Wix vs. Webnode: Detta bör du känna till innan du väljer plattform

Skriven av

Axel

Publicerad

Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

När du skapar din första hemsida är ett hemsideprogram det självklara valet. Det finns dock flera bra tjänster på nätet, vilket kan göra det svårt att veta vilken du ska välja. Två bra alternativ är Webnode och Wix, men vilken av dessa är bäst lämpad för att bygga hemsidor? 

Vi kommer att utforska detta när vi ställer de två populära plattformarna mot varandra i en riktig duell. Vi har nu redan testat båda plattformarna flera gånger, vilket gör att vi har god kunskap om hur de fungerar i praktiken. Vi har dock aldrig tidigare ställt dem mot varandra, så det kan bli ett spännande test.

Som utgångspunkt för detta test försöker vi utföra samma uppgifter på båda plattformarna. Därefter kommer vi att titta närmare på några funktioner och tjänster som de två plattformarna erbjuder. Vårt mål är att avgöra vilken av dessa två lösningar som ger dig den bästa hemsidan utan att du behöver ha omfattande kunskaper. 

Wix Vs. Webnode: Snabb jämförelse

Har du inte tid att läsa hela vår jämförelse? Vi har sedan sammanställt en snabb sammanfattning med huvudpunkterna nedan. 

KategoriWixWebnode
AnvändarvänlighetWix är utan tvekan en stark kandidat när det gäller användarvänlighet med sin enkla drag-and-drop-redigerare. Webnode erbjuder en otroligt enkel lösning som kan konfigureras på några minuter. Du kan sedan enkelt välja olika element för din hemsida. 
DesignStort urval av mallar, men många av dem kan vara lite för enkla idag. Men du kommer säkert att hitta något att bygga på bland de över 800 mallarna. Tillfredsställande urval av minimalistisk design som du enkelt kan anpassa med hjälp av deras redigeringsverktyg.
Appar och tilläggWix App Market ® erbjuder ett brett utbud av applikationer och tillägg, alla speciellt utvecklade för Wix-plattformen.Antalet tillägg är något begränsat, men du hittar de viktigaste programmen på Webnode.
WebbshopWix webshop är en anpassad modul som gör att du snabbt och enkelt kan lägga till en webshop på din befintliga hemsida. Detta kräver extra betalning, men är ändå ett bra alternativ till många andra hemsidor. Du kan erbjuda en egen modul för webshop, men detta kräver att du uppgraderar till Pro- eller Standard-prenumeration för att få tillgång till tjänsten. 
BloggningWix erbjuder en bra lösning för bloggande, men redigeraren är inte den mest flexibla som vi har testat. Med Webnode kan du enkelt publicera inlägg på din hemsida – är dock ej optimal för att lägga till olika element som bilder och video till ett skrivet inlägg. 
SEOWix erbjuder flera fantastiska SEO-verktyg som gör det otroligt enkelt för nybörjare att få den exponering de behöver för sin hemsida.Webnode har ett bra urval där du kan få viktiga insikter och ändra den nödvändiga informationen så att du kan genomföra en SEO-strategi för hela din hemsida. 
Behov av underhållNär det gäller underhåll är det svårt att slå Wix. All programvara på plattformen kontrolleras av Wix, vilket innebär att de ansvarar för uppdateringar och tillägg av funktionalitet.Precis som Wix är Webnode en fullt integrerad plattform, vilket innebär att den sköter det mesta av underhållet av dina hemsidor själv. För dig innebär det att du inte behöver oroa dig för uppdateringar och förnyelser. 
Kundtjänst och hjälpWix erbjuder kundtjänst dygnet runt via en chattbaserad tjänst, samt möjlighet att skicka skriftliga förfrågningar om du vill göra det. Webnode erbjuder e-postsupport och ett brett utbud av hjälpartiklar på sina hemsidor. Det finns tyvärr inget chattbaserat alternativ, vilket vi skulle vilja se för att få snabbare svar. 
PriserWix erbjuder fyra enkla modeller som låter dig skala upp plattformen i takt med att trafiken ökar. Webnode har en liknande modell som Wix, vilket gör det enkelt att skala upp när du behöver mer kraft eller fler verktyg.
Vill du prova dig fram?Prova WixProva Webnode

Användarvänlighet

Den viktigaste punkten när du testar ett hemsideprogram är användarvänligheten. Detta beror på att de flesta som använder ett hemsideprogram gör det för första gången, vilket innebär att det ska vara lätt att komma igång med. Vi har därför testat hur både Webnode och Wix uppfyller kraven på användarvänlighet, och här verkar experterna vara överens.

Båda plattformarna erbjuder ett bra utbud av funktioner, men de är utformade på ett sätt som gör det lätt att hitta dem. Både Webnode och Wix använder drag-and-drop-metoden, vilket innebär att du väljer element och sedan bara släpper dem där du vill. Om vi ​​måste utse en vinnare på den här punkten så lär Wix förmodligen vara mycket mer flexibel i detta avseende – men det handlar också om att urvalet av olika designer är betydligt större.

Design

Både Wix och Webnode använder färdiga mallar så att du snabbt och enkelt kan utforma din hemsida utifrån en mall. Valet av mallar är dock olika, med Wix som erbjuder långt över 800 olika, medan Webnode har ett mer begränsat urval. Trots detta kan Webnodes mallar ofta vara bättre lämpade för företagssajter.

