Wix vs Squarespace: Vem tar segern 2024?

Skriven av

Axel

Publicerad

Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Det kan vara svårt att veta vilket hemsideprogram man ska välja, och de flesta hamnar någonstans mellan Wix och Squarespace. Båda har en rad fördelar, men de har också en rad skillnader. Vi har därför gjort en omfattande jämförelse för att se vilken som kommer ut över de två tjänsterna. Undrar du vilken du ska välja? Då har du definitivt kommit rätt!

I den här guiden har vi jämfört Wix och Squarespace på ett antal olika kriterier och bedömt vilket som är bäst för olika projekt. Du hittar en sammanfattning av detta i tabellen nedan, eller så kan du läsa hela jämförelsen längre ner i artikeln. Vi har redan testat båda vid flera tillfällen, och syftet med detta test är därför att se vilken som är bäst i en helhetsbedömning. 

Är du redo att börja? Vi börjar! 

Har du inte tid att läsa hela sammanfattningen? Vår slutsats är att Wix är en bättre plattform än Squarespace vid en helhetsbedömning. Detta beror på att Wix kommer ut bättre på ett antal elementära punkter som användarvänlighet och funktionalitet. 

Wix vs. Squarespace: Sammanfattande jämförelse

KategoriWixSquarespaceVinnare
AnvändarvänlighetWix erbjuder en mycket användarvänlig plattform som är utmärkt för nybörjare. Squarespace har gjort ett antal förbättringar av sin plattform, men när det gäller användarvänlighet är Wix fortfarande mycket bättre. Wix
FlexibilitetWix har ett bibliotek med mer än 800 olika mallar att välja mellan, men många av dem har en relativt föråldrad design. Du kan inte heller byta mellan mallar när hemsidan är lanserad, vilket kan vara lite besvärligt. Squarespace erbjuder ett oslagbart urval av mallar av hög kvalitet som alla har ett öga för detaljer. Utbudet är visserligen mindre än hos Wix, men flexibiliteten är högre, så här kan du göra långt mer med din hemsida.Squarespace
PrisWix har en något komplicerad prismodell där de erbjuder sju olika priser från 14 till 49 dollar per månad. Dessa priser ökar i onödan om du väljer ett månadsabonnemang i stället för ett årsabonnemang.Squarespace erbjuder fyra olika paket från 12 till 40 dollar per månad. Här får du ingen kostnadsfri plan som Wix erbjuder, men du får mycket mer i varje paket. Squarespace
eCommerceWix modul för onlinehandel är enkel att lägga till på alla Wix-webbplatser. Det betyder att du kan ha en webbshop klar på din hemsida på nolltid.Squarespace har alla e-handelsfunktioner integrerade i lösningen, så du behöver inte köpa någon extra modul. Den har dock lite fler begränsningar än Wix. Wix
Funktionalitet och verktygWix har ett stort antal verktyg och funktioner som gör det enkelt att utöka din hemsida. Dessa är integrerade i alla betalda paket från Wix. De flesta av Squarespace-funktionerna ingår i de betalda prenumerationerna, men för vissa kan det krävas ytterligare en prenumeration, vilket kan medföra extra kostnader. Wix
App og integrationGenom Wix Market Place erbjuder Wix ett brett utbud av tillämpningar som är skräddarsydda för plattformen.Squarespace har en liknande lösning i form av Squarespace Extensions, men urvalet är mycket mindre än hos Wix. Wix
BloggningMed Wix kan du enkelt skapa en blogg med utmärkta funktioner.Squarespace har ett imponerande urval av verktyg för bloggande. Här får de faktiskt samma betyg
MarknadsföringWix marknadsföringsverktyg inkluderar ett eget e-postsystem, SEO-verktyg och helhetslösningen Wix Ascend. Squarespace erbjuder en liknande lösning som inkluderar e-post, SEO och sociala medier.Wix 
SEOWix SEO Wiz erbjuder en integrerad lösning som ger dig fullständig tillgång till de olika data du behöver. Här kan du också göra nödvändiga ändringar i metan för att förbättra din hemsidas synlighet. Squarespace har mycket användarvänliga SEO-lösningar som gör det förvånansvärt enkelt att öka din synlighet på nätet. Oavgjort!
KundserviceOm du har några problem med Wix kan du kontakta kundtjänsten via telefon, e-post och sociala medier. Men om du vill lösa problemet själv erbjuder de ett begränsat urval av guider för självhjälp. Squarespace erbjuder högkvalitativ kundservice med livechatt och e-post. De har också ett imponerande DIY-center där du hittar omfattande guider, videor, webbseminarier och forum för att få hjälp. Squarespace
star icon

