Wix-hemsida: Recension med råd och erfarenheter (2024)

Skriven av

Axel

Publicerad

Wix-hemsida
Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Wix är ett program för hemsidor och har en egen modul för webbshopsintegrering.

Plattformen skapades redan 2006 och används idag av fler än hundratusen hemsidor i över 200 länder runt om i världen.

Eftersom Wix är representerat över hela världen har de investerat i datacenter på olika kontinenter. På så sätt kan data och hemsidor laddas snabbt, oavsett var du som användare befinner dig.

star icon

Priser från: Gratis – $35/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

9.5

Vår bedömning

Fördelar

 • star iconVäldigt bra för nybörjare
 • star iconStort utbud av abonnemang
 • star iconStöd för webbshoppar
 • star iconMånga bra mallar
 • star iconBra tillägg

Nackdelar

 • star iconNågot begränsande för mycket stora sidor
 • star iconNågra av verktygen är lite komplicerade

I dag har företaget servrar i flera olika datacenter i bland annat Tyskland, Litauen, Ukraina, USA, Brasilien och Israel.

Plattformen kan beskrivas som en helhetslösning där du som användare har tillgång till allt på ett och samma ställe (domäner, designmallar, SSL, webbhotell etc.) Det finns nu flera liknande hemsideprogram på marknaden, men Wix är ett av de största.

Om du vill starta en egen blogg eller webbplats, men inte är säker på hur du ska komma igång eller bara vill ha en enkel lösning med krav på tekniska problem – vil Wix vara ett utmärkt alternativ. 

Vår åsikt är fortfarande att Webnode är aningen bättre än Wix, men för dem som ska skapa sin första hemsida har detta inte stor betydelse. Webnode ger dig dock ett bättre urval av moderna designmallar och har vissa funktioner som vi saknar i Wix – Utöver detta är Webnode och Wix ändå väldigt lika varandra. (Läs mer om Webnode här)

I den här recensionen går vi igenom vad du bör veta om Wix innan du väljer ett hemsideprogram, samt tittar på några av de tidigare erfarenheter vi haft av Wix. Slutligen ska vi titta på några för- och nackdelar med Wix för dig som håller på att bygga en hemsida. 

Syftet med den här granskningen är att visa vilka den här plattformen är lämplig för.

Läs vidare om du letar efter ett enkelt system som redan används av hundratusentals användare över hela världen.

Här kan du testa Wix gratis utan förpliktelser för att uppgradera till deras premiumtjänster.

Läs också vår recension av Webnode som är det bästa hemsideprogrammet för svenska användare. Webnode kan användas kostnadsfritt och ger dig som användare fler fördelar än Wix.

#1 För vilka lämpar sig denna plattform?

För bloggare: Du får en egen blogg på en plattform som lämpar sig väl för både proffs och nybörjare. Naturligtvis är det också bra för att bygga “vanliga webbplatser”, men här kan Webnode vara ett bättre alternativ. 

För företagare: Lämpar sig förmodligen bäst för dem som är egenföretagare och vill bygga en hemsida som ser professionell ut (t.ex. en hemsida för konsultverksamhet, restaurang eller butik).

För nybörjare och hobbyprojekt: Bra för dem som snabbt vill starta en hemsida eller blogg för ett personligt projekt (hobbyverksamhet, idrottsförening osv.).

Komma igång

Fördelen med Wix är att du kan komma igång  med en relativt enkel hemsida för att sedan utöka den med önskade funktioner över tid. Som utgångspunkt täcker en Wix-hemsida de allra flestas behov, så du kan använda plattformen för både företagssidor och personliga hemsidor eller bloggar.

Wix är en komplett lösning som är populär bland både nybörjare och professionella designers. 

Många mindre företag väljer att bygga sin hemsida med denna plattform. Wix plattform kan dock lämpa sig bättre för dem som vill starta en blogg än för till exempel företagssidor. Wix är en fantastisk bloggplattform med bra designfunktioner och funktionellt stöd för bloggare.

