Webnode vs. WordPress: Vilket hemsideprogram är bäst?

Skriven av

Axel

Publicerad

Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

När du skapar din första webbplats stöter många på lösningar som Webnode och WordPress, men vilken av dessa är bäst för ditt projekt? Det kan vara svårt att avgöra detta när du inte har skapat en webbplats – eller testat ett sådant verktyg tidigare, vilket är anledningen till att vi har tagit fram den här jämförelsen.

Här har vi tittat på Webnode vs WordPress för att ta reda på vilken plattform du bör välja när du skapar din egen webbplats. Det råder ingen tvekan om att båda plattformarna erbjuder en rad praktiska funktioner, men det betyder inte att de är lika lämpliga för nybörjare. Därför har vi skapat en lång lista med kriterier som hjälper dig att avgöra vilken du ska prova för ditt nästa projekt.

Är du redo att skapa en hemsida för ditt projekt? Då har du kommit till rätt ställe!

Webnode vs. WordPress: En snabb jämförelse

Ibland vill du gärna komma igång och har kanske inte tid att läsa hela vår jämförelse. Därför har vi sammanfattat de viktigaste punkterna som du bör notera nedan. 

KategoriWebnodeWordPress
AnvändarvänlighetWebnode är utan tvekan en lättanvänd plattform som är särskilt utformad för nybörjare. Använd färdiga mallar och dra-och-släpp-element för att skapa en professionell hemsida. WordPress är mycket mer flexibelt än Webnode, men för att skapa en professionell hemsida krävs viss expertis. Detta kan ofta innebära att man måste anlita någon som gör en del av arbetet.
Design och anpassningWebnode erbjuder hundratals färdiga mallar som du enkelt kan anpassa som du vill. Dessa laddas automatiskt in i redigeraren och kan användas omedelbart.WordPress har ett nästan obegränsat utbud av mallar och teman, men de flesta måste köpas innan du kan använda dem. Det kan därför finnas vissa kostnader förknippade med utseendet och känslan på din hemsida.
Applikationer och tilläggWebnode ger dig tillgång till en rad program som utvecklats internt och av tredje part och som är särskilt optimerade för deras plattform.WordPress har miljontals tillägg tillgängliga på sin hemsida, men många av dem kommer från okontrollerade utvecklare av öppen källkod.
eCommerceWebnode har ett enkelt tillägg som gör att du kan lägga till en webbshop på din hemsida med en fullständig backend för enkel hantering av din onlinebutik.WordPress har ingen särskild funktion för webbshoppar, men populära tillägg som WooCommerce och BigCommerce kan skapa professionella webbshoppar kostnadsfritt.
BloggningWebnode har en enkel editor som gör att du kan skapa blogginlägg för din hemsida, men den är lite förenklad jämfört med WordPress-verktygen.WordPress är den ledande lösningen för att skapa en professionell blogg. Här får du ett fullfjädrad CMS som har alla funktioner för anpassade inlägg i exakt den stil du vill ha.
SEOWebnode låter dig ändra meta, titlar, beskrivningar och all text för att förbättra din synlighet i sökmotorerna.WordPress kräver att du utökar din hemsida med en tjänst som Yoast innan du kan få tillgång till samma SEO-verktyg som Webnode erbjuder.
Löpande underhållWebnode är en sluten plattform, vilket innebär att företaget självt sköter allt underhåll. För dig som skapar en hemsida innebär detta minimala underhållsuppgifter.WordPress är en öppen källkod, så du ansvarar själv för att underhålla din hemsida. Det innebär att du måste ta hand om uppdateringar, säkerhetskopior och andra saker själv. Det finns vissa tjänster för detta, men det kommer att finnas kostnader förknippade med dessa.
KundtjänstWebnode erbjuder kundsupport via telefon och e-post för sina betalande kunder. De har också ett stort kunskapscenter för dem som vill försöka felsöka på egen hand.WordPress är en öppen källkod, så det finns inget företag bakom deras tjänst. Du måste därför göra din egen felsökning eller använda olika forum om du vill be någon om råd.
PrisWebnode har en enkel prismodell som är uppdelad i fyra olika abonnemang. Detta säkerställer att du snabbt och enkelt kan uppgradera till ditt önskade abonnemang på vägen.WordPress i sig är helt gratis, men det finns kostnader för hosting, domän, design och tillägg som ofta kan uppgå till ett par hundra dollar i månaden.
Är du redo att komma igång?Prova Webnode nuProva WordPress nu

Var får du mest valuta för pengarna?

