WooCommerce: Bra eller dåligt för svenska e-handlare?

Skriven av

Axel

Publicerad

Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

WooCommerce är en världsledande e-handelsplattform i kategorin öppen källkod. Plattformen installeras som en fristående plugin och är kompatibel med CMS-system som WordPress. WooCommerce anses vara en av de bästa plattformarna, inte bara i Sverige utan på hela marknaden.

Orsaken till framgången hos WooCommerce kan förklaras med att plattformen ger användarna en mer dynamisk och flexibel lösning än många andra alternativ. Du kan välja vilket webbhotell du vill använda, du kan installera olika plugins och du kan anpassa och ändra koderna (CSS, HTML och PHP). Dessutom används plattformen av ett stort antal användare, vilket innebär frekventa uppdateringar, nya plugins och en hög säkerhetsnivå.

Systemet som laddas som ned som en plugin är alltså gratis. Räkna dock med att du måste betala för tillägg om du behöver dem. Du måste också betala för webbhotell, SSL, teman osv.

Ur kostnadssynpunkt kan WooCommerce vara ett attraktivt alternativ. Ett vanligt misstag är dock att välja ett billigt webbhotell som efter en stund visar sig ha otillräcklig kapacitet för att driva en liten webbshop.

Du bör därför räkna med att få en förstklassig service när du letar efter ett lämpligt webbhotell. En premiumtjänst kostar mer än ett billigt webbhotell, men om du väljer ett bra företag får du mycket för pengarna när det gäller hastighet, säkerhet, lagringsutrymme osv.

Vi brukar rekommendera Hostingers molntjänst, men du kan också hitta andra bra alternativ på marknaden. Det vi gillar med Hostingers molntjänster är att ditt nätverk laddas snabbt oavsett var i världen dina kunder befinner sig. 

Samtidigt får du en billig tjänst som ger dig tillräckligt med lagringsutrymme och som fungerar bra tills din webbshop börjar få riktigt stora volymer. Om du har ett större företag kan du behöva uppgradera ditt webbhotell.

Gå till sammanfattningen >

Lär känna plattformen

 • Opensource
 • Inte lämplig för nybörjare (Läs mer här om hur du väljer en plattform utifrån dina behov)
 • Stort urval av plugins (tillägg)
 • WooCommerce är gratis, men du behöver webbhotell, SSL, domäner, teman osv.
 • WooCommerce tar lite tid att lära sig, men du får en flexibel tjänst.

Är WooCommerce en bra plattform för Sverige?

WooCommerce är bra, men det är en avancerad produkt där du måste lösa alla problem på egen hand. WooCommerce passar vanligtvis för tekniskt intresserade och mer erfarna e-handlare.

Vår rekommendation för nybörjare är oftast Shopify, eftersom det är en mycket enklare plattform.

Shopify är enkelt att använda och har de allra flesta funktioner som du hittar i WooCommerce (med undantag för vissa anpassningar för mer avancerade webbshoppar). Shopify ger dig en mer standardiserad tjänst, men den är extremt bra. Du får allt du behöver, och du behöver inte lägga tid på att hitta på dina egna lösningar på vägen. Dessutom får du 24/7 support med Shopify. (Läs mer här)

WooCommerce är ett tillägg som används i till exempel WordPress. Det innebär att du kan ställa in språket i panelen till svenska eller något annat språk. För den svenska marknaden bör du se till att du använder ett webbhotell med snabb laddningshastighet. Detta ger dina kunder en mycket bättre upplevelse. 

En fördel med WooCommerce är att många svenskutvecklade tjänster för den svenska och skandinaviska marknaden finns tillgängliga för plattformsutvecklare. Dessa inkluderar framför allt populära betalningslösningar, se nedan.

WooCommerce Outlet

WooCommerce vs. Shopify? Vilken är bäst?

Fördelar med Shopify:

 • Skalbart system: lämpar sig för både nybörjare och stora internationella onlineåterförsäljare.
 • Du vet exakt vad du måste betala per månad för att använda plattformen (och betalningspaketen är rimliga).
 • Användarvänlig
 • Professionell design
 • En komplett lösning (säkerhet, webbhotell, support, domäner etc. Du får allt på ett och samma ställe.)
 • Det är extremt enkelt att bedriva dropshipping med Shopify. (Till exempel via den kostnadsfria tjänsten Oberlo)
 • En ny webbshop kan inrättas på några minuter (snabbt och intuitivt).

Nackdelar med Shopify:

 • Du har inte lika mycket kontroll över din webbplats.
 • Inte den bästa plattformen för anpassning eller för att integrera externa system med din webbutik.

Läs hela mitt inlägg om Shopify här.

