Wix vs. WordPress: Grundligt test och jämförelse (2024)

Skriven av

Axel

Publicerad

Wix vs. WordPress
Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

När du lanserar en ny hemsida kan det finnas goda skäl att välja både Wix vs. WordPress som utgångspunkt. Det finns dock betydande skillnader i vilken plattform som är bäst lämpad, och det är här som din expertis inom webbdesign kommer in i bilden. Vi ska därför göra en grundlig jämförelse av de två plattformarna och se vilken du ska välja för ditt nästa projekt. 

Först och främst är det bra att notera att Wix är ett så kallat hemsideprogram. Det innebär att du får ett allt-i-ett-paket för att designa din hemsida. WordPress är ett innehållshanteringssystem (CMS) – något som erbjuder mycket större flexibilitet, men som också kräver lite mer kunskap och ansträngning av dig. 

Under ett antal år har vi testat både Wix och WordPress, så vi känner oss väl insatta i båda plattformarna. Vad vi däremot inte har gjort är att ställa dem mot varandra i en gammal hederlig duell. Redan nu kan vi se våra testare slita sig i håret – för här är det dags för spänning!

Wix vs WordPress: En snabb jämförelse

Har du inte tid att läsa hela vårt test utan vill bara ha det viktigaste? Inga problem, vi har sammanställt en snabb översikt över resultaten i tabellen nedan.

Kategori & vinnareWixWordPress
AnvändarvänlighetVinnare: WixWix är definitivt en användarvänlig plattform där du enkelt kan använda dra-och-släpp-verktyg för att skapa en professionell hemsida. WordPress, å andra sidan, kan vara ganska svår att lära sig och kräver ofta programmeringskunskaper om du vill designa hemsidorna själv.
Design och anpassningVinnare: WordPressWix kan erbjuda mer än 800 olika mallar, men många av dem är lite föråldrade. Det är inte heller möjligt att ändra mallen när du väl har skapat en hemsida. Om du väljer WordPress hittar du tusentals olika mallar och designs tillgängliga som snabbt kan installeras. Du kan också ändra under processen eller byta tema helt utan att det påverkar innehållet på din sida.
Applikationer och tilläggVinnare: OavgjortWix Market Place® erbjuder ett imponerande utbud av tillägg som gör det enkelt att lägga till olika funktioner på din hemsida. Du hittar ett stort urval av tillägg från oberoende utvecklare som kan användas på din WordPress-hemsida. Detta gör att du kan lägga till nästan obegränsat med funktioner. 
EcommerceVinnare: WordPressWix webbshop är en otroligt användarvänlig modul som lägger till alla nödvändiga försäljningsfunktioner på din webbplats med några få knapptryckningar. Här kan du använda WooCommerce som är en av de mest populära plattformarna för webbshoppar idag. Detta är helt gratis för dem som redan har en WordPress-hemsida. 
BloggningVinnare: WordPressWix har alla nödvändiga funktioner för att tilldela innehållskategorier, taggar, skriva inlägg på mobilen och tilldela olika författare. WordPress har en mycket bättre editor än Wix när det gäller utformning av inlägg. Du kan också lägga till bilder och andra element på ett mycket mer innovativt sätt. 
SEOVinnare: OavgjortMed Wix får du alla grundläggande verktyg för SEO i paketet. Här kan du ändra taggar, meta och göra nödvändiga uppdateringar för att skapa organisk trafik. Det finns ingen SEO-lösning integrerad i WordPress som utgångspunkt, men du kan enkelt installera ett gratis tillägg som Yoast SEO som ger dig alla funktioner du behöver. 
Löpande underhållVinnare: WixWix är en sluten plattform, vilket innebär att företaget självt har kontroll över alla tillägg och programvaror på plattformen. För dig som användare innebär det att Wix tar hand om alla uppdateringar för din räkning.WordPress använder ett antal tillägg med öppen källkod, vilket innebär att du ofta måste förlita dig på uppdateringar av olika programvaror och mallar. 
Kundtjänst och hjälpVinnare: WixHär erbjuder Wix en 24-timmarstjänst och ett stort hjälpcenter med allt som behövs i form av DIY-artiklar.WordPress kan locka med många oberoende forum, men eftersom plattformen är öppen källkod har de inte någon särskild kundtjänst. 
Prissättning och driftskostnaderVinnare: WixWix har ett bra urval av planer att välja mellan, med sju olika planer som sträcker sig från 16 till 59 dollar. Det finns inga direkta kostnader för WordPress, men du måste betala för webbhotell, domäner, design och eventuella tillägg som du behöver använda. 
Redo att köra igång?Prova Wix nuProva WordPress nu

Var får du mest valuta för pengarna?

