Wix vs Webflow: Vilket hemsideprogram är bäst?

Skriven av

Axel

Publicerad

Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Nya hemsideprogram dyker ständigt upp på marknaden, men det kan vara svårt att veta vilket som är bäst lämpat för ditt projekt. Därför har vi tittat närmare på två av de mest populära: Wix och Webflow. I den här artikeln har vi försökt jämföra dem på en rad olika punkter för att hitta den bästa för ditt projekt. 

Båda plattformarna erbjuder kodlös webbdesign med hjälp av drag-and-drop-lösningar och Webflow låter användarna använda även HTML och CSS om de vill. Många professionella designers har därför svurit på Webflow, men är det det bästa alternativet? Det är vad vi ska ta reda på genom vår omfattande jämförelse.

Läs vidare för att ta reda på vilket av dessa lättanvända hemsideprogram som passar bäst för ditt kommande projekt!

Wix vs. Webflow: En snabb jämförelse

Har du inte tid att läsa hela vår jämförelse? Det gör inget, för vi har gjort en snabb sammanfattning med de viktigaste punkterna nedan. 

KategoriWixWebflow
AnvändarvänlighetWix erbjuder en oslagbar användarvänlighet och en plattform som är utformad för nybörjare. Här kan du enkelt använda deras drag-and-drop-lösning för att skapa professionella hemsidor. Webflow är ett professionellt hemsideprogram som gör det möjligt för dig att designa professionella hemsidor utan att behöva programmera. Eftersom den har något mer avancerade verktyg än Wix är den dock lite mer komplicerad för nybörjare. 
Design och anpassningMed Wix kan du välja mellan fler än 800 olika mallar som ingår i din prenumeration. Webflow erbjuder en rad gratis mallar, men de flesta kostar runt 49 dollar om du vill välja en från deras marknadsplats. 
Applikationer och tilläggWix har ett brett utbud av applikationer på Wix Marketplace ® som har utvecklats helt och hållet av det egna teamet. Detta innebär att alla applikationer är helt kompatibla med Wix CMS.Webflow har integration och urval av cirka 60 olika tillägg. De flesta av dem är utvecklade internt, men det är fortfarande ett mycket mindre urval än hos Wix. 
eCommerceErbjuder omfattande försäljningskanaler och fullständig backend-integration så att du kan driva din egen webbshop. Lätt att integrera med olika sociala medier och plattformar. Lite mer begränsad än Wix, men erbjuder ändå en komplett webbshopstjänst för dig som vill starta en fullfjädrad webbshop på din Webflow-hemsida. 
BloggningEnkel publisering av innlegg, men en editor som er litt begrenset. Her kan du kun lage svært enkel blogginnlegg og publisere de på nettsiden din, litt mangelfull om du skal lage innhold med integrerte videoer etc. En mer komplett editor som gör att du kan anpassa dina inlägg nästan lika mycket som i WordPress. Enkel installation, men möjlighet till ett antal integrationer längs vägen. 
SEOMed Wix kan du göra de nödvändigaste ändringarna i en särskild SEO-instrumentpanel. Här kan du ändra taggar, meta och allt annat som kan påverka din SEO för varje enskild sida. Med Webflow kan du ändra/anpassa alla SEO-värden för enskilda sidor i en innovativ design. Här kan du enkelt titta på värdena för de olika sidorna och anpassa dem som du vill. 
Löpande underhållHela Wix plattform är sluten, vilket innebär att företaget självt har kontroll över alla aspekter. För Wix-användare innebär detta att du inte behöver oroa dig för uppdateringar av programvara, CMS och tillägg.I likhet med Wix är Webflow en sluten plattform som ansvarar för alla tillägg på deras plattform. Detta innebär att de kontrollerar säkerhet, tillägg och programvara för att på bästa sätt skydda sina användare. 
KundtjänstWix kundtjänst är tillgänglig dygnet runt så att du alltid kan få den hjälp du behöver. Dessutom har de ett stort utbud av artiklar och guider som hjälper dig att hitta rätt. Kundtjänsten hos Webflow är lite mer begränsad. Här hittar du webbseminarier, e-post, kurser och ett stort forum som kan hjälpa dig att besvara de flesta av dina frågor. 
PrisWix har en otroligt enkel modell som är uppdelad i några olika planer. Allt ingår i ett och samma pris, så du kan välja det som är mest relevant för dig. Webflow har en ganska komplicerad struktur när det gäller prissättning. De sträcker sig från 14 dollar till över 2000 dollar per månad, så det finns mycket att ta hänsyn till. 
Är du redo att komma igång?Prova Wix nuProva Webflow nu

Var får du mest valuta för pengarna?

