse

Har du inte tid att läsa hela vår jämförelse? Det gör inget, för vi har gjort en snabb sammanfattning med de viktigaste punkterna nedan. 

KategoriWebnodeSquarespace
AnvändarvänlighetWebnode erbjuder en otroligt enkel tjänst där du kan prova många saker gratis. Med hjälp av drag-och-släpp-element kan du anpassa olika mallar precis som du vill. Squarespace-mallarna är skräddarsydda för dem som vill få igång en hemsida snabbt och enkelt. Den är lite mindre flexibel än Webnode, men resultatet är ändå utmärkt.
Design och anpassningWebnode erbjuder mer än 200 olika högkvalitativa och anpassningsbara mallar. Välj den kategori du vill ha och få igång din hemsida snabbt och enkelt. Squarespace-mallarna är detaljerade redan från början och är gjorda för designers med kvalitet i åtanke. Du kan snabbt och enkelt skapa en snygg hemsida med gott om utrymme för anpassning på vägen.
Applikationer och tilläggWebnode är kompatibelt med de flesta Google-tillägg och även med några egna tillägg som anpassats för plattformen. Utbudet är visserligen begränsat jämfört med konkurrenterna, men du kan utan problem skaffa dig de flesta viktiga funktionerna. 
Squarespace är kompatibelt med cirka 20 tillägg från tredjepartsutvecklare, vilket gör det möjligt att lägga till en rad olika funktioner till din hemsida. De har också ett antal egna tillägg och funktioner som gör det möjligt att skapa formulär, inloggningar och liknande för din hemsida.
eCommerceWebnode erbjuder en komplett backend för webbshoppar som låter dig hantera allt från produktval och prissättning till lager, frakt och betalningslösningar. Detta ingår i din prenumeration och kan konfigureras på några minuter.Squarespaces egen modul för webbshoppar är lite mer komplicerad att installera, men kan integreras med fler kanaler än Webnode. När du väl har den på plats kan du snabbt och enkelt sälja produkter i ett antal olika kanaler.
BloggningWebnode har en enkel redigerare som gör att du kan utforma eleganta inlägg och publicera dem direkt på din blogg. Här kan du enkelt integrera olika medier som videor, bilder och layouter. Squarespace är för dig som vill ha full kreativ frihet att utforma dina inlägg. Här kan du ändra utseendet, integrera medier och allt annat du vill ha precis som du vill ha det. Detta ger unika inlägg som du kan publicera direkt på din blogg.
SEOWebnode ger dig tillgång till flera smarta SEO-verktyg för att genomföra din strategi. Du kan ändra taggar, meta och en rad andra kriterier för att få de resultat du vill ha på lång sikt. Squarespace har några enkla verktyg för SEO, men är tyvärr inte särskilt bra här. Du kan ändra det mest grundläggande, men utöver det kan det vara svårt att få de bästa resultaten.
Löpande underhållWebnode är en komplett lösning som uppdateras automatiskt för att säkerställa hög användarvänlighet. Du behöver inte oroa dig för säkerhetskopior, uppdatering av tillägg och liknande eftersom allt körs på autopilot.Squarespace är integrerat med ett antal tredjepartsutvecklare, vilket innebär att du regelbundet måste uppdatera delar av hemsidan. Det är fortfarande en måttlig mängd underhåll, men något mer än med Webnode.
KundtjänstWebnode erbjuder kundsupport via e-post eller via telefon för Premium-prenumeranter. Dessutom har de ett brett utbud av artiklar och handledningar för att besvara de flesta frågor på vägen. Squarespace har ett stort hjälpcenter som ger dig tillgång till både kundsupport och ett omfattande forum. Du kan också kontakta företaget direkt, men det finns en väntetid ibland. Därför kan det vara bättre att prova forumet och hjälpartiklarna.
PrisWebnode har en snygg struktur för sina prenumerationer, som är uppdelade i fyra planer. Dessa kostar mellan 40 och 205,- per månad och innehåller ett antal olika funktioner.Squarespace har en enkel modell som är uppdelad i fyra olika planer. Två är för hemsideprogram, medan två är för dem som vill ha ett hemsideprogram med en webbshopsmodul. Du kan alltså enkelt utöka till det paket du behöver. 
Är du redo att komma igång?Prova Webnode nuProva Squarespace nu

Var får du mest valuta för pengarna?