En viktig fråga är var du får mest valuta för pengarna. Många kommer att hävda att WordPress är den mest skalbara plattformen, men den är också den mest oförutsägbara. Vi talar inte om att den plötsligt försvinner, utan om att kostnaden för att underhålla en hemsida helt och hållet beror på vilka tjänster du väljer. Kostnaden kan därför variera från 200 dollar per år till mer än 1000 dollar. 

Wix, å andra sidan, erbjuder en effektiv plattform där du får tillgång till ett stort urval av verktyg, och det bästa av allt – hela paketet ingår i ditt abonnemang. Du kommer därför alltid att veta vad du får för pengarna genom Wix. Nu är vi väl medvetna om att många upplever Wix som lite begränsande i takt med att deras hemsida växer, men det kommer sällan att vara ett problem enligt vår erfarenhet. Vår slutsats är därför att Wix erbjuder bäst valuta för pengarna.

Vilken plattform är mest användarvänlig?

Wix har länge haft som försäljningsargument att du inte behöver någon form av expertis för att bygga en hemsida. Det är helt sant, och tack vare den enkla drag-och-släpp-redigeraren kan de flesta skapa en fin hemsida. De har också en fantastisk kundtjänst som hjälper dig dygnet runt om du skulle fastna i ditt projekt.

WordPress kräver förmodligen att du har lite mer kunskap för att komma igång. Det råder ingen tvekan om att WordPress erbjuder mycket större flexibilitet än Wix, men du måste också anstränga dig mer. Särskilt om du vill göra designen själv behöver du programmeringskunskaper. Du kanske kan anlita en designer, men du måste ändå installera och konfigurera plattformen. 

När det gäller användarvänlighet råder det därför inget tvivel om att Wix är det bästa alternativet för nybörjare. Här kan du snabbt och enkelt skapa en hemsida och få ett professionellt resultat. 

Utseende och anpassningar

Vi har redan nämnt det, men Wix erbjuder cirka 800 olika mallar som du kan arbeta med. Det är färdiga hemsidor som du sedan kan anpassa som du vill. Fördelen med detta är att du snabbt kan få en stor hemsida på plats, men för designers kommer den också att erbjuda kompromisser. Du måste hålla dig inom de gränser som Wix tillåter, vilket gör att du inte är helt fri att skapa sidan som du vill.

På den här punkten råder det ingen tvekan om att WordPress kommer att vinna över konkurrenterna. Här kan du bygga en hemsida från grunden, men det kräver verkligen några kodningskunskaper. Om du har en mer blygsam budget kan du välja att anlita en designer som skapar ett tema enligt dina specifikationer. Detta är ofta bättre för dem som behöver en skräddarsydd hemsida. 

Appar och tillägg

Här måste vi säga att vi är mycket nöjda med båda plattformarna. Både Wix och WordPress har ett stort utbud av program, vilket gör det enkelt att lägga till de funktioner du vill ha. Den största skillnaden är att Wix App Market® kontrolleras av Wix, medan alla kan utveckla och erbjuda program på WordPress. 

Du hittar mer än 5 000 olika tillägg för WordPress, men kvaliteten på Wix är förmodligen lite högre. Detta beror på att Wix själva ansvarar för de olika tillägg som släpps på deras plattform, medan WordPress som vi redan nämnt är en öppen källkod. Det finns dock ett antal företag och utvecklare som erbjuder högkvalitativa applikationer för WordPress, så du kommer definitivt att hitta det du behöver här också. 

Webbshoppar

På den här punkten var vi länge skeptiska till Wix, men de har kommit långt sedan de utökade med sin Wix eCommerce-modul. Du kan nu lägga till en funktionell webbshop på valfri Wix-webbplats, samt få tillgång till ett bra urval av försäljnings- och analysverktyg. Det som får WordPress att vinna på denna punkt är möjligheten att använda WooCommerce.

WooCommerce är en av de mest populära plattformarna för webbshoppar, och precis som WordPress är den helt gratis att använda. Du kommer naturligtvis att behöva en WordPress-hemsida för att använda WooCommerce, men flexibiliteten du uppnår med denna kombination har ännu inte kunnat utmana Wix.

Sammanfattning – Wix vs. WordPress

Det råder ingen tvekan om att både Wix och WordPress är utmärkta plattformar, men för nybörjare är experterna överens. Wix är det bästa alternativet tack vare en otroligt enkel process i kombination med professionell design. Å andra sidan, om du har mycket erfarenhet sen tidigare kan WordPress utan tvekan resultera i en utmärkt hemsida.