För personliga sidor och företagssidor kan Wix-konkurrenten Webnode erbjuda en bättre plattform. Även om Wix har en mycket användarvänlig plattform får du lite mer valuta för pengarna med Webnode. Som tur är är det kostnadsfritt att prova båda plattformarna, vilket innebär att du enkelt kan testa dem och se vilken du gillar bäst. 

Wix har länge fokuserat på att kunna skapa en professionell design utan någon tidigare kunskap om webbdesign. På denna punkt levererar de absolut och deras plattform är mycket användarvänlig att använda. Detta beror till stor del på de enkla drag-och-släpp-verktyg som används när du bygger din hemsida.

Wix har också utvecklat en e-handelsfunktion som skiljer sig från andra system på marknaden. Webbshoppen är ett av de billigaste alternativen på marknaden och förmodligen den tjänst som ligger i framkant när det gäller användarvänlighet.

Det paket för onlinehandel som Wix erbjuder riktar sig till alla som vill sälja produkter och tjänster online. En förklaring till varför plattformen har ökat i popularitet bland webmasters är att användarna slipper stöta på tekniska problem.

Så om du vill bygga en hemsida (eller blogg) är Wix en av de billigaste tjänsterna att använda. Den är också i topp när det gäller design och estetik. Som användare behöver du inte ha några kunskaper om HTML eller CSS-kodning etc.

Om du i första hand letar efter en plattform för att starta en egen webbutik är Wix ofta det bästa alternativet för dig. 

 logo

Wix är plattformen vi rekommenderar till de allra flesta!

Wix är inte lika avancerad som många andra e-handelstjänster på marknaden. Detta behöver inte vara en nackdel, men om du tänker starta en webbshop snarare än en blogg finns det bättre alternativ utanför Wix-plattformen. Om du bara vill utöka din blogg med möjligheten att sälja produkter kan Wix e-handelsmodul vara en bra utgångspunkt. 

Om du först och främst vill använda en e-handelsplattform, rekommenderar vi Shopify som är en av de mest flexibla plattformarna för försäljning på nätet.

Precis som Wix är Shopify en väldigt enkel plattform att använda, men den är bättre lämpad för webbshoppar än vad Wix är. Shopify erbjuder olika paket för nystartade företag och små och medelstora företag, så kostnadsmässigt är det ett bra alternativ.

En av de saker som Wix har blivit populärt för är möjligheten att vem som helst att skapa en hemsida eller en förenklad webbshop till en mycket låg kostnad. De har också utvecklat sin plattform enormt under de senaste åren, vilket har gett ökat förtroende från kunderna. 

Plattformen ger också tillgång till ett brett utbud av funktioner via Wix App Market, så du kan enkelt installera de tillägg du vill ha på din webbplats. 

Du kan också lyckas få ett mer professionellt utseende utan att behöva kunna koda, något som många av de mer avancerade tjänsterna kräver. Bland de mer avancerade plattformarna rekommenderar vi till exempel WooCommerce och Shopify.

#2 Fördelar och nackdelar med Wix.com i Sverige

Fördelar:

 • Flexibelt system som är lätt att använda.
 • E-handelsmodulen är väl anpassad till Sverige (språk, valuta, moms etc.)
 • Snabba laddningstider, oavsett var dina kunder befinner sig. (En webbshop som laddas långsamt kan få förödande konsekvenser)
 • Kostnadsfritt – Du kan använda plattformen utan både kostnad och förpliktelser. Om du bestämmer dig för att uppgradera dig till premiumanvändare kostar det cirka 19 kronor i månaden för de billigaste prisplanerna.
 • Automatisk säkerhetskopiering – ingen risk att förlora allt arbete du lagt ner på din hemsida!
 • Snygg design – Få en snygg hemsida med hjälp av de olika mallar som Wix erbjuder sina användare.
 • Stort urval av designmallar (“teman”) att välja mellan (+ 300 mallar)
 • Bra teknisk kundservice! Du behöver aldrig oroa dig för tekniska problem, utan kontaktar bara deras kundtjänst när du har problem med din webbplats.
 • Skapa en gratis logotyp: Det finns systemstöd för att skapa egna appar och utforma en egen logotyp.
 • Modernt hjälpsystem för omedelbar hjälp när du bygger din hemsida via “ADI”: En automatiserad hjälpguide som hjälper dig att bygga din hemsida snabbare.
 • Stort urval av tillägg och gratisappar – Det är enkelt att lägga till fler funktioner till din hemsida. Om du till exempel vill inkludera funktioner som till exempel nyhetsbrev, onlinebokning, registreringsverktyg eller livechatt. Wix har alla funktioner du behöver.
 • Gratis e-postadress – Du kan enkelt skapa unika e-postkonton för dina hemsidor (ingår inte i gratispaketet).