Många kommer att dra slutsatsen att WordPress ger mest valuta för pengarna eftersom det är gratis att använda. Det är dock viktigt att komma ihåg att du måste räkna in kostnaderna för hosting, domän, design och eventuella tillägg som du vill lägga till på din hemsida. Just det faktum att du måste lägga till ett antal tjänster från tredje part gör det svårt att beräkna slutpriset för en WordPress-hemsida

Om du väljer ett hemsideprogram som Webnode får du dock allting inkluderat i ditt månadspris. Detta ger dig en tydlig bild av vad du betalar för, samt vad du kan förvänta dig i form av funktionalitet för din prenumeration. Du kan inte bara uppgradera när du vill ha mer funktionalitet, utan du hittar allt på en och samma plattform. 

Vilken plattform är mest användarvänlig?

I dagsläget råder det ingen tvekan om att Webnode är det mest användarvänliga alternativet. Denna plattform är utformad för nybörjare som vill skapa sin första hemsida snabbt och enkelt. WordPress erbjuder visserligen mycket mer funktionalitet, men den har också en mycket snävare inlärningskurva. 

Om du ska skapa din första webbplats rekommenderar vi att du börjar med Webnode. Detta är en enkel drag-and-drop-lösning som redan är integrerad med all funktionalitet du behöver. Du behöver inte lära dig mycket om HTML, CSS och olika widgets för att få din hemsida rullande. 

Utseende och anpassning

Webnode ger dig tillgång till en rad mallar som enkelt kan anpassas för att passa dina behov. Detta innebär vissa begränsningar när det gäller var du kan placera element, men de flesta kommer att kunna skapa en snygg hemsida utan alltför mycket krångel. WordPress å andra sidan erbjuder full designflexibilitet, men kräver att du kan koda din egen webbplats från grunden. 

Om du bara vill ha en snabb och enkel webbplats för ditt nästa projekt är det bäst att använda en mall från Webnode i stället för att börja med en WordPress-webbplats. Om du däremot vill ha en långsiktig webbplats för professionellt bruk kan det vara värt att överväga tiden och kostnaden för att sätta upp en WordPress-webbplats med en professionell designer. 

Appar och tillägg

När du skapar en hemsida är det viktigt att du kan lägga till de funktioner du vill ha. Detta görs ofta genom tillägg som kan installeras på din hemsida. Webnode erbjuder ett litet urval av allmänna tillägg, men det är ingenting jämfört med det urval du kan hitta i WordPress. 

Anledningen till detta är att WordPress är en plattform med öppen källkod, vilket innebär att alla utvecklare kan ladda upp sina egna tillägg till plattformen. Webnode, å andra sidan, godkänner endast ansökningar från ett litet urval av utvecklare som stöds av företaget. WordPress går alltså ut med en klar seger när det gäller tillägg och applikationer som finns tillgängliga på deras webbplats. 

Webbshoppar

Ofta kan du vilja lägga till en webbshop när din hemsida får mer trafik. Det är viktigt att veta att ditt CMS-system kan göra detta utan större förändringar. I Webnodes fall kan detta göras genom att uppgradera till ett av abonnemangen där en webbshop ingår i priset. Då kan du snabbt och enkelt lägga till detta på din hemsida utan mer hokus pokus. 

WordPress däremot kräver att du lägger till ett tillägg som BigCommerce eller WooCommerce för att få samma funktionalitet. Med det sagt kommer dessa att vara kompatibla med en rad olika teman, så du kan verkligen skapa en snygg webbshop. Därför går vi för en delad seger när det gäller nätbutiker eftersom båda erbjuder ett bra alternativ för detta.

Sammanfattning

I den här artikeln har vi jämfört de två populära hemsideprogrammen WordPress och Webnode för att ta reda på vilken som är bäst lämpad för nya projekt. Det råder ingen tvekan om att WordPress kan vara ett bra val för långsiktiga företag, men om du bara vill ha en enkel hemsida för ditt projekt råder det ingen tvekan om att Webnode är det bästa alternativet för detta idag. Webnode är både användarvänligt och kostnadseffektivt, så du kan snabbt få igång en solid webbplats utan att behöva anlita professionell hjälp.