Wix SEO: Fungerar Wix bra när det gäller ranking på Google?

Webbskaparen finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.

Många har med tiden upptäckt att det är otroligt enkelt att bygga sin hemsida med Wix, men bland professionella utvecklare är skepticismen fortfarande stor. Mycket av detta beror på det faktum att hemsideprogram historiskt sett har haft otroligt dåliga SEO-egenskaper. Vi ställer därför frågan: Fungerar Wix bra när det gäller ranking på Google? 

Det korta svaret på detta är faktiskt ja, men du kommer att få ett lite mer utförligt svar i den här artikeln. 

Det är värt att notera att Wix och andra hemsideprogram var riktigt dåliga på SEO i början, men på det här området har det hänt mycket de senaste åren. Särskilt Wix har gjort mycket för att komma ikapp konkurrenter som WordPress på detta område och erbjuder idag ett brett utbud av SEO-verktyg som ger imponerande resultat.

Fördelar och nackdelar med Wix SEO

När du utvärderar Wix är det viktigt att komma ihåg att detta är en plattform som är utformad för användarvänlighet. Du måste därför räkna med att både plattformen och Wix SEO är så enkelt uppbyggda som möjligt för att vara lätta att använda. Detta behöver dock inte vara negativt, vilket vi snart kommer att se varför. 

Fördelar

Nackdelar

Översikt över Wix SEO-funktioner

Wix SEO innehåller många funktioner, så det enklaste sättet att presentera detta var att skapa en tabell. I tabellen nedan kan du läsa mer om de olika funktionerna i Wix.

FunktionFörklaringInkluderat i Wix?
Meta TitleEn kort text som förklarar för sökmotorer och användare vad hemsidan handlar om.Ja – varje sida som skapas med Wix har en egen sektion för SEO-inställningar där du kan ange nödvändig information.
Meta DescriptionMöjlighet att skriva in titeln på texten för att ge en introduktion till vad du kan förvänta dig att hitta på sidan.Ja.
Egna URL:erMöjligheten att planera en URL för den sida du vill publicera. Till exempel webbskaparen.se/Wix-SEO i stället för webbskaparen.se/9u08jqr0gj08Ja – Du kan även schemalägga webbadresser för sidor och inlägg innan du publicerar dem i Wix. Du kan också ändra dem i efterhand, men vi rekommenderar inte detta eftersom det snabbt kan förstöra ditt SEO-värde.
RubrikerMöjligheten att strukturera innehållet med H1-, H2-, H3-rubriker etc.Ja, detta gör du enkelt i Wix Editor.
Image alt textImage Alt text är en beskrivande text som läggs till i bildfilen så att Google förstår vad bilderna illustrerar. Du kan göra detta genom att klicka på bilden i Wix Editor och ändra settings. 
Hastighet och tillgänglighetHur snabbt en sida laddas och hur stabil serverns tillgänglighet är.Här fick vi blandad feedback på de tester vi genomförde. Wix har en genomsnittlig hastighet som är ganska bra, men jämfört med vissa konkurrenter är den inte optimal.
MobiloptimeringAtt sidan är anpassad för smartphones och mindre skärmar.Ja – Alla Wix-hemsidor optimeras automatiskt för alla enheter, men det kan även ändras i Wix editor. 
SSL-certifikatSSL (Secure Sockets Layer) ger en säker anslutning mellan sändare och mottagare av data.Alla Wix-hemsidor är automatiskt utrustade med SSL på alla nivåer.
301 redirectsMöjligheten att länka en gammal URL till en ny om du vill ändra den.Denna funktion är integrerad direkt i din användarpanel för enkel överblick.
SitemapEn fullständig lista över alla sidor och inlägg som publicerats på en domän.Alla Wix-sidor har en sitemap och du kan komma åt den i användarpanelen. 
Google Analytics (integration)Ett gratisprogram från Google som låter dig analysera trafikdata för din hemsida. Kan enkelt kopplas till Wix genom integration med ditt Google-konto.
Google Search Console (integration)Gratis program från Google där du kan se hur din hemsida visas i sökresultaten. Integreras som en del av Wix SEO Wiz-verktyget.
Sociala medierInbyggd funktionalitet som gör det möjligt för användare att dela innehåll i sociala medier. Ja.
Search Engine InstructionsMöjligheten att kommunicera med sökmotorn om vilka sidor som ska indexeras och inte.Ja – detta kan ändras i SEO-inställningarna för varje sida.
Canonical TagsOm du har flera liknande sidor kan det vara nödvändigt att tala om för sökmotorn vilka sidor den ska fokusera på under olika ämnesrubriker.Ja. 
Strukturerad dataEn metod där du kan ge mer information om din hemsida till sökmotorn för att påverka hur den placeras i sökrutan. Det finns ingen inbyggd funktion för detta, men du kan lägga till strukturerade data manuellt om du vill.
Vägledning för nybörjareEn guide som tar dig igenom de olika stegen och delarna av SEO.Ja – Wix SEO Wiz är ett steg-för-steg-verktyg som hjälper dig att konfigurera din hemsida. 
Skapa din egen sida nuProva Wix Gratis

Sammanfattning

Även om Wix och andra hemsideprogram tidigare har haft ett dåligt rykte när det gäller SEO har det hänt mycket på den fronten de senaste åren. Du har nu tillgång till ett omfattande utbud av verktyg via Wix som gör det möjligt för dig att utföra alla nödvändiga steg för att få en bra placering i sökmotorerna.