Detta är kanske den svåraste frågan när det gäller Webnode Vs. Squarespace. Båda erbjuder utmärkt värde för pengarna, men det beror på vad du letar efter. Webnode är en otroligt enkel webbplatsbyggare som erbjuder en rad enkla designer som fungerar för de flesta. Squarespace, å andra sidan, är förmodligen mer lämpat för designers med ett riktigt öga för detaljer. 

Ur ett nybörjarperspektiv skulle vi säga att Webnode är det bästa alternativet för de flesta. Det erbjuder ett mycket större urval av mallar, vilket gör det otroligt enkelt att skapa en professionell hemsida. Dessutom kan du snabbt och enkelt redigera den med hjälp av deras editor, som tar dig genom hela processen steg för steg. 

Vilken plattform är mest användarvänlig?

När det gäller användarvänlighet råder det ingen tvekan om att båda plattformarna är skapade för att hjälpa dig att designa en hemsida snabbt och enkelt. Båda plattformarna har en steg-för-steg-procedur som tar dig genom hela processen på ett begripligt sätt. Allt du behöver göra är att skapa den design du vill ha och hemsideprogrammet gör resten av arbetet

Med det sagt är Squarespace lite mer intuitivt när det gäller kontrollpanelen och liknande funktioner. Här får du en fullständig översikt över din webbplats, analyser och mycket mer på en och samma sida. Detta kan vara användbart när du inte har så mycket erfarenhet av webbutveckling. 

Utseende och anpassning

När det gäller utseende råder det ingen tvekan om att Squarespace är det överlägsna hemsideprogrammet. Här kan du anpassa alla element du vill, medan Webnode tvingar användarna att hålla sig inom ramarna. Om du vill skapa något unikt är det därför bättre att använda Squarespace än Webnode för tillfället. 

Med det sagt erbjuder Webnode betydligt fler mallar än Squarespace. I skrivande stund har Webnode omkring 200 mallar som ingår i sin tjänst, medan Squarespace närmar sig 100 i sitt urval. Det är därför troligare att du hittar något som du kan arbeta med hos Webnode. 

Appar och tillägg

Webnode har en marknadsplats med program och tillägg som gör det enkelt att lägga till olika funktioner till din hemsida. De flesta utvecklas internt, medan Squarespace har ett urval av cirka 20 tillägg som främst kommer från kompatibilitet med externa utvecklare. Detta innebär lite mer underhåll, men du kan ändå lägga till de flesta moderna funktioner som en webbplats bör ha. 

Webbshoppar

Båda plattformarna har en utmärkt modul för webbshoppar, men Squarespace gör det möjligt att bygga mer visuellt attraktiva nätbutiker. Med Webnode får du snabbt intrycket av en standardiserad nätbutik, vilket kan göra det lite svårare att sticka ut från konkurrenterna. Det är dock värt att notera att Webnodes SEO-verktyg är mycket bättre än Squarespace, vilket kan göra det lättare att bygga organisk trafik till en webbshopmed Webnode. Detta är något att tänka på om du planerar för en liten annonsbudget. 

Sammanfattning

Både Webnode och Squarespace ger tillgång till omfattande hemsideprogram, men användningsområdena varierar något. Webnode är förmodligen det enklaste alternativet för nybörjare, medan Squarespace erbjuder bättre visuella resultat. Detta beror på att du har tillgång till något mer detaljerade designverktyg och en bredare canvas att arbeta med. För din hemsida innebär detta att du kan skapa något helt unikt när du använder Squarespaces editor.