Nackdelar:

 • Räkna med att du måste uppgradera till en premiumtjänst på lång sikt: som gratisanvändare finns det flera begränsningar. Du får till exempel inte tillgång till alla mallar och funktioner. Som gratisanvändare får du till exempel bara en så kallad subdomän: “dinwebbshop.wix.com”. Om du vill bli av med “Wix” i slutet av din nätverksadress måste du uppgradera till en premiumplan (ca. 40 SEK/mån).
 • Analysverktygen från Google Analytics är endast för betalande användare: Analytics är integrerat i plattformen för dig och som användare bör du kunna övervaka statistik om antalet besökare på din webbplats etc. Den här funktionen är endast tillgänglig för betalande kunder. Detta tycker vi är dåligt eftersom Analytics är en tjänst som Google tillhandahåller utan kostnad. (Till exempel får du det utan kostnad om du bygger din hemsida med WordPress eller ett annat CMS).
 • Designmallarna är inte utbytbara, vilket kan vara en stor nackdel för nybörjare. Om du vill ändra mallen senare måste du börja om från början eller överföra information manuellt från den gamla mallen till den nya.
 • Annonser visas på din hemsida: Om du skapar en hemsida utan att betala måste du visa annonser på din hemsida. Dessa annonser är faktiskt ganska diskreta, men om du vill skapa en professionell företagssajt eller liknande måste du räkna med att betala för att bli av med annonserna.

#3 Priser för olika servicepaket

En av de saker som har gjort Wix till en av de mest populära plattformarna är deras låga priser. Hur mycket kostar en Wix-hemsida? För att jämföra priserna bör du titta på vad du får för pengarna. Vad du vill skapa, samt vilka behov din hemsida har kommer här att spela en viktig roll.

 logo

Wix är plattformen vi rekommenderar till de allra flesta!

Om du vill bygga en enkel webbshop eller blogg är Wix förmodligen det alternativ som ger dig mest funktionalitet för pengarna. Tänk dock på att gratisversionen inte är tillräcklig i längden. Om du vill komma åt e-handelsmodulen i Wix måste du förmodligen uppgradera till ett bättre servicepaket. Åtminstone i det långa loppet.

När det gäller Wix webbshop finns det i huvudsak två typer av e-handelspaket att välja mellan: “VIP” och “E-handel”.

 1. E-handel är ett bra paket för nybörjare och ger användarna obegränsad bandbredd för cirka 150 kronor i månaden. Det gäller för båda typerna av e-handel.
 2. Med VIP-planen får du gratis domäner under det första året.

Om du vill bygga en enklare hemsida eller blogg kan du göra det ganska bra med gratisversionen.

Om du väljer att uppgradera till ett bättre servicepaket kan du dock räkna med ett pris på cirka 20 kr/mån för det billigaste paketet.

#4 Andra servicepaket för bloggar eller hemsidor

“Connect Domain” – Billigaste premiumpaketet:

För de som vill skaffa en egen domän, alltså inte (“www.dinhemsida.wix.com.”), kommer en uppgradering att vara nödvändig. Vi rekommenderar alltid att ha en anpassad URL, eftersom detta ger ett mer professionellt intryck och bättre placering i sökmotorerna.

Om du till exempel söker på “Stockholms bästa café” kommer du att märka att inget av resultaten som visas i google har “wix” i URL:en.