De är snygga och funktionella och kräver sällan mycket anpassning för att du ska kunna lansera din hemsida. Wix erbjuder ett stort urval av mallar, men det kan också göra det lite svårare att hitta den perfekta mallen. Vi är faktiskt överens om att Webnode är det bästa valet om du vill ha en hemsida igång snabbt. 

Applikationer och tillägg

Det råder ingen tvekan om att Wix App Market® är det bästa alternativet. Plattformen erbjuder ett brett utbud av applikationer och tillägg som gör det enkelt att lägga till funktioner till din hemsida. Du hittar ett stort urval som liknar WordPress, men eftersom alla program kontrolleras av Wix behöver du sällan ta ut en extra prenumeration för att använda dem. 

Webnode erbjuder å andra sidan den mest nödvändiga funktionaliteten, så du kommer att kunna starta en fungerande hemsida även här. Tyvärr är urvalet lite mindre än hos Wix, vilket innebär att hemsidor med mycket specifika krav kanske inte hittar vad de behöver hos Webnode. Om du däremot bara behöver ett enkelt kontaktformulär eller en kalender så kommer Webnode att uppfylla alla krav i detta avseende.

Webbshop

Båda leverantörerna erbjuder en lösning för webbshoppar och deras tillvägagångssätt är ganska likartat. Både Wix och Webnode kräver att du uppgraderar till ett e-handelspaket som kommer ovanpå hemsideprogrammet. De är också ganska lika i pris, så här finns det ingen större skillnad i vilket paket du väljer. Vad som dock kan vara värt att notera är att Wix erbjuder ett mer skalbart paket. 

Du kan nämligen implementera Wix webbshopsmoduler på alla Wix hemsidor, vilket gör det lättare att skräddarsy en design som passar din användarresa. Webnode har däremot sina egna mallar som är avsedda att användas tillsammans med deras e-handelsplattform.

Bloggning

Om du startar din första blogg kommer du förmodligen att använda ett hemsideprogram. Här är vi mycket nöjda med den service som erbjuds av både Wix och Webnode. Med båda plattformarna kan du skapa en enkel hemsida där du sedan kan publicera inlägg på din blogg. Det enda vi måste påpeka är att varken Webnode eller Wix kan jämföras med WordPress editor på denna punkt.

Det beror på att båda plattformarna saknar många anpassningsmöjligheter som gör att du kan infoga bilder, video och liknande i inlägg. Du kan naturligtvis göra detta med Wix, men de gånger vi har testat det har det varit onödigt komplicerat. Det är inte heller möjligt att välja var sådana element ska placeras, vilket är långt ifrån optimalt.

SEO

Sökmotoroptimering (SEO) är en viktig del av att lansera en framgångsrik hemsida, och det är här som hemsideprogram ofta har ett dåligt rykte. De erbjuder ofta inte den flexibilitet som krävs för att genomföra en optimal SEO-strategi för organisk trafik. Detta har dock förändrats avsevärt under de senaste åren, och både Wix och Webnode får goda resultat på detta område.

Båda plattformarna låter dig anpassa Meta, titlar och liknande, men Wix är utan tvekan den bättre av de två. Här får du tillgång till Wix SEO Wiz – ett enkelt verktyg som hjälper nybörjare att hitta och förbättra synligheten för din hemsida. Detta kan betraktas som en gratis snabbkurs i SEO som ingår i din prenumeration.

Behov av underhåll

På denna punkt har vi bedömt att de är ganska lika varandra. Både Wix och Webnode är integrerade plattformar, vilket innebär att företaget ansvarar för de flesta appar och tillägg. På så sätt kan de kontrollera uppdateringen av plattformen och se till att du som användare har ett minimum av underhållsarbete. Detta kan vara praktiskt när du lanserar din första webbplats eller om du bara vill fokusera på innehållet snarare än på de mer tekniska sakerna. 

Kundservice och hjälp

Vi har redan tagit upp detta, men Wix är förmodligen det bästa alternativet. Detta beror främst på att Webnode inte erbjuder någon chattbaserad lösning, vilket innebär att du måste skicka ett e-postmeddelande eller hitta svaret själv i deras DIY-sektion på hemsidan. Guiden som vi hittade var dock väl utformad och enkel att följa, men vi föredrar snabba svar via chatt om vi har fastnat i ett projekt.

Priser

Utan att gå in för mycket i detalj på priset för de olika plattformarna är det en ungefärlig modell av båda. Den stora skillnaden är att Wix erbjuder ett bredare utbud av abonnemang (7), medan Webnode har en mer transparent modell med sina (4) abonnemang. Detta gör att Wix kan vara mer skalbar, men du får översiktliga kostnader hos Webnode. 

Sammanfattning

Både Wix och Webnode kan vara utmärkta för dig som vill skapa din första hemsida. Båda företagen erbjuder en relativt likartad tjänst, men de har också vissa styrkor som skiljer dem åt. Om du vill ha en så skalbar plattform som möjligt är Wix det bästa alternativet, medan Webnode erbjuder den bästa användarupplevelsen