Fördelar med WooCommerce:

 • Bästa plattformen för dem som vill göra stora och många anpassningar (plattformen är flexibel).
 • Du kan utveckla och sälja dina egna plugins med WooCommerce.
 • Lätt att installera med WordPress och kan installeras gratis
 • Själva plattformen är gratis att använda

Nackdelar med WooCommerce:

 • Tidskrävande att komma igång och inte lämplig för nybörjare.
 • Du måste själv hitta och betala för webbhotell, domäner, SSL samt tema.
 • Du måste ta det övergripande ansvaret för driften (säkerhet, backup och se till att plugins, teman, webbhotell etc. är uppdaterade).
 • Brist på omfattande stöd på samma sätt som andra plattformar.
 • Risken att ladda ner skadliga plugins och program (vi rekommenderar att du endast använder officiellt godkända plugins från Woocommerce.com). 

Swish, Klarna, fakturering och andra populära betalningslösningar

Precis som Shopify erbjuder WooCommerce ett stort antal betaltjänster att välja mellan. Du kan använda tjänster som litas på av säljare (och kunder) på den svenska marknaden, liksom ett stort antal internationellt erkända betaltjänster.

För den svenska marknaden kan du till exempel använda Swish och Klarna. Naturligtvis kan du också ta emot kortbetalningar via praktiskt taget alla världsledande betalningstjänster som t.ex: Stripe, PayPal, NS8, Square eller Amazons betaltjänst Amazon Pay.

(Både Shopify och WooCommerce är integrerade med Amazon, vilket sannolikt kommer att vara en stor fördel i framtiden. Amazon håller för närvarande på att etablera sig på den nordiska marknaden, och många analytiker tror att Amazon kommer att innebära ett paradigmskifte för distansförsäljning på den skandinaviska marknaden.)

Bästa teman (themes) – för 2024

Det finns inget tema eller “theme” som är “bäst” för alla webbshoppar. Utbudet av teman hos WooCommerce är så otroligt brett att det i utgangspunktet är omöjligt för någon att testa alla de tillgängliga teman som finns på marknaden. Dessutom tillkommer ständigt nya teman i plattformen, vilket gör att de som ansågs vara bland de bästa för några år sedan snabbt ersätts av nya teman.

Vårt bästa tips är att välja ett relativt nytt eller nyligen uppdaterat tema från WooCommerce. På så sätt är du säker på att den senaste tekniken används, och att inte alltför många använder samma utseende.

Vi brukar rekommendera att du köper ett tema och undviker gratisteman. Anledningen till detta är att det är en relativt liten engångskostnad, och dessutom är det väl investerade pengar. Med ett bra tema (kostar vanligtvis runt 30-80 USD) får du:

 1. God säkerhet (Billiga teman är vanligtvis mer känsliga för virus och externa attacker)
 2. Hastighet (Genom att köpa ett tema får du en webbshop som laddas snabbare än med gratis teman)
 3. Design (Låt inte kostnaden för ett tema begränsa dig till att välja en annan design som kanske inte är den bästa för ditt företag. Välj det tema som passar bäst för din verksamhet.)

De bästa temana för WordPress är de som är officiellt godkända och finns på WooCommerce.com.

Välj ALLTID ett tema som är anpassat för mobiltelefoner och surfplattor (“Responsive”) !!!! Här hittar du de bästa alternativen.

Av de teman som vi har testat är dessa våra favoriter:

 1. Threads 79 USD
  Detta är en favorit i klädbutiker. Ett bra sätt att inspirera kunderna
 2. Galleria 39,00 USD
  Lämplig för mode och design
 3. ProShop 39,00 USD
  Lämplig för sportbutiker eller för försäljning av utrustning, kläder etc.
 4. HomeStore 39,00 USD
  Lämpligt för alla typer av butiker – ett tema som är bra för alla som inte vill specialisera sig för mycket på en typ av produkt eller ett marknadssegment.
 5. Block Shop ca 89 SEK
  Lämplig för alla typer av butiker, t.ex. kläder, skor och märkesvaror.

Sammanfattning

 • WooCommerce är en av världens mest populära open source-plattformar. En stor fördel med plattformen är att den ger användarna stor frihet.
 • Plattformen är gratis att använda, men du måste betala för t.ex. domäner och webbhotell. Vi rekommenderar att du köper ett förstklassigt webbhotell (undvik billiga delade webbhotell). Med ett billigt webbhotell får du varken tillräcklig hastighet eller säkerhet. Dina produktsidor laddas långsamt och du förlorar många kunder.
 • Välj istället en premiumtjänst. Vi rekommenderar “Cloud hosting” för nystartade företag. Hostinger har till exempel rimliga och bra molntjänster.
 • WooCommerce kan vara ett bra alternativ för mer erfarna webmasters eller för dem som är villiga att investera mer tid i att bygga sin webbshop.
 • WooCommerce ger dig som användare ett fantastiskt urval av funktioner. Plattformen har till exempel bra betalningslösningar som är anpassade för den svenska marknaden. Dessa inkluderar till exempel Klarna och Swish.
 • Om du vill använda WooCommerce, rekommenderar vi att du använder ett tema som passar din butik. Gratis teman ger dig inte samma säkerhet, hastighet eller design. Ett tema kostar cirka 40-80 dollar och du bör välja ett officiellt godkänt tema som är “responsivt”. Här hittar du olika alternativ till officiellt godkända teman.