För att få din egen URL måste du uppgradera till “Connect domain”. Paketet kostar bara några dollar i månaden, men kommer med vissa begränsningar.

Då kommer till exempel annonser fortfarande visas på din “sajt” eller blogg.

Combo-paketet (Räkna med att uppgradera till Combo på lång sikt)

Detta paket visar inga annonser och du får både domän och mer bandbredd. Paketet ger dig det du behöver för en normalstor hemsida. Detta är perfekt om du vill bygga en vanlig hemsida eller blogg (utan annonser etc.).

Det finns dock begränsningar i lagringsutrymme med denna plan. Det innebär att du kan få problem om du planerar att ladda upp stora filer (som filmer, ljudfiler eller högupplösta bilder).

Unlimited

Det sista paketet, Unlimited, erbjuder stort lagringsutrymme och hög bandbredd, och är det paket som företag med största sannolikhet kommer att välja. Du får 10 GB lagringsutrymme, vilket borde räcka för att skapa en relativt stor företagshemsida.

Har plattformen funktionellt stöd för SEO?

Genom att skapa en egen hemsida har du möjlighet att synas över hela världen, men för att faktiskt göra det bör du använda ett system som ger dig grundläggande stöd för digital marknadsföring.

 logo

Wix är plattformen vi rekommenderar till de allra flesta!

De flesta som skapar en webbplats med ett hemsideprogram har ingen erfarenhet av SEO eller annan digital marknadsföring. Därför är det viktigt att välja ett system som åtminstone ser till att din hemsida optimeras enligt grundläggande SEO-tekniker.

Wix har en inbyggd funktion för sökoptimering. Du har till exempel möjlighet att ange vilken nisch eller målgrupp din hemsida riktar sig till. Du kan ange nyckelord i dina rubriker och koppla upp dig till andra marknadsföringskanaler, till exempel Instagram, Facebook, Linkedin, etc.

Bara genom att använda dessa enkla inställningar för nyckelord och nischer kan du göra stor skillnad. Funktionaliteten är en bidragande orsak till att jag brukar rekommendera plattformen för nybörjare i stället för WordPress eller andra hemsideprogram på marknaden.

Gratis logotyp med logo maker

Den här plattformen riktar sig till nybörjare och små startups. Därför erbjuder Wix ett antal kostnadsfria verktyg som du kan använda utöver själva hemsideprogrammet och e-handelsplattformen. 

En populär kostnadsfri funktion är Wix logo maker där du kan designa din egen logotyp. På så sätt får du en optimerad logotyp för användning på nätet, utan att behöva en stor designbudget.

Det går snabbt och enkelt att skapa en egen logotyp med hjälp av Wix logo maker, och resultatet blir förvånansvärt bra. Därför är det ett bra verktyg för till exempel egenföretagare som vill ge sitt företag ett professionellt utseende.

Detta är en bra utgångspunkt för startups, för du kan ändra profilen i ett senare skede när företaget har egna idéer.

Om du redan har en egen logotyp eller bestämmer dig för att beställa en professionell logotyp kan du naturligtvis ladda upp den till din hemsida via plattformen. Du är alltså inte skyldig att använda tjänsten för att skapa din egen logotyp.

Det är lätt att byta ut logotypen senare, vilket innebär att du kan börja med ett rimligt alternativ från Wix logo maker – och sedan ge företaget en make-over när du har råd att lägga pengar på en professionell design.

#5 Ett stort urval av designmallar

Oavsett om du startar en blogg, en webbshop eller bygger en företagshemsida är det första intrycket viktigt. De allra flesta som besöker din hemsida gör en subjektiv bedömning utifrån hur den ser ut.

Wix ger dig tillgång till cirka 80 kategorier med fler än 550 olika professionellt utformade teman eller designer. Med hjälp av dessa är det lätt att skapa både snygga och estetiskt tilltalande hemsidor.

Även som nybörjare kan du enkelt bygga en hemsida som ser mer professionell och tillförlitlig ut än många redan väletablerade hemsidor på Internet.