Både wix och Webflow erbjuder en fantastisk tjänst som gör att du kan utforma professionella webbplatser utan att behöva programmera. Det finns dock en del komplicerade strukturer kring Webflows prissättning – och mycket av det kan vara lite svårt att förstå. Wix, å andra sidan, har en väl beprövad modell som låter dig prenumerera på de tjänster du vill ha.

Därför är Wix enligt vår åsikt fortfarande den tjänst som ger mest valuta för pengarna. Även om Webflow har många funktioner som ingår i sin plattform, kommer du ofta att hamna på ett högre månadspris jämfört med vad du kan förvänta dig av Wix. Om du designar en enkel hemsida får du mer för pengarna om du väljer Wix. 

Vilken plattform är mest användarvänlig?

När det gäller användarvänlighet är de två konkurrenterna ganska lika på många sätt. Båda använder drag-and-drop-element, men Wix editor är förmodligen lite mer användarvänlig – särskilt för nybörjare. Detta beror på att Webflow ger en mer granulär upplevelse, men det kan också vara lite förvirrande för dem som inte är vana vid att skapa en hemsida. 

Wix användarupplevelse är utformad för att erbjuda en enhetlig upplevelse, så du hittar steg-för-steg-vägledning för allt du behöver göra. Detta ger en mer sömlös upplevelse för dem som vill lansera sin första hemsida utan att behöva lägga onödig tid på design och layout. 

Utseende och anpassning

Webflow erbjuder ett imponerande utbud av mallar som du kan anpassa, men de flesta av dem måste betalas. Det innebär att du vanligtvis måste räkna in extra designkostnader om du inte vill designa den från grunden själv. Webflow låter dig också anlita professionella formgivare på deras plattform, vilket medför vissa extra kostnader, men ger ett professionellt resultat snabbare. Detta är dock lite kontraproduktivt eftersom du lika gärna kan anlita en byrå. 

Wix, å andra sidan, erbjuder mer än 800 olika mallar som alla ingår i din prenumeration. Det innebär att du enkelt kan välja den som passar bäst för ditt projekt och börja arbeta med att anpassa den. Den mall du väljer laddas automatiskt in i editorn så att du kan anpassa den precis som du vill.

Appar och tillägg

Som vi nämnde i vår tabell erbjuder både Webflow och Wix en rad olika tillägg som du kan välja mellan. Med dessa kan du lägga till funktioner på din webbplats utan att behöva koda upp en JavaScript eller liknande. Utbudet som de två plattformarna erbjuder är dock väldigt olika. Webflow har integration av cirka 60 olika program, medan Wix har cirka 300 på sin Wix Marketplace®.

Webflow har allt du behöver för att skapa en funktionell hemsida, men Wix kommer på topp. Här hittar du ett antal praktiska integrationer som gör det otroligt mycket enklare att få ut det du vill av din hemsida. Dessutom är Wix en sluten plattform, vilket innebär att alla tillägg utvecklas internt och underhålls av Wix eget team. 

Webbshoppar

Sist men inte minst har vi tittat på möjligheten att integrera en nätbutik. Här erbjuder båda aktörerna en utmärkt modul som gör att du kan lägga till en funktionell webbshop på din hemsida. Det som skiljer dem åt något är backend – där Wix är lite mer användarvänligt än Webflow. Med det sagt är det faktiskt Webflow som har det bästa systemet för aktiv verksamhet. 

Webflow låter dig anpassa utseendet på din webbshop mycket mer än vad Wix modul gör, så för dem som vill bygga sin webbshop från grunden – är detta utan tvekan det bästa alternativet. Det tar lite mer ansträngning att sätta upp, men när du väl har det på plats kan du enkelt hantera allt från backend. Vi ger därför Webflow segern när det kommer till e-handel. 

Sammanfattning

I det här testet ställde vi Wix och Webflow mot varandra för att ta reda på vilket hemsideprogram som är det bästa alternativet. Baserat på de kriterier vi använde kom Wix bäst ut i testet. Detta är dock inte en anledning till att förkasta Webflow direkt. Plattformen är utmärkt att använda, men den är något bättre lämpad för professionella designers som kan HTML och CSS.