Priser från: Gratis – $35/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

9.5

Vår bedömning

Fördelar

 • star iconVäldigt bra för nybörjare
 • star iconStort utbud av abonnemang
 • star iconStöd för webbshoppar
 • star iconMånga bra mallar
 • star iconBra tillägg

Nackdelar

 • star iconNågot begränsande för mycket stora sidor
 • star iconNågra av verktygen är lite komplicerade
star icon

Priser från: $14 – $49/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

8.4

Vår bedömning

Fördelar

 • star iconBra kundservice
 • star iconMycket fina mallar
 • star iconUppdatera hemsidan via mobilappen

Nackdelar

 • star iconDet är inte alltid så lätt att anpassa mallarna

Jämförelse av Wix och Squarespace

I de följande avsnitten tittar vi närmare på några av de viktigaste punkterna som skiljer Wix och Squarespace från varandra. Vi kommer också att gå in lite mer i detalj på de beslut vi har tagit längs vägen, samt vad du bör veta om deras olika lösningar. Syftet med den här delen av vår guide är att ge en bättre förståelse för vad som skiljer de två plattformarna åt.

Drag-och-släpp-redigering: vad är bäst?

En viktig del av att använda ett hemsideprogram är möjligheten att utforma professionella hemsidor utan att behöva använda kod. Här är det oftast bättre att använda drag-och-släpp-redigering. Det är enkla verktyg som låter dig dra olika element på en canvas utan att du behöver kunna HTML eller CSS. Här erbjuder både Wix och Squarespace en tjänst, men med vissa skillnader.

Wix erbjuder en mycket enkel dra-och-släpp-tjänst där du kan välja element från menyn och sedan placera dem som du vill. På så sätt kan du enkelt skapa en hemsida med bra resultat. Squarespace erbjuder också en drag-and-drop-lösning, men den är inte lika flexibel som Wix. Detta beror på att Squarespace är mer hexbaserat än Wix, vilket innebär att du inte kan placera elementen där du vill. 

Det är dock värt att notera att Squarespace har gjort några betydande förbättringar av denna tjänst på senare tid. Detta har lett till en mycket smidigare upplevelse, men de har fortfarande en bit kvar innan de når samma flexibilitet som Wix. Som sagt, både Wix och Squarespace erbjuder ADI (Artificial Design Intelligence). Detta är en lösning som utifrån några frågor och svar skapar en hemsida åt dig. 

Även om ADI-lösningar ofta kan vara lite stereotypa kan det vara ett bra alternativ att känna till om du inte har tid att bygga en hemsida själv. Det kan också vara ett snabbt sätt att skapa ett ramverk, så att du sedan kan redigera det själv när du vill. 

Urval av mallar

Om du har använt ett hemsideprogram tidigare vet du att valet av färdiga designer är viktigt för hur lätt det är att skapa en hemsida. Som vår sammanfattning visade var det Squarespace som var bäst på den här punkten. Detta trots att Wix erbjuder mer än 800 olika mallar, medan Squarespace bara har 113. Anledningen till detta är att många av mallarna för Wix är ganska föråldrade, vilket gör dem mindre attraktiva för nya hemsidor. Squarespace kan å andra sidan erbjuda mycket moderna mallar med eleganta detaljer.

Här är det värt att notera att Wix ramverk är enklare att anpassa än Squarespace, men om du har bråttom att skaffa en professionell hemsida kan Squarespace vara det bästa alternativet för ditt projekt. Dems-systemet gör det också lättare att anpassa hemsidans utseende. 

Pris

Konkurrensen om kunderna är hård, vilket har gjort det viktigt att erbjuda mycket värde för pengarna. För dig som konsument är detta en stor fördel, men för konkurrenterna kan det vara en tuff kamp. Här har vi tittat på både prisnivå och valuta för pengarna, och experterna verkar vara överens. Squarespace har en enklare prismodell (endast fyra olika paket) och du får tillgång till mycket mer funktionalitet i varje paket. 

Detta beror på att innehållet i paketen i stort sett är likadant, men att du uppgraderar utifrån dina behov av lagringsutrymme och hastighet. Hos Wix, å andra sidan, erbjuder de sju (!) olika planer, vilket kan bli lite rörigt. Det finns också ett ständigt behov av uppgraderingar om man börjar med det billigaste alternativet, vilket kan bli tröttsamt i längden.