Eftersom det finns så många färdiga mallar att välja mellan är det lätt att välja en kategori för din hemsida och hitta bra mallar oavsett om du vill blogga om mode eller skapa en företagsprofil.

Även om din hemsida kommer att ge besökarna ett professionellt intryck bör du tidigt bestämma dig för vilken mall du vill använda. Börja med att testa olika kostnadsfria mallar. Lek runt med de olika funktionerna och mallarna.

Det tar vanligtvis 1-2 timmar att bekanta sig med systemet och lära sig hur man använder Wix. När du känner dig redo väljer du en mall som passar den stil du vill ha på din hemsida.

En nackdel med plattformen är att du inte kan överföra text och bilder från en designmall till en annan. Om du bestämmer dig för att ändra temat (mallen) måste du börja om från början.

Fungerar systemet lika bra på PC som på Mac?

Ja! Systemet fungerar lika bra på alla operativsystem så länge du använder en vanlig webbläsare: Firefox, Chrome eller Internet Explorer.

 logo

Wix är plattformen vi rekommenderar till de allra flesta!

Sammanfattning:

 • Wix är ett hemsideprogram med en integrerad e-handelsplattform. Det är en av de största och mest populära tjänsterna i världen. Wix finns i fler än 200 länder och har hundratusentals aktiva användare.
 • Det finns en handfull liknande plattformar som gör det enkelt för användare att skapa en hemsida, blogg eller webbshop. Bland dessa finns Webnode, som länge har varit en av de största konkurrenterna till Wix. Du kan läsa vår recension av Webnode och få mer information här.
 • För dem som vill skapa en prisvärd webbplats är Wix den bästa plattformen. Wix är inte riktigt lika bra som till exempel Shopify, men de ligger inte långt efter och har dessutom bättre priser än Shopify. Mer om Shopify här.
 • Wix har ett brett utbud av funktioner.
 • Plattformen passar även dig som vill skapa en företagshemsida. Du kan testa systemet kostnadsfritt här. För en gratisanvändare har systemet vissa begränsningar. Den största nackdelen med gratisversionen är att annonser kommer att visas på din hemsida. Du får också bara en underdomän (med wix i slutet av din URL). För att bli av med annonser och wix i din URL måste du uppgradera till en betaltjänst. Mer om priserna på Wix.
 • Systemet är lämpligt för nybörjare. Du kommer intuitivt att förstå hur du ska lägga upp din hemsida. Det finns många färdiga mallar att välja mellan. Du drar och släpper text och bilder. Du kan enkelt anpassa mallarna och ändra färger och typsnitt.
 • Är du främst ute efter en webbshop? Läs detta inlägg där vi går igenom hur du väljer den bästa webbshoppen utifrån dina behov.

Ofta ställda frågor om Wix hemsida

Vad är fördelarna med att använda Wix för att skapa en webbplats?

Fördelarna med att använda Wix för att skapa en webbplats inkluderar enkelhet, användarvänlighet, flexibilitet, funktioner för SEO och e-handel, samt ett stort urval av teman och mallar.

Kan man använda Wix för att skapa en e-handelswebbplats?

Ja, det är möjligt att använda Wix för att skapa en e-handelswebbplats. Wix erbjuder verktyg för att lägga till produkter, hantera order och acceptera betalningar.

Hur användarvänlig är Wix?

Wix är känt för sin enkla och intuitiva användargränssnitt, inklusive drag-och-släpp-funktionalitet för att bygga webbplatser utan kodning. Många användare uppskattar den enkla och tillgängliga gränssnittet för att skapa och uppdatera sin webbplats.

Finns det begränsningar för vad man kan göra med sin webbplats när man använder Wix?

Wix erbjuder en mängd verktyg och funktioner för att skapa och anpassa sin webbplats, men det finns vissa begränsningar för vad man kan göra, särskilt när det gäller kodning och avancerade anpassningsalternativ. Användare bör överväga sina specifika behov och krav innan de väljer att använda Wix som sin webbtjänst.