När vi ställde de två modellerna mot varandra var det ingen tvekan om att Squarespace ger konsumenterna mer värde för pengarna. De har inte bara ett billigare abonnemang som utgångspunkt, utan du får även långt fler funktioner inkluderade i var och en av dem. Det enda undantaget kan vara på e-handel, där Wix erbjuder en något bättre modul än Squarespace.

Här är det värt att notera att Wix erbjuder en gratisversion, något som du inte finner hos Squarespace. Detta är dock mycket begränsat och kommer sällan att vara tillfredsställande om du vill skapa en professionell hemsida. Detta beror på att du kommer att ha annonser och banners på din hemsida tills du väljer en betald prenumeration. Du kommer också att ha en underdomän, vilket vi i allmänhet avråder från. 

Webbshop

Om du ska starta en egen webbshop är det viktigt att du har bra verktyg till hands. Både Squarespace och Wix erbjuder bra lösningar, men skalbarheten är helt olika. Först och främst startar Wix sin plan på 23 USD per månad, och Squarespace sin plan på 18 USD – men detta ger en liten skillnad på planerna. Innehållet i grundplanen är relativt likartat för båda företagen. Det som skiljer dem åt är dock skalbarheten. 

Squarespace erbjuder bara två olika eCom-abonnemang, medan Wix erbjuder skalbara lösningar. Detta säkerställer att du inte behöver ändra lösningar över tid, utan snarare kan skala den i takt med att omsättningen och produktutbudet ökar. Båda erbjuder bra lagring och 0 % transaktionsavgifter, så det stöder användningen av båda modulerna.

En sak att notera är att du måste ha Advanced Commerce (40 dollar/månad) med Squarespace för att undvika transaktionsavgifter. Wix kräver inte detta. Vår slutsats är därför att Wix i de flesta fall kommer att vara en mer anpassningsbar plattform för dem som vill starta en liten webbshop och skala upp verksamheten när den blir självbärande. 

Funktionalitet

När du utvärderar ett hemsideprogram spelar funktionalitet alltid en viktig roll. Här har vi också inkluderat olika verktyg för t.ex. marknadsföring och SEO. På detta område kan båda plattformarna erbjuda en marknadsplats, men Wix sticker ut med ett mycket större urval. De har också bättre verktyg för SEO, vilket är praktiskt när du skapar din första hemsida.

Ett bra exempel på detta är hur många program som är kompatibla med de olika plattformarna. Wix kan erbjuda mer än 200 olika program som är skräddarsydda för sin plattform, medan Squarespace bara kan erbjuda 23 olika program på sin marknadsplats. Som de flesta vet kommer applikationer att vara en viktig källa till funktionalitet på hemsidor, så här gäller det att ha ett stort utbud.

Squarespaces funktioner är välutvecklade internt, men de når inte riktigt upp till Wix. Vill du ha möjligheten att lägga ut nyhetsbrev, analyser och boka möten är utbudet på Squarespace helt enkelt för begränsat. Slutsatsen är därför följande; Om du vill skapa en enkel hemsida med få funktioner – då erbjuder Squarespace ett utmärkt urval. Om du vill skapa en mer sofistikerad hemsida bör Wix vara ditt förstahandsval.

Kundtjänst

De flesta som använder ett hemsideprogram behöver skapa sin första hemsida. Detta innebär att god vägledning kan vara viktig under tiden. Det är också viktigt att kunna söka hjälp om du fastnar under processen. Här erbjuder Wix förvisso ett stort urval av kontaktalternativ, men dessa hade alla en viss väntetid. Vi föredrar att komma i kontakt med någon snabbt och här var det bara Squarespace som erbjöd Live Chat.

Det är också Squarespace som erbjuder det bästa urvalet av guider för de som vill lära sig mer om processen på egen hand. Här finns ett stort forum, praktiska videor och omfattande men enkla guider om hur olika funktioner fungerar. 

Sammanfattning

Även om Wix och Squarespace i många fall verkar väldigt lika varandra är det Wix som är bäst av de två. Detta beror på att plattformen har en oslagbar flexibilitet och är otroligt lätt att använda för nybörjare. Med hjälp av Wix kan du snabbt och enkelt skapa en hemsida på bara några timmar med ett mycket professionellt utseende.